Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rukověť stavebníka - Cesta k prémiové dřevostavbě (6)

Bezpečné řešení - certifikované konstrukce

Jak může stavebník získat jistotu, že právě technologie, kterou si vybral, je zárukou kvality? Sázkou na jistotu je spolehnout se na osvědčeného a kvalitního dodavatele, jehož výrobky jsou certifikovány pro použití v našich podmínkách.

Začátkem devadesátých let došlo v našem stavebnictví k rychlému rozvoji různých technologií. Jednou z těchto technologií jsou i montované dřevostavby. Jejich velkým handicapem bylo již od začátku špatné renomé z dob bývalého režimu a následné snahy některých firem prosadit se na trhu bez znalosti problematiky oboru. Dnes jsme i díky tomu svědky situace, kdy na západ od našich hranic mají dřevostavby své uznávané a respektované místo na trhu, zatímco u nás o své místo na slunci musely a v řadě případů (například výškové dřevostavby) i dnes musí ještě bojovat. Cestou k posílení postavení dřevostaveb je i proces certifikace konstrukcí pro dřevostavby, který vytváří tlak na výrobce materiálů a současně dává investorovi jistotu, že jeho stavba bude provedena v souladu se současnými právními a technickými normami.

Na otázky o posuzování shody a certifikaci odpovídá Ing. Jitka Beránková, Ph.D., z Výzkumného a vývojového ústavu dřevařského v Praze (ústav je autorizovanou osobou, která má oprávnění shodu posuzovat):

"Na úvod považuji za důležité vysvětlit, co vlastně znamená posuzování shody a co certifikace. Základní pravidla určuje vláda ČR (konkrétně Nařízení vlády 163/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů), která definuje několik způsobů, jak prověřit, zda se vlastnosti výrobků shodují s požadavky norem. Způsob prověřování je vždy závislý na tom, jak velký vliv může mít výrobek na bezpečnost, hygienu, úsporu energie apod. A z vládou stanovených postupů je ten nejpřísnější právě proces certifikace."

Dá se stručně popsat postup, který absolvuje výrobce při posuzováni shody?

Výrobce si musí zajistit potřebnou technickou dokumentaci a pak se obrátit na některou z Autorizovaných osob (AO), což jsou právnické subjekty, které mají od vlády pověření. Autorizovaná osoba jeho žádost vyhodnotí, případně si vyžádá další dokumenty, a na základě získaných podkladů s ním uzavře smlouvu o dílo a smlouvu o dohledu. Výrobce totiž musí mít v pořádku nejen jeden výrobek určený pro zkušebnu, ale musí mít vytvořen takový systém řízení výroby, který zajistí, že všechny výrobky budou odpovídat doložené technické dokumentaci. Pokud tomu tak je, vytvoří autorizovaná osoba Stavební technické osvědčení, které přesně vymezí technické vlastnosti výrobku.

Jsou pro vydání Stavebního technického osvědčení nutné zkoušky?

Vše, co je v osvědčení definováno, se musí ověřit výpočty nebo zkouškami. Pokud výrobce dřevostavby používá takové skladby konstrukcí, které mají vlastnosti již odzkoušené, má vyhráno a může tyto výsledky využít. To je například velká konkurenční výhoda těch výrobců materiálů, kteří jsou spolu s výrobky schopni dodat i potřebné certifikáty. V případě, že jde o konstrukci, která nemá vlastnosti ověřeny, musí se samozřejmě dodatečné analýze podrobit.

Je certifikát vydáván na neomezenou dobu?

Ne, jeho platnost se každý rok prodlužuje na další rok po provedení kontrolního dohledu. Při samotném dohledu se věnujeme především změnám v systému řízení výroby, případně kontrole nedostatků, které jsme objevili při předešlé kontrole.

Proč vlastně musí výrobci certifikovat své výrobky?

Pokud pomineme povinnost stanovenou státem, jsou důvody celkem jednoduché. Cílem je především bezpečnost staveb. Dalšími sledovanými vlastnostmi mohou být úspory energií nebo hygienické a akustické parametry stavby. Jde tedy o preventivní vyřazení nekvalitních výrobků, které by mohly způsobit snížení kvality stavby.

Jaké důvody vedou některé výrobce k tomu, že prochází procesem certifikace, když to u jejich výrobků zákony nevyžadují?

Za situace, kdy zákon přímo nevyžaduje certifikaci výrobku, mohou být důvody k "nepovinné" certifikaci různé. Nejčastěji to bývá zbraň v konkurenčním boji, jíž výrobce ukazuje, že se neobává prověření nezávislou osobou a že jeho výrobky splňují určitá požadavky. Dalším důvodem bývá požadavek zákazníka, který si tímto kontroluje, zda výrobek má určité předpoklady, že je kvalitní a bezpečný.

Záruka kvality už od výrobce

I z výše uvedeného je jasné, že výrobcům dřevostaveb se vyplatí využívat ucelený soubor podkladů, zkoušek a certifikátů, který jim může nabídnout výrobce stavebních materiálů. Ušetří si tím finanční a časové náklady, spojené s náročnými zkouškami a získáním vlastních certifikátů pro splnění tuzemských předpisů a norem. Výsledkem takového snažení je navíc kvalitní dům a spokojený zákazník. Evropským lídrem v oblasti certifikace konstrukcí pro dřevostavby je Fermacell, výrobce sádrovláknitých materiálů stejného jména, který realizačním firmám poskytuje všestranný servis, jak potvrzuje Jaroslav Benák: "Výrobci od nás získají metodický pokyn, jak postupovat při certifikaci, metodický popis technické dokumentace, certifikované materiálové charakteristiky desek Fermacell, statický předpis pro dimenzování konstrukcí, všechny výsledky zkoušek a posudky požárních konstrukcí, výsledky akustických zkoušek pro optimální skladbu konstrukcí, tepelně technické posouzení konstrukcí a katalog detailů. Samozřejmostí je poradenský a metodický servis při vypracovávání systému řízení výroby."

