Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chytrá podpora pro čistou energii - parlamentní seminář neziskových organizací

Cílem semináře, který proběhl v Poslanecké sněmovně 1. 12. 2010, bylo otevřít na parlamentní půdě veřejnou debatu o tom, jaké by měl stát vytvořit podmínky pro zelenou energetiku a jak by měla vypadat postupně se snižující podpora, aby pokračoval růst čistých zdrojů energie. Seminář pořádaly neziskové organizace Hnutí DUHA a sdružení Calla ve spolupráci s nadací Heinrich Böll Stiftung.

Záštitu nad seminářem převzali poslanci Petr Gazdík a Václav Zemek, kteří svými projevy seminář zahajovali. Poslanec Petr Gazdík (STAN), předseda poslaneckého klubu Top09 a Starostové ve svém projevu zmínil, že Parlament by měl být místo, kde se diskutuje, což by se však nemělo omezovat jen na 281 poslance a senátora. Poslanec Václav Zemek (ČSSD), člen Výboru pro životní prostředí vyjádřil naději, že seminář přispěje ke zvrácení negativní mediální kampaně proti obnovitelným zdrojům.

První blok

V prvním bloku Martin Sedlák z Hnutí DUHA zařadil českou energetiku do evropského rámce. Mimo jiné upozornil na vysokou závislost české energetiky na vyčerpatelném uhlí a dovozu energetických komodit z Ruska. V další fázi prezentoval některé výsledky studií zaměřených na potenciál obnovitelných zdrojů v České republice, zejména studii Čisté teplo.


Z prezentace Martina Sedláka

V následující přednášce zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Pavel Jirásek komentoval Národní akční plán České republiky pro obnovitelné zdroje (NREAP) a stávající i připravované změny české legislativy v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Překvapivé je, že mezi materiály, na jejichž základě připravovalo MPO český NREAP, převažují historické statistiky rozvoje jednotlivých OZE a přehledy podpořených projektů, ale zcela chybí závěry tzv. Pačesovy komise a jiných studií vyhodnocujících potenciál OZE v České republice.

Ministerstvo nadále navrhuje zachovat stávající stav, kdy je podporována výroba elektřiny výkupními cenami, zatímco v případě tepla podobná podpora chybí. Právě tato nerovnováha je příčinou neefektivního spoluspalování biomasy v tepelných elektrárnách s minimálním využitím tepla. V případě elektřiny z OZE stále chybí jasná představa, jak budou hodinové a měsíční bonusy počítány.


Z prezentace Pavla Jiráska

Christian Nabe z německé firmy Ecofys prezentoval postoje Evropské unie (EU) k otázkám bezuhlíkové energetiky. Jedním z cílů je snížení závislosti na dovozu energetických surovin stejně jako výrazné omezení emisí CO2 - až o 95 % do roku 2050. Konstatoval, že v roce 2010 rozvoj OZE v EU dosáhl úrovně definované nezávaznými cíli. Přestože podíl OZE je v České republice vyšší než v řadě jiných států EU, cíl pro rok 2010 patří k nejnižším (pouze Lucembursko a Malta mají cíl nižší). Například podíl OZE v Německu je v současnosti kolem 6 % a cíl pro rok 2020 je 18 % (v ČR 7 % a 13 %). Německo, ale například i Francie s vysokým podílem jaderných elektráren, vnímají obnovitelné zdroje jako příležitost k ekonomickému rozvoji.

Většina současných výrobních kapacit elektřiny musí být do roku 2050 nahrazena novými, je otázka, jaké zdroje to budou. Evropský dekarbonizační plán znamená, že se musí výrazně zvýšit podíl OZE.

V rámci EU se vede diskuse, zda podporu harmonizovat nebo ponechat rozhodování na národní úrovni. Harmonizovaná strategie by musela respektovat národní rozdíly v potenciálu OZE (přímořské oblasti - více větru, středomoří - více slunce). V současnosti převládá národní strategie, uvažuje se však o přechodu na harmonizovanou. Důležitá je zejména stabilita, aby se investoři mohli přizpůsobovat, nejhorší je metoda ode zdi ke zdi.

V Německu je v současnosti instalováno 26 GW výkonu větrných elektráren a 16 GW fotovoltaických elektráren. Přesto v Německu nedochází k výpadkům v dodávkách elektřiny (přetoky energie do České republiky jsou sice vysoké, výpadek dodávek elektřiny, tzv. blackout, však i podle informací ČEPS nikdy nehrozil - pozn. red.).


Z prezentace Christiana Nabeho

Diskuse

V diskusi zaznělo mimo jiné, že v kontextu evropské debaty jsou studie Čisté teplo a Chytrá energie spíše konzervativní, podle jedné studie prezentované v přednášce, může EU dosáhnout 100 % OZE v roce 2050. Společnost PriceWaterhouseCoppers v nedávno prezentované studii došla ke stejnému závěru. Z pléna zazněla i obava, že dominantní hráč může ovlivňovat nabídku tak, že tržní cena elektřiny bude často záporná právě v době, kdy je elektřina k dispozici z větru a fotovoltaiky. Obavu nerozptýlila ani odpověď, že trh bude řídit Operátor trhu s energií (OTE).

