Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Změna účtování spotřeby zemního plynu

Hlavním důvodem změny je objektivnější způsob účtování spotřeby zemního plynu. Zemní plyn je dodáván z různých zdrojů a jeho kvalita nebude vždy stejná. Nárůstem podílu norského zemního plynu s největší pravděpodobností dojde ke kolísání v energetickém obsahu dodávaného zemního plynu.

Nový způsob přinese odběrateli jednu zásadní změnu - již nebude platit za objem odebraného zemního plynu, ale za množství energie, které bude moci z dodaného zemního plynu získat. Při snížení spalného tepla se spotřeba v objemových jednotkách zvýší, ale energeticky zůstane stejná. Při starém způsobu účtování, kdy odběratel platil za odebraný objem zemního plynu, by se zároveň zvýšila i platba. Přechodem na účtování v energetických jednotkách se při snížení spalného tepla a tomu odpovídajícímu nárůstu spotřeby v objemových jednotkách spotřeba v energetických jednotkách a tím i úhrada za odebraný plyn nezmění.

Proč se přechází na kWh místo m3?
Použití energetické jednotky (kWh) místo objemové (m3) eliminuje rozdíly v jakosti dodávaného zemního plynu a rozdílné hodnoty atmosférického tlaku při odběru na různých místech v ČR.
Prodej zemního plynu v energetických jednotkách lépe vystihuje množství dodané energie vázané v zemním plynu. Spálením 1 m3 zemního plynu ze dvou různých zdrojů o rozdílném spalném teple vzniká rozdílné množství energie. Dodaný objem plynu proto není zcela objektivním ukazatelem spotřeby energie. Přechod na účtování zemního plynu v energetických jednotkách přinese i snadnější porovnání výhodnosti paliv a energií používaných pro vytápění.

Proč a kde všude v rámci naší republiky i Evropy se přistupuje k této změně?
Hlavním důvodem je objektivnější způsob účtování spotřeby zemního plynu. Změna proběhne v celé republice. V kWh se účtuje již např. v SRN, Velké Británii nebo ve Francii a připravuje se ve většině zbývajících zemí EU.

Od kdy se bude účtovat v kWh místo v m3?
Nový způsob vstupuje v platnost 1. dubna 2001.

Probíhá změna najednou po celé republice, nebo po částech?
Změna ve způsobu účtování je dána cenovým rozhodnutím ERÚ uveřejněným v Regulačním věstníku, vstupuje tedy v platnost ve stejném okamžiku pro celou republiku.

Je zpracováno odborné posouzení tohoto návrhu na změn přepočtů?
- kdo je autor?
- kde a jak je možné se s touto prací seznámit? – je-li to vůbec možné, dostupné veřejnosti?
Návrh na změnu a resp. návod na její provedení zpracovala odborná Organizace pro výkon společných činností v plynárenství – s.r.o. GAS z pověření České plynárenské unie. Stanovený postup byl přijat a schválen nezávislou komisí se zastoupením dotčených orgánů a organizací (na úrovni odvětví). Metoda měření a výpočtů je zapracována do podmínek v ČR.

Jaký je rozdíl v kvalitě zemního plynu?
Zemní plyny spotřebovávané v České republice jsou srovnatelné kvality a při přechodu z jednoho na druhý nehrozí žádné nebezpečí pro provoz plynových spotřebičů a ani se nemění vlastnosti spalování. Aby se rozdíly v rozdílném energetickém obsahu odstranily, zavádí se účtování v energetických jednotkách.

Jaké jsou zdroje plynu a jak se liší?
Zemní plyn se do České republiky dodává zejména z Ruska a Norska. Na jižní Moravě je dále spotřebováván zemní plyn těžený v nalezištích MND a na severní Moravě je do sítě dodáván plyn z důlní degazace. Podíly těchto plynů na spotřebě v daných regionech podají příslušné RDS. Základní podmínkou pro dodávky do sítí je, aby tyto plyny splňovaly určité parametry (složení, energetický obsah, obsah pevných částic apod.).

Který plyn je lepší a který horší?
Zemní plyny dodávané do ČR jsou srovnatelné kvality a nelze jednoznačně určit, který zemní plyn je lepší a který je ten horší.

