Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda ČR jmenovala nového předsedu Rady Energetického regulačního úřadu

Od 1. srpna 2018 jmenovala Vláda ČR nového předsedu Rady Energetického regulačního úřadu. Stal se jím Vratislav Košťál, který zároveň obhájil svůj mandát člena Rady ERÚ pro další pětileté funkční období.

JUDr. PhDr. Vratislav Košťál, člen Rady ERÚ pro rezorty legislativně-správní, vědy a výzkumu. Zdroj: www.eru.cz
JUDr. PhDr. Vratislav Košťál, člen Rady ERÚ pro rezorty legislativně-správní, vědy a výzkumu. Zdroj: www.eru.cz

Post předsedy Rady ERÚ může podle energetického zákona zastávat nejvýše po tři roky. „To, že předsednictví bezprostředně navazuje na mou předchozí činnost v Radě ERÚ, je bezesporu výhodou – nejen pro úřad, ale především pro spotřebitele, které máme chránit, a pro regulované subjekty, které potřebují stabilní a předvídatelné prostředí. Vím, co bych chtěl změnit, a věřím, že jasně definované priority hrály důležitou roli při mém jmenování," říká ke svému nástupu Vratislav Košťál, předseda Rady ERÚ.

Hlavním bodem činnosti úřadu zůstává ochrana spotřebitele. Primárně chce ERÚ plněji využít těch nástrojů, které mu zákony již nyní dávají k ochraně spotřebitelů jako zpravidla slabší smluvní strany. ERÚ by také měl v případě, že jej k tomu vyzvou gestoři zákona, přiložit ruku k dílu ohledně nutných příprav novel energetického zákona nebo zákona o ochraně spotřebitele. Směrem dovnitř úřadu chce nový předseda Rady stabilizovat jeho personální základ, čili zastavit a odstranit krizi v oblasti lidských zdrojů. S odbřemeněním stávajících zaměstnanců souvisí i výlučné soustředění se na témata, která úřadu přísluší řešit v rámci jeho kompetencí.

Předseda Rady by rovněž rád přispěl k profesionalizaci zaměstnanců posílením jejich vzdělávání a také adresnější motivací prostřednictvím odměňování a cílených nepeněžitých benefitů. Ke zkvalitnění fungování úřadu dle názoru nového předsedy Rady ERÚ přispěje i důslednější rozpracování ročního plánu činnosti úřadu na příští rok, a to mj. i s cílem zlepšení úrovně následně vydávané výroční zprávy.

 
 
Reklama