V řadě otázek se názor MPO a Hnutí DUHA liší. Například v otázce nákladů na podporu OZE je nutno se po vzoru Německa a Francie více zaměřit na potenciální přínosy. Rovněž v jiných otázkách je možno se inspirovat v Německu. I v Německu jsou přitom silné tendence držet status quo v národním hospodářství, podíl uhlí je stále přes 30 %, ale ke změně podle názoru Christiana Nabeho musí dojít, Do OZE ve značné míře investovali občané, ale velké ofshore větrné parky je zřejmě možné vybudovat jen podporou kapitálově silných investorů.

I tentokrát se objevil mnohokrát vyvrácený argument, že FVE a VTE nevyrobí ani tolik energie, kolik se spotřebovalo na jejich vybudování. Ve skutečnosti fotovoltaická elektrárna vyrobí vloženou energii i v podmínkách České republiky přibližně za 3 roky, u větrných elektráren dokonce za 6 až 12 měsíců.

Druhý blok

Jiří Borkovec z České technologické platformy Smat Grids prezentoval význam chytrých sítí pro připojování OZE. Ve své přednášce vyvrátil řadu mýtů, které jsou v současnosti s OZE spojovány. Například, že elektřinu z OZE údajně nikdo nepotřebuje. Podle jeho názoru je spíše problém, že tuto elektřinu nikdo neumí nabídnout za atraktivní cenu. K tomu by mohly pomoci chytré sítě, které by umožňovaly řídit spotřebu mnohem precizněji a adresněji než současný systém HDO.


Z prezentace Jiřího Borkovce

Pavel Doucha z Ekologického právního servisu se zabýval otázkou, jak zachovat rozumnou podporu udržitelné energetiky. Ve své přednášce prezentoval připomínky k aktuálním a připravovaným změnám v legislativě OZE. V případě Akčního plánu pro obnovitelné zdroje (NREAP) a jeho provázanosti s novým zákonem o podporovaných zdrojích je například možno současné návrhy vykládat tak, že nebudou-li splněna všechna opatření v NREAP, nemusí být nové OZE připojovány. Problém je, že NREAP obsahuje desítky opatření, z nichž mnohá jsou velmi vágní. Bohužel pan Jirásek z MPO opustil seminář po prvním bloku, nemohl tedy vysvětlit postoj MPO.


Z prezentace Pavla Douchy

Petr Holub prezentoval Analýzu českého Národního akčního plánu pro OZE, která byla zpracována v rámci projektu Green European Foundation a Heinrich Böll Stiftung. Tento projekt vyhodnocoval jednotlivé národní akční plány, výsledky budou zveřejněny na www.gef.org. Na konečné verzi spolupracovaly všechny OZE asociace v České republice. Český NREAP byl poslán do EU sice po termínu, ale ne poslední.

Podle listu The Economist je globální změna klimatu nejšílenější experiment, jaký kdy lidstvo provedlo, v daném případě dokonce samo na sobě.

Podle studie německé DLR může EU pokrývat v roce 2050 svou spotřebu energie až z 80 % z OZE, z toho 65 % z domácích zdrojů a 15 % ze Sahary a Severního moře. Výtka ČEPS, že za současného stavu sítě nelze připojovat malé zdroje, by neměla být důvodem k zaříznutí malých zdrojů, ale k rozvoji sítí tak aby se decentralizované zdroje mohly rozvíjet. Co hlavně brání rozvoji OZE? - finanční toky by se od jednotek velkých hráčů přesunuly na velký počet drobných výrobců (viz film 4. revoluce - energetická soběstačnost).


Z prezentace Petra Holuba

Diskuse

Legislativní rada vlády návrh vyhlášky o účinnosti vrátila MPO s podmínkou, že si má vláda vyžádat vyjádření EU, zda návrh vyhlášky je v souladu s právem EU. Nedostatky nové legislativy je možno odstranit, pokud bude politická vůle. Zdá se však, že politická vůle spíše směřuje ke zpomalení oboru.

Úsměv vyvolal Milan Kazda, starosta obce Kněžice, který se dotázal, zda je někdo v sále, kdo souhlasí s novelou zákona? Žádná ruka se nezvedla.

Třetí blok

František Smolka, předseda představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) velmi působivě prezentoval možnosti fotovoltaiky fyzickými ukázkami reálných zařízení od nabíječky pro mobil až po střešní tašky. Podle jeho názoru jednou z hlavních příčin současného stavu je, že vláda se zavázala k rozvoji OZE, ale nespočítala si přitom náklady, a na rozdíl od sousedního Německa o těchto nákladech neinformovala občany a firmy. Kromě toho vláda zcela zanedbala pozitivní kampaň na podporu OZE.