Jak velký je finanční rozdíl v novém přepočtu (cena za m3/ZP z různých zdrojů)
Zemní plyn dodávaný Transgasem byl do konce roku 2000 RDS prodáván za stejnou cenu bez ohledu na poměr jednotlivých zdrojů v prodávaném plynu. Cenu tento rozdíl neovlivňuje, rozdíly ve spotřebě budou odstraněny nově zaváděným vyjadřováním spotřeby v energetických jednotkách - kWh. Účtování dodávek zemního plynu mezi Transgasem a RDS v energetických jednotkách je od 1.1.2001.

Co mi přechod na kWh, jako zákazníkovi (odběrateli, plátci) plyn. společnosti, přinese?
Nový způsob účtování dodávek zemního plynu přinese objektivnější způsob výpočtu úhrady za odebraný zemní plyn - odběratel již nebude platit za objem odebraného zemního plynu, ale za množství energie, které bude moci z dodaného zemního plynu získat.

Co mám jako odběratel v této souvislosti učinit?
Nic, všechno provádí dodavatel zemního plynu.

Budu teď platit za odebraný plyn více?
Přechod na kWh neznamená zvýšení ceny, ale pouze objektivnější způsob účtování. Bude se platit za dodanou energii podle skutečné energetické hodnoty plynu a ne za objemové množství dodaného plynu.

Jaké mi nové účtování přinese výhody?
Hlavním důvodem je objektivnější způsob účtování spotřeby zemního plynu podle skutečného množství energie v něm obsažené a vyšší průhlednost možnosti porovnání ceny dodávek jednotlivých paliv a energií.

Kdo mně podá podrobné informace proč k této změně dochází?
Informace podá dodavatel zemního plynu.

Co to pro mě, jako pro zákazníka, bude znamenat (budou se měnit plynoměry)?
Zavádění nového způsobu se odběratele nedotkne, plynoměr bude mít původní, nebude v důsledku přechodu na nový způsob účtování nic platit. Pouze za odběr zemního plynu uskutečněný po 1. dubnu 2001 budou odběratelům zasílány faktury s vyúčtováním spotřeby plynu uvedené v kWh. Vše potřebné bude zajišťovat dodavatel zemního plynu - tj. měření spalného tepla zemního plynu, který je distribuován ve Vaší oblasti, přepočet z m3 na kWh a vyúčtování spotřebovaného zemního plynu v kWh.

Jaký plyn odebírám a proč nemám ten lepší?
Na většině území ČR nelze určit, z jakého ložiska pochází právě spotřebovávaný zemní plyn. V průběhu odečtového období bude kolísat poměr mezi plyny z Ruska a Norska, které jsou srovnatelné kvality a nelze obecně říci, který je z nich lepší a který horší. V žádném případě změny v poměru mezi ruským a norským zemním plynem se neprojeví na provozu plynového spotřebiče a kvalitě spalování.

Existuje možnost, že se nový systém přepočtů neosvědčí, existuje snadná cesta k návratu na původní způsob propočtu odběrů ZP?
Odběratelům zůstanou plynoměry ukazující spotřebu v m3, proto nebude v případě nějakého problému přejít na starý způsob účtování. V současné době ale není důvod nedůvěřovat novému systému, který se osvědčil v řadě zemí.

Nesouvisí tato změna s nedostatkem plynu a tedy přerušovanými dodávkami – viz výpadky elektřiny za totality? V žádném případě, v průběhu posledních let nedošlo k žádnému omezení dodávek zemního plynu odběratelům. Pokud by z nějakých důvodů muselo k omezování dodávek zemního plynu dojít, domácnosti patří do skupiny odběratelů, kterých by se případná omezení dotkla až jako posledních.

Jaký je pravý důvod přechodu na kWh?
Zavedení objektivnějšího způsobu vyhodnocování spotřeby zemního plynu.

Od kdy k přechodu na kWh dojde a bude se provádět odečet plynoměru? Pokud ano v jakém termínu?
K přechodu na účtování v kWh dojde 1. dubna 2001, pravidelné odečty budou prováděny v obvyklých termínech. O tom, jestli bude prováděn mimořádný odečet, rozhodne příslušná RDS.

Bude výhodnější odběr v některou denní či noční dobu?
Ne, plynárenská soustava na rozdíl od soustavy elektrárenské nemá problémy s krytím odběrových špiček ve dne a nízké spotřeby v noci a nemusí proto omezovat dodávky v průběhu dne omezovat dodávky plynu některým odběratelům. „Kilowatthodinové„ ceny zemního plynu platné 24 hodin denně byly vždy nižší než „noční„ ceny elektrické energie pro různé typy odběru.

