Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

"Návrh čipu je dobrodružství, které se nikdy neomrzí", říká Petr Kadaňka, návrhář ON Semiconductor

Ing. Kadaňka za svou 25letou kariéru návrháře integrovaných obvodů úspěšně uplatnil 16 celosvětových patentů pod patronátem svého zaměstnavatele. Před několika lety si splnil i svůj sen o dráze učitele, kdy byla navázána spolupráce s Ústavem mikroelektroniky, FEKT, VUT v Brně, kde pravidelně přednáší s velmi kladným ohlasem u studentů.

Když jsem včera dělal rozhovor s ing. Petrem Kadaňkou návrhářem integrovaných obvodů společnosti ON Semiconductor, bylo krátce po první přednášce z předmětu Analogové integrované obvody vyučovaném na Ústavu mikroelektroniky (UMEL). Ing. Kadaňka si právě vedením těchto přednášek splnil svůj sen, jak sám říká: "Původně jsem chtěl být učitel jako můj bratr, teď je to ještě lepší. Dělám kreativní práci pro velké firmy a své znalosti můžu předávat studentům, kteří mohou být v budoucnu mými kolegy." A v tomto ohledu s ním mohu jen souhlasit. Vždyť za poslední tři roky, kdy se rozjel naplno projekt spolupráce mezi UMEL a ON Semiconductor odešlo pracovat do Rožnova hned několik absolventů. Většina z nich se v již velmi krátké době vypracovala ve špičkové odborníky v oblasti návrhu integrovaných obvodů. "Studenti mají z mikroelektroniky obavy, ale k tomu není důvod. Po skončení studia se jim vždy věnují zkušenější návrháři, a pokud budu mluvit za naši společnost, je o absolventy velmi dobře postaráno", dodává ing. Kadaňka.

"Také kariérní růst a platové ohodnocení jsou s ohledem k jiným oborům na velmi dobré úrovni. Studenti očekávají hned po nástupu do jakéhokoli zaměstnání, že dostanou auto, mobil a 50tisícový plat. Je pravda, že to u nás není, ale na druhou stranu s přibývajícími lety a zkušenostmi roste plat a různé benefity do nadprůměrných hodnot. Dalším obrovským plusem je vysoké ohodnocení za úspěšné uplatnění patentu či publikace.", přidává s úsměvem další motivační důvod, proč se věnovat návrhu čipů.

V neposlední řadě může být důvodem pro volbu mikroelektroniky jako svého budoucího oboru možnost pracovat na projektech velkých a známých společností, jako je například Nokia, NEC, Dell a mnoho dalších. K projektu pro Nokii přidává náš host další zkušenost. "Dělali jsme návrh speciálního napájecího obvodu s velmi specifickými parametry. Původně měla tu zakázku realizovat konkurenční firma, ale protože nebylo vedení Nokie s výsledkem spokojeno, oslovili naši společnost. Výsledkem byla zakázka, jejíž objem za čtyři roky přesáhl 1,5 mld. Kč. To se pak u nás v Rožnově sešlo vedení včetně toho z Ameriky a rozdávali se plakety a spokojeně se poplácávalo po ramenech." Na závěr když měl ing. Kadaňka shrnout důvody proč se věnovat se návrhu integrovaných obvodů, uvedl: "Nedostatek odborníků na trhu, kariérní a platový růst a kreativní práce." A já dodávám budoucnost, bez které se neobejde žádný mobil, TV, rádio, počítač, prostě cokoli, kde je alespoň trochu elektroniky. Mikroelektronika je budoucnost pro každého!

Spolupráce mezi Ústavem mikroelektroniky a soukromou sférou má již dlouhou historii. Návrh, vývoj a testování těchto obvodů, je jedna z hlavních oblastí na Ústavu mikroelektroniky, která se jednak vyučuje, ale také tvoří oblast zájmu našich vědecko-výzkumných aktivit. Jak je optimálně navrhnout podle požadavků zákazníka, jak je vyrobit a také, jak je použít. Je to v podstatě velmi široký obor, ve kterém se uplatní obvodáři, technologové, fyzici a chemikové. Samozřejmě, že jeden člověk nemůže obsáhnout všechny tyto profese, proto se každý specializuje podle vlastních schopností a uvážení.

Ing. Petr Kadaňka (50 let), absolvoval obor Mikroelektronika na tehdejší Katedře mikroelektroniky v roce 1984. Poté nastoupil jako konstruktér obvodů do společnosti Tesla Rožnov pod Radhoštěm. Po pádu komunismu, kdy se rozpadla i Tesla, prošel krátkou anabází jako dělník při výrobě křemíkových ingotů ve firmě Terosil. Následoval rozlet pod vedením Motoroly, jejíž polovodičová divize se v roce 1999 osamostatnila a podniká pod názvem ON Semiconductor. V roce 2007 byly aktivity společnosti rozšířeny i do Brna, a to díky akvizici společnosti AMI Semiconductor.

Ing. Kadaňka za svou 25letou kariéru návrháře integrovaných obvodů úspěšně uplatnil 16 celosvětových patentů pod patronátem svého zaměstnavatele. Před několika lety si splnil i svůj sen o dráze učitele, kdy byla navázána spolupráce s Ústavem mikroelektroniky, FEKT, VUT v Brně, kde pravidelně přednáší s velmi kladným ohlasem u studentů.


ON Semiconductor je mezinárodní společností se sídlem v Phoenixu v americkém státě Arizona. Je jedním z předních světových výrobců integrovaných obvodů a diskrétních polovodičových součástek, které jsou používány v nejrůznějších elektronických zařízeních.

České společnosti skupiny ON Semiconductor navazují na již 60 letou tradici v oboru elektroniky a na své historické předchůdce Tesla Rožnov (1949-1991), Tesla Sezam a Terosil. Moderní integrované obvody se dnes navrhují a vyrábí ve společnostech SCG Czech Design Center, ON Design Czech a ON Semiconductor Czech Republic. Svá návrhová centra má v Rožnově pod Radhoštěm a nyní i v Brně. Mezi významné zákazníky společnosti patří Delta, Sony, LG, Philips, NEC, Dell a další.

Díky svým špičkovým zaměstnancům patří česká návrhová centra mezi světovou špičku ve svém oboru. V této oblasti má nezanedbatelný vliv i vzájemná bohatá spolupráce mezi ON Semiconductor a Ústavem mikroelektroniky, FEKT, VUT v Brně, kde pracovníci společnosti pravidelně přednášejí.

 
 
Reklama