Z prezentace Františka Smolky

Michal Janeček z České společnosti pro větrnou energii prezentoval trendy rozvoje větrné energetiky ve světě a její potenciál v ČR. Na příkladu kraje Vysočina ukazoval současná omezení rozvoje větrných elektráren v České republice (letiště a letové koridory, tahové cesty ptáků, vojenské radary, CHKO...). Přestože potenciál rozvoje VTE je výrazně vyšší než plán podle NREAP, ani tento nízký cíl nemusí být splněn, pokud bude pokračovat negativní kampaň proti OZE. Výkupní ceny elektřiny z větrných elektráren jsou nejnižší mezi obnovitelnými zdroji. Na druhou stranu povinnost využívat hodinový zelený bonus s rizikem zpětných plateb povinnému vykupujícímu v podstatě další rozvoj větrných elektráren znemožňuje.


Z prezentace Michala Janečka

Richard Horký předseda sdružení Biomasa 2010 prezentoval současnou situaci a perspektivy využití biomasy. Současná situace je problematická zejména z důvodu, že výroba elektřiny je podporována, zatímco výroba tepla nikoli. Preferován je tak způsob využití primárního zdroje s účinností 30 %, přičemž je možno dosáhnout 85 %. Nabízí se proto jednoduchá možnost, jak podíl OZE na konečné spotřebě v roce 2020 zvýšit - odstranit podporu výroby elektřiny z biomasy, případně podporovat pouze kogeneraci s vysokým využitím odpadního tepla. Tato možnost je mnohonásobně levnější. Problém je, že v připravované legislativě je jako vysokoúčinná kogenerace označována taková, kdy využití primárního zdroje je o pouhých 10 % vyšší než při oddělené výrobě elektřiny a tepla.


Z prezentace Richarda Horkého

Pavlína Voláková, ředitelka Žlutické teplárenské, vysvětlovala, jak podpora spoluspalování biomasy s uhlím v tepelných elektrárnách zvyšuje ceny biomasy a tedy i vyrobeného tepla. Před 10 lety, kdy ve Žluticích s vytápěním biomasou začínali, bylo jedním z hlavních argumentů, že teplo z biomasy bude levnější. Díky podpoře spoluspalování vzrostly ceny biomasy na trojnásobek. Je těžké odběratelům vysvětlovat, proč cena tepla tak rychle roste. Zajímavou informací bylo, že spotřeba tepla prudce klesla poté, co obec odprodala bytové domy. Sdružení vlastníků si domy zateplila, aby snížila náklady.


Z prezentace Pavlíny Volákové

Diskuse

Proti negativní kampani je důležitá pozitivní osvěta. Je to však těžké, Jihočeské matky objely asi 300 škol, Jihočeští taťkové, což jsou operátoři elektrárny Temelín, jich však objeli 3000 a v podstatě dětem vymývají mozky. Propagátoři jednotlivých OZE se snaží o pozitivní osvětu, mediální dezinformace typu svícení na panely jsou však mnohem působivější a obvykle mají mnohem širší záběr a hlubší dopad.

Na semináři opakovaně zaznělo slovo dotace a bylo ukazováno, jaké neplechy může způsobit nezvládnutá regulace, nikdo se však ani slovem nezmínil o externalitách, externích nákladech výroby elektřiny (ty jsou odhadovány až přes 2 Kč/(kW.h), pozn. red.). Kdyby konvenční zdroje nedostávaly dotace, nepotřebovaly by je ani OZE. Cena elektřiny z fotovoltaiky bude nižší než z jaderných elektráren. Investiční náklady fotovoltaiky klesají tempem asi 10 % ročně, něco takového u konvenčních zdrojů není.

Závěrečné shrnutí a doporučení

Je nezbytné uvědomit si, že na prvním místě je zvýšení energetické efektivity české ekonomiky. Tato účinná opatření na snížení spotřeby mají být vhodně kombinovány s možnostmi zelené energetiky.

Udržet a zkvalitnit stabilní ekonomické prostředí pro elektřinu z čistých zdrojů, která bude mít trend klesajících nákladů na tuto podporu.

Vytvořit fungující systém podpory výroby tepla obnovitelných zdrojů, u biomasy podporovat jen její energeticky efektivní využití a podpořit zemědělskou produkci energetických plodin

Vytvořit a realizovat koncepci rozvoje chytrých elektroenergetických sítí

Odstranit zbytečné administrativní a politické překážky pro výstavbu nových větrných, biomasových, geotermálních či solárních zdrojů.

Změnit informační prostředí o obnovitelných zdrojích energie od vysloveně negativního k pozitivnímu.

Kontakty pro další informace

Martin Sedlák, Hnutí DUHA, telefon: 737 128 471, email: martin.sedlak@hnutiduha.cz
Edvard Sequens, Calla, telefon: 602 282 399, email: edvard.sequens@calla.cz
Prezentace jednotlivých příspěvků
Videozáznam a fotografie

 

Kompletní fotogalerie ze semináře

 
 
Reklama