Bude „noční plyn„?
Ne, nebude.

Dojde v této souvislosti ke zdražení zemního plynu?
Ne, nové ceny (tj. ceny v Kč/kWh) vycházejí z cen v Kč/m3, které byly platné od 1.1.2001 (výměr MF č. 01/2001).

Kdo uhradí nutné finanční náklady na tyto změny?
Dodavatelé zemního plynu.

Jak se dotknou tyto finanční výdaje každého jednotlivého zákazníka? - dotknou-li se ho.
Náklady spojené se zavedením nového způsobu účtování se odběratelů nedotknou.

Budu platit víc?
Tuto možnost nelze vyloučit, ale předpokládá se, že většina odběratelů v případě, že jejich plynoměr ukáže stejnou spotřebu jako v minulém odečtovém období, bude ve srovnatelných cenách platit méně.

Bude zemní plyn kvalitnější?
Změna způsobu vyjadřování spotřeby zemního plynu neovlivní jeho kvalitu. V dané oblasti zůstane kvalita zemního plynu zachována.

Bude na trhu jiný dodavatel zemního plynu než územně příslušná RDS?
Tuto otázku řeší nový energetický zákon (č. 458/2000 Sb.), který vstoupil v platnost 1. ledna 2001.

V jakém období dojde k individuální nabídce ve výběru dodavatele zemního plynu?
Tuto otázku řeší nový energetický zákon (č. 458/2000 Sb.), který vstoupil v platnost 1. ledna 2001.

Bude se platit elektrárně a plynárně společně?
Zatím ne, ale nelze vyloučit, že pokud budou mít obě distribuční společnosti stejného majitele, tak ano.

Budu i teď vědět kolik jsem spotřeboval m3 zemního plynu?
Ano, odběratel bude mít stále jako obchodní měřidlo plynoměr ukazující spotřebu zemního plynu v m3. Ve vyúčtování bude spotřeba uvedena jak v naměřených m3, tak přepočtených kWh.

Kdo a jakým způsobem dává záruku v kvalitu a úspěch tohoto nového systému?
Vyhlašovatelem akce je MPO. Přechod na nový způsob nepřinese žádné problémy, protože se jedná pouze o přepočet množství zemního plynu vyjádřené v objemových jednotkách na množství vyjádřené v energetických jednotkách. Všechna data potřebná pro provedení přepočtu jsou dostupná a analýzu složení zemního plynu vyhodnocují dodavatelé plynu již od zahájení jeho dodávek tranzitním plynovodem v roce 1973, takže se jedná o rutinní záležitost.

Bude se mnou sepsána nová smlouva?
Zpravidla ne, ale v některých RDS může dojít k uzavírání nových smluv nebo doplnění stávajících.

Budou se měnit trysky u sporáků, jako při přechodu ze svítiplynu?
Ne.

Mohu dál používat stejné spotřebiče?
Ano.

Budou se měnit zálohy na plyn?
Ne, ale pokud bude mít zájem zálohu změnit, bude to možné.

Jak se spalné teplo projeví v mém spotřebiči?
Hořením plynu se uvolňuje teplo, které je ve spotřebiči využíváno pro vytápění, ohřev vody, vaření apod. Na provozu spotřebiče se změna spalného tepla neprojeví, protože dodavatel zemního plynu je povinen dodávat takový zemní plyn, aby při změnách v jeho složení nedocházelo ke změnám v průběhu spalování. Změny ve spalném teple se ale projeví ve spotřebě – nižší spalné teplo znamená vyšší spotřebu vyjádřenou v objemových jednotkách a naopak. Proto se také přechází na účtování v kWh, při kterém se změny ve spalném teple na spotřebě v kWh (a tím na celkové platbě za odebraný plyn) neprojeví.

Jak často se zjišťuje skutečné spalné teplo?
Spalné teplo zemního plynu se zjišťuje kontinuálně.

Jak se dozvím skutečnou hodnotu spalného tepla v naší obci?
Hodnotu spalného tepla bude možné zjistit u dodavatele zemního plynu.

Jak si můžu ověřit, jak se zjišťuje, jaký zemní plyn jsem spálil (kvalita)?
Složení zemního plynu dodávaného do sítě RDS je měřeno na předávacím místem mezi Transgasem a RDS. Kvalitu dodávaného zemního plynu za určité období je tedy možné zjistit u těchto organizací.

