Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Objem obchodů na krátkodobých trzích OTE s elektřinou a plynem rostl i v roce 2017

V roce 2017 dosáhl objem obchodů s elektřinou na denním trhu OTE nového ročního maxima ve výši 21,75 TWh a objem obchodů s plynem na vnitrodenním trhu dosáhl nového ročního maxima ve výši 3,75 TWh.


© Kurt Kleemann - Fotolia.com

Na denním trhu s elektřinou se jedná o meziroční nárůst ve výši 8,0 % oproti roku 2016, ve kterém účastníci trhu uzavřeli obchody o objemu 20,14 TWh. Průměrná cena obchodů na denním trhu s elektřinou (BL 2017) dosáhla v roce 2017 hodnoty 36,46 EUR/MWh. Celkový zobchodovaný objem na denním trhu v ČR v roce 2017, stále činí cca 1/3 tuzemské netto spotřeby. Na vnitrodenním trhu s elektřinou bylo zobchodováno 544,8 GWh elektřiny, což představuje mírný meziroční nárůst a nové roční maximum. Na blokovém trhu s elektřinou bylo zobchodováno 33,7 GWh elektřiny, což představuje meziroční pokles o 45,5 %.

Celkově se na krátkodobých trzích OTE zobchodovalo 22,33 TWh elektřiny, díky tomu bylo dosaženo nárůstu ve výši 7,6 % oproti roku 2016, ve kterém se zobchodovalo 20,75 TWh elektřiny.

Na vnitrodenním trhu s plynem bylo v roce 2017 zobchodováno 3 747 GWh plynu, došlo tak k meziročnímu nárůstu ve výši 79,4 % oproti roku 2016, ve kterém účastníci trhu uzavřeli obchody o objemu 2 088 GWh.

Na krátkodobých trzích s elektřinou je registrováno 111 účastníků a na krátkodobém trhu s plynem 98 účastníků. „Velice si vážíme důvěry obchodníků v naše tržní platformy, dosažené výsledky jsou pro nás výzvou i do letošního roku“, říká k prezentovaným výsledkům předseda představenstva OTE Aleš Tomec a dodává. „Pokračujeme v procesu zlepšování našich služeb a zvyšování uživatelského komfortu, pracujeme na dalším zvyšování jejich bezpečnosti a spolehlivosti.“

OTE, a.s.

Akciová společnost OTE, a. s., (dále jen OTE) působí na trhu s elektřinou v ČR od roku 2001 a na trhu s plynem od roku 2010. OTE je poskytovatelem komplexních služeb jednotlivým účastníkům trhu s elektřinou a plynem. OTE od roku 2002 organizuje obchodování na denním a později i na vnitrodenním a blokovém trhu s elektřinou a od roku 2010 také na denním a vnitrodenním trhu s plynem. Účastníkům trhu s elektřinou a plynem v ČR mimo jiné dále nabízí nepřetržité zpracování a výměnu dat, informací pro zúčtování a finanční vypořádání odchylek mezi smluvními a skutečnými hodnotami dodávek a odběrů elektřiny a plynu a zajišťuje administrativní změnu dodavatele obou komodit. Současně spravuje národní rejstřík na emise skleníkových plynů. Společnost OTE je od 1. ledna 2013 zodpovědná za administraci systému pro vyplácení podpory podporovaných zdrojů energie.

OTE je dle §20a zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon) v platném znění, držitelem licence na činnosti operátora trhu, která zahrnuje trh s elektřinou a plynem v ČR.

 
 
Reklama