Právní prostředí České republiky - požadavky na dřevostavby

Každá stavba a tedy i dřevostavba dnes musí splňovat řadu základních požadavků, které jsou stanoveny zákonem č. 22/1997 Sb. a nařízením vlády č. 163/2002 Sb. ve znění NV 312/2005 Sb.

  • mechanická odolnost a stabilita
  • požární bezpečnost
  • hygiena a ochrana zdraví a životního prostředí
  • bezpečnost při užívání
  • ochrana proti hluku
  • úspora energie a ochrana tepla

Tyto požadavky musí být při běžné údržbě plněny po dobu ekonomicky přiměřené životnosti za předpokladu působení běžně předvídatelných vlivů na stavby.

Podle nařízení vlády č. 163/2002 Sb. ve znění NV 312/2005 Sb., přílohy č. 2 - "Seznam výrobků s vyznačením postupu shody" dle tab. č. 3 - "Stavební výrobky ze dřeva a dřevěné konstrukce, jsou tyto produkty tzv. "Stanovenými výrobky", u nichž je výrobce ze zákona povinen vydat "Prohlášení o shodě".

NV č. 163/2002 Sb. ve znění NV 312/2005 Sb. požaduje posouzení §5 - certifikace. Uvedení výrobku na trh EU se věnuje nařízení vlády č.190/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů a postup je poměrně odlišný (označení CE).


Fermacell má v rukávě ještě další eso: "Některé parametry, například toleranci rozměrů či vlhkost dřeva, musí změřit autorizovaná osoba přímo u výrobce, ale ověřování spolehlivosti konstrukce, požární odolnosti, hořlavosti, vzduchové a kročejové neprůzvučnosti, součinitele prostupu tepla, posouzení šíření vlhkosti, únik formaldehydu, obsah pentachlorfenu a technickou dokumentaci - to vše zajistíme svými podklady v plné míře my jako výrobce materiálů Fermacell", vysvětluje Jaroslav Benák. Z 15 kontrolovaných požadavků má tak výrobce dřevostavby dvě třetiny už v pořádku a může se soustředit jen na systém řízení výroby.

Velmi dobrou pomůckou investora při výběru dodavatele dřevostavby je i Dokument národní kvality (DNK), který vznikl z iniciativy Asociace dodavatelů montovaných domů ve spolupráci s VVÚD Praha. Cílem Dokumentu národní kvality je zajištění technické kvalitativní úrovně montovaných staveb na bázi dřeva formou nepovinné certifikace, která má přísnější požadavky na výrobce, respektive montáž staveb než certifikace vyplývající z NV 163/2002Sb. ve znění pozdějších předpisů. Tato certifikace se zabývá i tak zvanou staveništní montáží, tedy kompletací jednotlivých komponentů přímo na stavbě bez předchozí výroby sestav. Dokument obsahuje několik nástrojů, kterými je kvalita staveb prověřována. Každý člen ADMD je bez ohledu na velikost společnosti dvakrát ročně podroben auditu ve výrobě i při montáži na stavbě. Sleduje se využívání vhodných vstupních materiálů, ověřování jednotlivých vlastností jako například požární odolnost nebo tepelně technické parametry. Na staveništi je kladen důraz na dodržování technologických postupů montáže. Ověřují se i reálné vlastnosti dřevostaveb například formou měření průvzdušnosti (Blower Door Test). Značka kvality ADMD dává potenciálním investorům záruku dobře investovaných prostředků do svého bydlení a značkou se mohou prezentovat pouze ti členové ADMD, kteří splňují pravidla Dokumentu národní kvality.

Přehled způsobu deklarace klíčových požadavků s podklady Fermacell

Mechanická odolnost a stabilita
Charakteristické vlastnosti sádrovláknitých desek Fermacell jsou definovány podle evropské certifikace ETA 03-0050. Certifikát ETA získala společnost Fermacell jako první z výrobců dřevostaveb vůbec již v roce 2003 a je nejen zárukou jednotné kvality na všech evropských trzích, ale i stvrzením, že desky Fermacell mají volný přístup na trhy všech zemí EU včetně Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Dále je pro dodavatele dřevostaveb připraven postup k navrhování nosných prvků montovaných domů na bázi dřeva s deskami Fermacell.

Požární bezpečnost
Je definovaná třída reakce na oheň dle ČSN EN 13501-1. Sádrovláknité desky Fermacell mají zařazení A2 a cementovláknité desky Fermacell Powerpanel HD A1. Dále jsou stanoveny požární odolnosti dle ČSN EN 1364 1 - 2 a ČSN EN 1365 1 - 4.

Hygiena, ochrana zdraví a životního prostředí
Sádrovláknité desky Fermacell splňují podmínky zákona 20/1966 - jsou zdravotně nezávadné a neobsahují formaldehyd! Deklarována je také propustnost vodních par, odolnost proti vlhkosti a vodotěsnost.

Bezpečnost při užívání
Může být v certifikátu uvedena, ale nemusí. Jedná se například o kluznost podlahových krytin nebo odolnost stěny vůči úderům.

Ochrana proti hluku
Jsou provedeny akustické zkoušky stěnových, stropních a střešních konstrukcí dle ČSN EN ISO 140-1 až ČSN EN ISO 140-8.

Úspora energie a ochrana tepla
Jsou provedeny tepelně technické propočty konstrukcí Fermacell, je deklarován tepelný odpor, součinitel prostupu tepla a difuze vodní páry konstrukcí.

 
 
Reklama