Jak ovlivňuje tento rozdíl spotřebu?
Energie potřebná např. k ohřevu 1 litru vody o 10 °C je stejná bez ohledu na složení plynu, z čehož vyplývá, že odběratel zemního plynu s větším objemovým spalným teplem spotřebuje méně objemových jednotek ZP než odběratel ZP s menším objemovým spalným teplem.

Jak ovlivňuje tento rozdíl cenu?
Cena za 1 kWh bude stejná, cena za 1 Nm3 nebude udávána.

Proč se doposud neuvažovalo s těmito faktory při určování ceny?
Až do roku 1997 byl zemní plyn pro potřeby ČR nakupován pouze v Rusku, takže složení dodávaného plynu se časově ani místně neměnilo.

To znamená, že doposud RDS účtovala cenu za ZP špatně?
Plynárenská společnost účtovala úhradu za odebraný zemní plyn v souladu s předpisy, které v příslušné době platily.

Jak to, že jsem měl podle původní fakturace přepočtový faktor jiný?
Podle původní fakturace se žádné přepočtové faktory nepoužívaly.

Jak si můžu ověřit správnost výpočtu kWh?
Všechny potřebné údaje, tj. spotřeba zemního plynu v m3, hodnota spalného tepla a přepočet budou uvedeny na faktuře. V případě hlubšího zájmu se obraťte na příslušnou RDS.

Kde a jak si můžu ověřit spalné teplo plynu?
Informace o spalném teple dodávaného plynu za určité období odběrateli poskytne zpětně dodavatel zemního plynu.

Kde a jak si můžu zjistit spalné teplo plynu?
To bude možné několika způsoby:

  1. spalné teplo pro potřeby účtování bude měřeno na předávacích stanicích, na které se bude možné s dotazem obrátit (seznam měřicích míst má k dispozici RDS)
  2. obrátit se s dotazem na dodavatele plynu nebo navštívit jeho internetové stránky; takto získaná informace ale nebude aktuální, ale bude podávat informaci o průměrném spalném teplu za určité období
  3. odebrat si vzorek zemního plynu a nechat si provést analýzu
  4. využít vlastní chromatograf
pro poslední dvě odpovědi platí, že takto získané výsledky se mohou lišit od měření prováděných na plynárenských stanicích, kde je provoz chromatografů optimalizován na analýzu zemního plynu.

Kolik stojí chromatograf?
Chromatografy jsou složitá zařízení, jejichž cena se pohybuje podle jejich vybavení řádově ve stovkách tisíc až v milionech korun. Pro provoz chromatografu jsou dále nutné čisté plyny a kalibrační směsi, jejichž cena také není nízká.

Ovlivní to nějakým způsobem cenu plynu?
Ne, měření spalného tepla se provádělo i v dobách účtování v objemových jednotkách.

Jak si sám můžu vypočítat částku, kterou zaplatím?
Jediným problémem je, že plynoměr bude nadále ukazovat spotřebu v m3, ale cena bude stanovená v Kč/kWh. Spotřebu naměřenou v m3 lze na kWh přibližně přepočítat vynásobením 10,5.

Jak si budu moci překontrolovat správnost fakturace?
Všechny potřebné údaje, tj. spotřeba zemního plynu v m3, hodnota spalného tepla a přepočet objemu plynu na standardní podmínky budou uvedeny na faktuře. V případě pochybností o správnosti provedení výpočtu nebo požadavku sdělení dalších podrobností ke stanoveným přepočtovým faktorům se lze obrátit na příslušnou RDS.

Jak se bude provádět fakturace v případě změny bydliště – změna dodávaného plynu?
Změna systému účtování neovlivní postup při ukončení odběru a uzavření nové smlouvy v novém bydlišti - v původním bydlišti bude spotřeba vyfakturována ke dni ukončení odběru v kWh a v novém se bude počítat v kWh od data podpisu nové smlouvy.

Bude možná i laická kontrola? - individuální
Ano, bude. Spotřebu v kWh si vypočítáte podle platných tarifů a spotřebovaného množství plynu s přepočtovými faktory uvedenými ve Vaší faktuře.

Bude vyhotovená faktura dostatečně jasná a přehledná? – i z laického hlediska
Ano, dodavatel zemního plynu se bude snažit o co nejjasnější způsob provedení vyúčtování (např. vzorová faktura vč. vysvětlení jednotlivých položek na druhé straně faktury, vysvětlující dopis apod. - záleží na uvážení RDS).

