Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce plynovodu už nemusí znamenat rozkopanou krajinu

Bezvýkopová technologie je šetrná k životnímu prostředí. Doba pro rekonstrukci potrubí se zkracuje až o polovinu.

Společnost GridServices z energetické skupiny innogy poprvé v České republice použila k rekonstrukci plynovodního potrubí nový druh tzv. bezvýkopové technologie. Moderní metodou byl opraven 1632 metrů dlouhý vysokotlaký plynovod procházející přírodní rezervací u Adamova poblíž Moravského krasu. Jedná se naprosto unikátní opravu stávajícího ocelového plynovodu kevlarovým rukávcem, která mimo jiné šetří čas a nijak nezasahuje do rázu krajiny. Novou technologii plánuje innogy využívat zejména v hustě zastavěných částech měst, v přírodně cenných lokalitách nebo při protláčení plynovodů pod vodními toky.

„Rekonstrukce pomocí vtaženého rukávce je za určitých podmínek nákladově srovnatelná s klasickou metodou. K hlavním přednostem patří rychlost výstavby a minimalizace negativních dopadů na životní prostředí,“ uvedla Dagmar Ledererová, ředitelka investiční výstavby společnosti GridServices, a dodala: „Využitím bezvýkopové technologie se až o polovinu zkracuje celková doba, která je potřebná na rekonstrukci klasickou metodou. K tomu je nutno připočíst nižší počet pracovníků v terénu, protože i rozsah samotných stavebních prací je menší. Zákazníci pak jistě ocení, že nedochází k jakémukoli omezení dodávek zemního plynu.“

Zjednodušeně se dá nová metoda charakterizovat tak, že do starého ocelového plynovodu je vtažen nový plynovod z kevlaru a z původní ocelové trubky se tak stává ochrana nového plynového vedení.

„Tubus původního plynovodu chrání stěnu nového kevlarového rukávce před účinky cizích těles, jako jsou břity, ostny nebo kameny. Původní ocelový plynovod musí mít hladký vnitřní povrch a to vyžaduje důkladnou přípravu, kamerový monitoring potrubí a následné vyfrézování některých úseků,“ vysvětlila Ledererová.

Oproti přípravě pak vlastní realizace trvala relativně krátkou dobu. Na míru vyrobené rukávce navinuté na speciální kotouče byly pomocí navijáku vtaženy do původního plynovodu. Po provedení tlakových zkoušek a testů pevnosti a těsnosti byl rekonstruovaný plynovod uveden do plného provozu. Tato moderní metoda přináší nové možnosti v opravách plynovodů zejména v komplikovaných úsecích uvnitř měst či přírodně chráněných lokalitách.

 
 
Reklama