Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Při stavbě pasivního bytového domu v Modřicích se uplatnil systém KMB SENDWIX

Nízké řadové domky ulice Masarykova v Modřicích mají nového souseda. Je jím sedmibytový pasivní dům, který do stávající zástavby citlivě zasadila stavební společnost TV Stav Brno. Stavba domu, kde se uplatnil i sendvičový systém KMB SENDWIX, byla zahájena na jaře loňského roku. Nyní je dům s avizovanou úsporou energií až ve výši 90 % téměř dokončen a čeká na nové obyvatele.

Modřice, město s téměř 3500 obyvatel, je často označováno nesprávně jako Brno-Modřice. I když s Brnem bezprostředně sousedí, nikdy pod něj nepatřilo. Ve východní části katastru Modřic se nachází rozsáhlý areál druhého nejvýznamnějšího českého obchodního a zábavního centra Olympia. Modřice jsou tak klidným místem pro život, kterému ale nechybí zázemí v podobě obchodů, restaurací a kulturního vyžití.

Bytový dům společnosti TV Stav je situován na rovné Masarykově ulici, ohraničené z jedné strany náměstím Svobody a z druhé ulicí Modřickou směřující do sousedních Přízřenic. Původní nízký zděný domek s číslem 133 nahradil moderní dům stejné výšky. Díky tomu sem také harmonicky zapadl. Zcela novou částí je zadní trakt domu, ve kterém se nachází trojice mezonetových bytů (3+kk a 4+kk) s úctyhodnými rozměry 96, 113 a 116,5 m2. V uliční části domu jsou z prostorné společné chodby dveře do 4 menších bytů (1+kk až 3+kk, 46 až 76 m2). Mezonetové byty mají předzahrádku s výměrou cca 30 m2, kterou si obyvatelé mohou upravit na parkovací místo.

Ušetřit až 90 % nákladů na topení
Všechny byty jsou přitom navržené tak, aby spotřeba energií byla minimální. „Na rozdíl od běžných staveb, které lze postavit za téměř stejné náklady jako běžnou novostavbu, lze v pasivním domě uspořit až 90 % nákladů na vytápění,“ uvádí hlavní výhodu tohoto bydlení spolumajitel firmy TV Stav Brno Vít Makovský a doplňuje: „Parametrů pro pasivní dům dosaženo díky volbě sendvičové konstrukce KMB SENDWIX se základem v podobě vápenopískových cihel a se silnou vrstvou tepelné izolace a navíc díky kompaktnímu tvaru budovy, důrazu na minimalizaci tepelných mostů i volbě oken s výbornými tepelně-technickými parametry rámu i zasklení.“ Na přípravě projektu se podíleli odborníci z brněnského Vysokého učení technického. Výpočty tepelně-technických parametrů domu s ohledem na získání dotací prováděl doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D., který působí v Ústavu pozemního stavitelství na FAST VÚT Brno. Autorem projektu je pak jeho kolega, Ing. Tomáš Petříček.



Pasivní bytový dům Modřice

Díky subtilním stěnám místnost navíc
Tepelné parametry dosahované konstrukcí KMB SENDWIX začínají na hodnotách, kde možnosti tradičního jednoplášťového zdiva končí. V Modřicích tvoří nosnou konstrukci obvodového pláště pevné vápenopískové kvádry KMB SENDWIX 16DF-LD s rozměry 498x240x248 mm. Díky vysoké objemové hmotnosti (1220 kg/m3) dosahují velké pevnosti v tlaku (průměrně 15 N/mm2) i vynikajících akumulačních a akustických vlastností již při menší tloušťce nosné stěny, čímž dochází k významnému nárůstu užitné plochy. Díky volbě subtilnější stěny s tloušťkou pouze 240 mm jsou dnes větší byty v Modřicích prostornější přibližně o 5-6 m2, což může být plocha menší koupelny nebo třeba polovina dětského pokoje.