Používám 10 kW kotel, proč platím o ??? kWh víc než bych měl platit podle příkonu a motohodin provozu tohoto kotle?
Pokud je to skutečně pravda, tak je to možné vysvětlit několika způsoby:

  1. kotel má zapalovací plamínek, který má spotřebu cca 0,2 - 0,5 m3 za den (tedy cca 2 - 5 kWh) a ten hoří i době, kdy kotel nedodává teplo do otopového systému
  2. kotel není správně seřízen nebo má zanesený výměník - v obou případech to znamená snížení jeho účinnosti.
  3. obchodní měření spotřeby zemního plynu se provádí pro celé OPZ, vedle kotle může mít odběratel zapojené i jiné spotřebiče - sporák, karmu apod.
  4. instalovaný kotel má výrazně vyšší výkon, než je pro vytápění daného objektu třeba a má proto z důvodů častého zapínání a vypínání vysoký podíl tzv. pohotovostních ztrát.
  5. domovní rozvod je netěsný a dochází k únikům plynu - nutno provést kontrolu těsnosti.

Jak si můžu ověřit (spočítat) svoji spotřebu kWh?
Přibližně podle jednoduchého vztahu: spotřeba v kWh = 10,5 . spotřeba v m3.

Jak často budou prováděny odečty?
Stejně jako doposud (upřesnit podle místních podmínek).

Jak často budu dostávat výpisy – vyúčtování?
Stejně jako doposud (upřesnit podle místních podmínek).

Bude se nějak přepočítávat na kWh minulá spotřeba?
Nebude.

Budete chtít doplatit za minulou spotřebu podle nových přepočtů?
Nový způsob vstupuje v platnost k 1. dubnu 2001, přepočet na kWh se bude provádět pouze na zemní plyn odebraný po tomto datu.

Budete lidem vracet peníze za minulou spotřebu podle nových přepočtů?
Nový způsob vstupuje v platnost k 1. dubnu 2001, přepočet na kWh se bude provádět pouze na zemní plyn odebraný po tomto datu.

Co je 1 kWh zemního plynu? Jak se určuje?
1 kWh zemního plynu je takové jeho množství, které odpovídá 1 kWh tepelné energie uvolněné jeho dokonalým spálením. Určuje se výpočtem z naměřeného složení plynu za konkrétních tlakových a teplotních podmínek.

Srovnání 1 m3 a 1 kWh – co je víc?
Nejde přímo srovnávat objemovou jednotku - m3 a jednotku tepelnou - kWh (je to stejné jako porovnávat hrušky a jablka). V případě zemních plynů, které jsou dodávány odběratelům v ČR, lze z jednoho m3 zemního plynu jeho dokonalým spálením získat přibližně 10,5 kWh.

Jak se bude měřit kWh?
Spotřeba se bude nadále měřit v m3, ale při fakturaci se bude přepočítávat na kWh. Počet kWh se vypočte dle vzorce:
fakturovaná energie = naměřený objem zemního plynu v m3 . přepočet na standardní podmínky . vážený průměr spalného tepla zemního plynu v kWh/m3.

Proč neukazuje plynoměr kWh, ale m3?
Plynoměr je objemové měřidlo. Měřicí zařízení správně ukazující spotřebu v kWh by muselo kontinuálně provádět přepočet objemu plynu na standardní podmínky a výpočet spalného tepla na základě prováděné analýzy zemního plynu. Výroba a instalace takovýchto měřicích zařízení by neúměrně zatížila nejen dodavatele zemního plynu, ale i samotného odběratele.

Co je spalné teplo?
Podle definice je spalné teplo množství tepla (udané v kWh), které lze získat dokonalým spálením určitého množství plynu se vzduchem, přičemž tlak, při němž spalování probíhá, je po celou dobu konstantní, všechny zplodiny jsou ochlazeny na výchozí teplotu složek účastnících se spalování, při níž musí být všechny zplodiny v plynném stavu, kromě vody vzniklé při spalování, která je při této teplotě v kapalném stavu. (Pro účely účtování bude použita teplota 15 °C (288 K), tlak 101,325 kPa a relativní vlhkost ZP φ = 0.) Objemové spalné teplo je spalné teplo vztažené na objemovou jednotku plynu (1 m3).

Dosud častěji využívaná výhřevnost neuvažuje s kondenzací vznikající vodní páry. Proto je spalné teplo u paliv obsahujících vodík vyšší než jejich výhřevnost (v případě zemního plynu sp. teplo = 1,11 výhřevnost).

