Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mýty a pověry o hliníkových reflektorech infrazářičů

Dost často se setkávám s názorem, že hliníkový reflektor, který se používá pro infrazářiče, není tak kvalitní jako reflektor vyrobený z nerezavějící oceli. Je tato úvaha platná nebo je tento názor pouze mýtus?

Shodneme-li se na tom, že kvalitou u reflektoru je jeho schopnost odrážet, je nutné hledat důkazy zejména v této oblasti. Další bezesporu důležitou vlastností kvality je barevná a rozměrová stálost reflektoru s ohledem na vysoké teploty, kterým musí odolávat.

Schopnost odrazivosti

Z tabulky níže (zdroj Matematicko-fyzikální tabulky) lze odečíst, že hliník jako materiál má sám o sobě díky chemickému složení o 17% vyšší schopnost odrážet než nerezová ocel. Platí tedy, že hliník 95% tepelné energie odrazí a 5% absorbuje a u nerezavějící oceli je tento poměr jiný, 78% odrazí a 22% energie absorbuje.

Kam se ztrácí 5 respektive 22% energie? Tato energie nezmizí. Je buď opět vysálána anebo ohřeje okolní vzduch. Není-li reflektor izolovaný je energie z velké části vysálána do prostoru nad reflektor ke stropu a částečně i ohřeje vzduch v okolí. K zemi nevysálá žádnou energii, protože energetický tok je vždy jen jednosměrný tedy od teplejšího tělesa k chladnějšímu a jsou-li pod reflektorem radiační trubice s vyšší teplotou a nad reflektorem strop s nižší teplotou, energie se vždy bude přesouvat v tomto případě ke stropu. Částečným řešením je izolace reflektoru, ale nedá se říct, že tím dojde k úplnému odstranění tohoto jevu. Sálání směrem k zemi se vylepší o cca 5% a jediné co se zvýší, je konvekce tedy ohřívání vzduchu v okolí infrazářiče.

Barevná stálost reflektoru

Barva je v oblasti sálání velmi důležitou proměnou. Podle fyzikálních zákonů platí, že čím je těleso tmavší respektive černé a jeho povrch je nekovový, pak takové těleso velmi snadno energii absorbuje a je i schopno ji velmi dobře vysálat. Naopak čím je povrch světlejší, lesklejší a kovový, tím méně energii absorbuje a více ji odráží.

Udělali jsme u nás v továrně pokus - stejný typ infrazářiče jsme osadili nerezovým reflektorem a druhý hliníkovým se strukturou. Již po krátkém čase se nerezový reflektor zbarvil do hněda a jeho již tak špatná odrazivost se i nadále zhoršila. Oproti tomu reflektor hliníkový je i po dvou letech provozu stejně barevný a lesklý pouze s malým nánosem prachu.


Nerezový reflektor
 
Hliníkový reflektor
 
Struktura reflektoru - detail

Rozměrová stálost reflektoru

Pro spoustu klientů je důležitá i rozměrová stálost reflektorů, tedy aby nedocházelo k deformacím vlivem vysokých teplot, které na reflektory působí. Aby bylo možné spojit všechny faktory ovlivňující kvalitu reflektoru, tedy vysokou odrazivost, barevnou stálost a rozměrovou stálost je nutné použít speciální hliníkový reflektor, který má na svém povrchu strukturu.

Takový reflektor je používán při výrobě infrazářičů Lersen COMPACT a právě díky této struktuře je reflektor zpevněn a nijak se nedeformuje. Má i vysokou odrazovou schopnost a barevnou stálost. Navíc díky struktuře na povrchu velmi kvalitně rozptyluje záření a lépe odvádí tepelnou energii směrem k podlaze, kde ji uživatel chce mít. I díky tomu se mohou infrazářiče Lersen chlubit unikátní sálavou účinností 80,7%, kterou naměřili Institutu technologie univerzity Karlsruhe v Německu.

 
 
Reklama