Minimalizace spár ve stavební konstrukci
Použití vápenopískových zdicích prvků s úctyhodnými rozměry 498x240x248 mm odpovídá současným trendům ve stavebnictví, kterými je snaha o minimalizování spár. Při zdicích prvcích větších rozměrů se totiž snižuje počet spár, a tím pádem také únik tepla. S ohledem na hmotnost použitých zdicích prvků (16DF-LD 36,5 kg/ks) bylo při zdění využito tzv. minijeřábku, který výrobce, společnost KM Beta, nabízí k zapůjčení. Pomocí těchto břemenových kleští bylo možné tyto větší formáty osazovat přímo z palety ve zdivu. Při každém zdvihu mohou břemenové kleště uchopit až 1 m dlouhou řadu kvádrů a položit je.

Chytré zateplení
Z vnější strany na prvky 16DF-LD přiléhá tepelná izolace z šedého polystyrenu tloušťky 200 mm. Ze tří základních variant systému (KMB SENDWIX P – kontaktní stabilizovaný polystyren; KMB SENDWIX M – kontaktní minerální izolace z čediče; KMB SENDWIX L – provětrávaná konstrukce krytá pláštěm z pohledových spárovaných vápenopískových cihel), tedy investor zvolil tu první. Izolace střešního pláště jsou realizovány jako stříkané, tzv. chytré, s tloušťkou 360 mm (Icynene). Jejich „chytrost“ spočívá především v tom, že po aplikaci vytvoří kompaktní, vzduchotěsnou a nenasákavou vrstvu, která vyplní veškeré izolované prostory včetně komplikovaných detailů a mezer. Ke kondenzaci vlhkosti v ní nedochází ani při velkém rozdílu mezi vnitřní a vnější teplotou, čímž brání také růstu plísní.

Budova vyniká výbornou vzduchotěsností, samozřejmostí je zde větrací systém se zpětným získáváním tepla, tzv. rekuperací. V projektu byly využity kompaktní větrací jednotky s rekuperací tepla a elektronicky řízenými ventilátory (Atrea Duplex EC). Vodu pomáhá ohřívat 13 m2 plochých solárních kolektorů (Viessmann Vitosol 200 F) umístěných na střeše zadního traktu budovy. Sol-titanová vrstva kolektoru využívá sluneční energii efektivně a dosahuje vysoké účinnosti. Vnější pouzdro kolektorů se skládá z celoobvodového ohýbaného hliníkového rámu, bez zářezů a ostrých hran. Spolu s bezešvým těsněním, které odolává povětrnostním vlivům i UV záření a neprůraznou zadní stěnou z hliníkového plechu, je tak zaručena dlouhá životnost zařízení.

Akustické parametry
Vnitřní příčky jsou realizovány z příčkovek KMB SENDWIX 4DF-LD s rozměry 248x115x248mm. S ohledem na postupné zvyšování požadavků na zvukovou izolaci v budovách, ale zároveň na materiálové a prostorové úspory, je prvek 4DF-LD optimální pro tento typ konstrukce. Při tloušťce pouhých 115 mm (+ omítky), vynikají tyto příčky neprůzvučností, která činí R’ w = 42 dB (stavební neprůzvučnost) a R w = 44 dB (laboratorní neprůzvučnost). Takových parametrů dosahuje běžné jednovrstvé zdivo při tloušťkách 375 mm. Vzhledem k tomu, že neprůzvučnost stavebních konstrukcí závisí především na jejich objemové hmotnosti, stane se v budoucnu nezbytností výběr takového materiálu, který splní požadavky na neprůzvučnost, ale zároveň nepovede ke zbytečnému předimenzování konstrukce. Tyto požadavky pak splňují nejen příčkovky, ale i nosné zdivo ze systému KMB SENDWIX využité při stavbě tohoto pasivního domu v Modřicích.

Parametry pasivního domu s avizovanou úsporou energií až ve výši 90 % i pohodové bydlení v klidné části Modřic budou moci co nevidět vyzkoušet noví obyvatelé. Dům je totiž téměř dokončen, zbývá doladit interiéry, především podlahy a koupelny.

Více o projektu na www.tvstavbrno.cz, o materiálech KM BETA na www.kmbeta.cz nebo www.sendwix.cz.

 
 
Reklama