Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průkopnický projekt seniorské vesničky představuje komfortní bydlení v domech s nízkonákladovým provozem

V nádherné Pálavské krajině byl vybudován naprosto ojedinělý projekt nezávislého bydlení pro seniory. Nebylo náhodou, že volba lokality k vybudování řadových domků padla na vinařskou oblast. Místo pro seniorskou vesničku bylo vybráno tak, aby bylo rychle a lehce dostupné z Brna a zároveň leželo v klidném prostředí vybízejícím k relaxaci či toulkám po Pálavě.

Myšlenku, jak i ve stáří bydlet v soukromí svého domečku, realizuje projekt Formóza. První a jediný projekt tohoto typu v České republice nabízí svým klientům kromě prvotřídního bydlení také rozmanité služby včetně péče o dům.

Při výstavbě řadových domků seniorské vesničky byl kladen velký důraz na použití kvalitních stavebních materiálů. Přestože původní plány počítaly s domy vyzděnými pálenými cihlami, investor záměr stavět z cihel zaměnil za jednovrstvé zdivo systému Ytong. Použité tvárnice Ytong Lambda tl. 375mm zajistí špičkové tepelně izolační vlastnosti i bez dodatečného zateplení. Budoucí obyvatelé domů se tak mohou spolehnout, že v jejich domech bude stálý tepelný komfort a přitom jejich účty za spotřebované energie zůstanou díky homogenní obálce domu nízké i přes hlavní topnou sezónu. Rozhodnutí postavit domy určené lidem v neproduktivním věku v nejvyšším komfortu bylo jistě velmi odvážné, ale skutečnost, že krátce po kolaudaci letos v červenci je již většina domů zamluvená, dokazuje, že i starší občané chtějí bydlet v uživatelsky kvalitním prostředí.

Pan Karel Pavelek, který je jednatelem společnosti Formóza, jenž stojí za celým projektem od jeho návrhu až po realizaci, komentuje výběr stavebních materiálů takto: „Pro stavbu domů jsme použili kompletní systémové řešení Ytong, abychom zajistili harmonický průběh stavby a dosáhli nejlepších izolačních parametrů. Kromě pórobetonu Ytong jsme použili vápenopískové tvárnice Silka pro zajištění nadstandardního akustického útlumu mezi jednotlivými domky, který bezpečně splňuje nejpřísnější hygienické požadavky. Jelikož Silka stejně jako Ytong patří do portfolia produktů jednoho výrobce, probíhaly dodávky na stavbu současně a tím nám urychlily výstavbu. Při výběru materiálu je nutné zohledňovat nejen jeho cenu, ale i cenu lidské práce, jejíž hodnota ve stavebním segmentu stále roste a bude se i nadále zvyšovat. Práce s Ytongem je velmi rychlá a přesná, a proto jsem na stavbě potřeboval mnohem méně stavebníků a to mi výrazně snížilo provozní náklady.“ Díky změně stavebního systému z pálených cihel na bílý pórobeton mohli odborníci z Ytongu doporučit použít na mezibytové stěny tvárnice Silka tl pouze 240 mm, čímž se zmenšila tloušťka samotných stěn a došlo k výraznému nárůstu podlahové plochy jednotlivých bytů. Investor tímto krokem získal pro každý dům jak další cenné centimetry užitné plochy navíc, tak zabezpečil v bytech dokonalou akustiku pro nerušený odpočinek.