Proč se nepoužívá výhřevnost?
Spalné teplo přesněji vyjadřuje množství energie, které lze použitím zemního plynu získat. Dalším důvodem, proč se dnes udává energetický obsah zemního plynu jako jeho spalné teplo je, že účinnost kondenzačních spotřebičů se pohybuje vyjádřená k výhřevnosti nad hranicí 100 %. Pro v současné době dodávané zemní plyny platí přibližně spalné teplo = 1,11 . výhřevnost.

Co ovlivňuje spalné teplo?
Spalné teplo závisí v prvé řadě na chemickém složení zemního plynu, tedy množství jednotlivých chemických látek, které mají různá spalná tepla. Proto se spalné teplo zemního plynu počítá z obj. % jednotlivých složek obsazených v plynu. Rozhodující pro hodnotu spalného tepla je obsah uhlovodíků C1 – C5 , které svým vysokým energetickým obsahem podstatně ovlivňují výsledné spalné teplo zemního plynu.

Jelikož spalné teplo u plynů se vykazuje na objemovou jednotku (např. v kWh/m3), musí být předem definováno, za jaké teploty a tlaku plynu bude spalné teplo počítáno. Přepočty spotřeby zemního plynu na kWh budou prováděny pro standardní podmínky používané v plynárenství, tj. 15 °C a 101,325 kPa.

Spalné teplo se měří, nebo počítá?
Spalné teplo je možné měřit (kalorimetry), ale pro účely přepočtu na kWh bude počítáno ze složení zemního plynu a spalných tepel jednotlivých složek zemního plynu. Výpočet spalného tepla se provádí podle ČSN ISO 6976.

Jakou váhu mají jednotlivé proměnné vstupující do výpočtu?
Jelikož je předem určeno, za jaké teploty a tlaku zemního plynu bude spalné teplo počítáno, závisí jeho hodnota pouze na složení.

Jaký vliv má kvalita zemního plynu na kWh?
Na kWh jako energetickou jednotku kvalita zemního plynu vliv nemá. Pokud jako měřítko kvality budeme posuzovat spalné teplo, pak stoupající spalné teplo znamená při využívání zemního plynu možnost získat více kWh z jednoho krychlového metru.

Jak ovlivňuje nadmořská výška energetickou hodnotu (spalné teplo)?
Jak ovlivňuje venkovní teplota energetickou hodnotu?
Jak ovlivňuje teplota plynu energetickou hodnotu?
Jak ovlivňuje barometrický tlak energetickou hodnotu?

Měření spotřeby plynu je dosud prováděno měřením jeho objemu. Obecně je objem plynu vždy ovlivněn teplotou a tlakem - objem plynu se při změně těchto proměnných mění. Je nutné při přepočtu spotřeby objemu plynu na spotřebu v energetických jednotkách zahrnout všechny změny postihující chování plynu, což je dáno platností přírodních zákonů. Výpočet energetické hodnoty odebraného plynu je tak zákonitě ovlivněn všemi proměnnými vstupujícími do výpočtu: tlakem (je dán nadmořskou výškou a stavem ovzduší), tlakem plynu, teplotou, teplotou a složením plynu. Přepočet podle stavové rovnice slouží k přepočtu na standardní podmínky - v plynárenství je to 15 °C a 101,325 kPa. Přepočet odstraní vliv výše uvedených faktorů. Pokud by přepočet na standardní podmínky nebyl proveden, ovlivnily by výše uvedené faktory objem zemního plynu procházejícího plynoměrem následovně:

přepočtový faktor klesá (vzrůstá) se
1) vzrůstající (klesající) nadmořskou výškou
2) vzrůstající (klesající) teplotou plynu (t plynu)
3) klesajícím (vzrůstajícím) tlakem plynu (p plynu)
4) klesajícím (vzrůstajícím) bar. tlakem (p okolí)

Teplota okolí (t okolí) nemá na přepočtový faktor přímý vliv. Může jej ovlivnit nepřímo tím, že způsobí změnu teploty plynu.

Jakou váhu mají jednotlivé proměnné vstupující do výpočtu (t plynu, t okolí, p plynu, p okolí, nadmořská výška odběru, resp. rozptyl v jednotlivých pásmech, …)?
Objem odebraného plynu se přepočítává na tzv. standardní podmínky, které jsou teplota 15 °C (288 K) a tlak 101,325 kPa.

 
 
Reklama