Vesnička pro seniory rozhodně nepatří ke standardnímu řešení bydlení pro starší obyvatele. Nadstandardně kvalitní domy, uzpůsobené pohodlnému životu, umožní jeho obyvatelům žít na základě svých vlastních rozhodnutí a zachovat si svou důstojnost. Klienti mají na výběr z domů velikosti 1+kk až 3+kk, které si mohou odkoupit do osobního vlastnictví nebo dlouhodobě pronajmout. Projekt Formóza je specifický tím, že obyvatelé žijí v jedinečných domcích, které se od sebe navzájem odlišují barvou střechy, oken, dveří a fasády. Rozmanitý je i interiér samotných domků. „Již při návrhu projektu bylo pro mě klíčové, aby domky splňovaly parametry nízkoenergetického a zdravého bydlení. Jsem přesvědčen, že vnitřní mikroklima je jedním z nejdůležitějších faktorů pro spokojené bydlení. Mnozí lidé si dnes ničí zdraví ve vlhkých domech, které jsou plné plísní a škodlivých mikroorganismů. Nejde jen o staré domy, ale i dnešní novostavby jsou zadušené polystyrénovou izolací a argumentu, že polystyrén propouští vzduch, prostě nevěřím. Pórobeton má tu výhodu, že vyrovnává vlhkost v prostředí, ve kterém se nachází,“ dodává pan Pavelek.

Bezbariérové bydlení nabízí opravdový komfort dostupný pro každého. „Mým záměrem bylo zajistit seniorům soukromí a výrazně zvýšit jejich životní úroveň, kterou zajistí kvalitní a pohodlné bydlení, klientské služby a možnost trávit volný čas na zahrádce, která náleží ke každému domku. Chtěl jsem, aby domky nabízely zdravé vnitřní prostředí a zároveň byly jejich provozní energetické náklady minimální,“ vyjmenovává investor důvody, které ho přiměly stavět z moderních zdicích materiálů.

O koncernu XELLA
Xella je výrobcem a prodejcem zdících stavebních materiálů Ytong, Silka (vápenopískové tvárnice), sádrovláknitých desek pojených cementem pro suchou výstavbu (Fermacell), minerálních tepelně izolačních desek (Ytong Multipor) a vápna (Fels Kalk). Koncern Xella dosáhl v roce 2010 (se 6.800 spolupracovníky) obratu ve výši 1,2 miliard Euro. Vlastníkem koncernu Xella jsou Private Equity Gesellschaften PAI partners a Goldman Sachs Capital Partners.
Společnost Xella CZ získala v letošním roce nejvyšší možné ratingové hodnocení v oblasti finanční i nefinanční bonity firmy v prestižním nezávislém auditu v rámci šestnáctého ročníku Czech Top 100. Známka AAA (excelentní), která byla společnosti udělena Českou kapitálovou informační agenturou značí nejvyšší skóre na desetistupňové škále a vyjadřuje tak současný stav společnosti, finanční situaci a to včetně předikce budoucího rizika.Toto prestižní ohodnocení ČEKIA Stability Award zařadilo společnost Xella CZ mezi nejstabilnější firmy v České republice.

YTONG se pro své jedinečné tepelně izolační parametry používá především pro výstavbu bytových a rodinných domů, v nichž zajišťuje celoroční tepelnou a vlhkostní pohodu. Šetrná a energeticky nenáročná výroba společně s minimální energetickou spotřebou staveb řadí pórobeton YTONG mezi ekologicky nejšetrnější stavební materiály současnosti. Vysoká přesnost, nízká hmotnost, rychlost a jednoduchá technologie zdění jej předurčují také pro rekonstrukce všech typů staveb. Bílý pórobeton YTONG se vyrábí výhradně z kvalitních přírodních surovin, jako je křemičitý písek, vápno, cement a voda. Proto je ideální pro stavby určené k dlouhodobému pobytu lidí, včetně prostor se zvýšenými hygienickými požadavky. Výrobu pórobetonu YTONG zajišťuje v České republice společnost Xella CZ. Kromě pórobetonového stavebního systému YTONG nabízí společnost také ucelený sortiment vápenopískových tvárnic SILKA, které vynikají především výjimečnou únosností a extrémní zvukovou izolací. Novinku v sortimentu výrobků pak představují tepelně-izolační desky Multipor, které jsou vhodné k zateplení všech typů budov. Spojením materiálů YTONG a Silka a Multipor vznikají optimální stavební řešení pro běžné i speciální projekty občanské, bytové a průmyslové výstavby.

Více informací o společnosti Xella a výrobním sortimentu najdete na www.xella.cz a www.ytong.cz.


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.