Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inovativní podlahové systémy Fortemix pro renovaci průmyslových podlah

Článek ukazuje hlazené tenkovrstvé potěry Fortedur Wet, samonivelační průmyslové stěrky Fornivel, polymerní průmyslové dlaždice Fortelock s rychlou aplikací a nezávislostí na podkladu, přípravky FormulaForte pro chemické vytvrzení a zušlechtění betonu a polyuretan-cementové stěrky Fortecrete pro hygienicky nezávadné provozy.

Mnoho investorů má problémy se stavem podlah ve svých objektech a mnoho projektantů a inženýrů má problém s nalezením vhodných řešeních. Cílem příspěvku tedy bude ukázat dostupná řešení pro různé aplikace, jako jsou hlazené tenkovrstvé potěry Fortedur Wet, samonivelační průmyslové stěrky Fornivel pro ekonomicky zajímavá řešení s velmi vysokou výdrží, dále polymerní volně kladené dlaždice Fortelock s velmi rychlou aplikací a nezávislostí na kvalitě podkladu, přípravky FormulaForte pro chemické vytvrzení a zušlechtění betonu a v neposlední řadě polyuretan-cementové stěrky Fortecrete pro hygienicky nezávadné provozy.

1. Hlazené potěry Fortedur wet

Pro rekonstrukci průmyslových hal, ve kterých byly aplikovány hlazené betony s cementovými vsypy, hlazené, válcované či vakuované betony firma Fortemix vyvinula tenkovrstvý pancéřový potěr Fortedur Wet. Fortedur Wet bývá používán tam, kde investor požaduje kvalitu totožnou s parametry hlazeného cementového vsypu a nemíní investovat do provedení nové betonové desky se vsypem. Hlavním důvodem bývá ekonomické hledisko, dalšími důvody mohou být: délka odstávky provozu, dodržení výšky podlahy, statické důvody, ekologické důvody spojené se skládkováním suti a další.

Fortedur Wet je aplikován na ofrézovaný podklad v tloušťce 5 - 20 mm a pro zvýšení přídržnosti k podkladu je před jeho aplikací používán adhezní můstek Fortedur 1091. Do čerstvého adhezního můstku je naaplikován výrobek Fortedur Wet a tento systém je již zapracován klasickou metodou strojního hlazení povrchu podlahoviny. Po dohlazení je na povrch aplikován ošetřující postřik Fortecoat 1425, který omezuje tvorbu vlásečnicových trhlin i předčasný odpar vody nutné pro hydrataci a také vytvrzuje povrchovou vrstvu podlahoviny.

Výrobek Fortedur Wet se vyrábí v několika modifikacích, které se především liší druhem použitého plniva. Pro nejméně namáhané provozy se tak používá výrobek na bázi křemenných písku, pro nejčastější průmyslové použití výrobek na bázi slinutých oxidů a pro nejextrémnější aplikace produkuje firma Fortemix výrobek s obsahem metalických plniv. Výrobek Fortedur Wet lze taktéž aplikovat na čerstvý beton metodou wet-to-wet.

2. Samonivelační stěrky Fornivel

Pro rekonstrukce, kde investor nepotřebuje parametry hlazeného cementového potěru lze použít některou z verzí samonivelačních stěrek Fornivel. Tyto stěrky mají díky unikátní receptuře a kombinaci aktivních chemických přísad upřednostněny v současné době nejpožadovanější parametry jako je: rychlý nárůst pevností, rychlá ztráta vlhkosti, chemicky kontrolované objemové změny, vynikající licí schopnosti. Výrobky Fornivel jsou použitelné do průmyslového provozu jako jsou garáže, sklady, výrobní haly, komunikace.

Dále pro aplikace na problematické podklady obsahují výrobky Fornivel CS speciální alkáliím odolná zirkoničitá skleněná vlákna.

3. Polymerní dlaždice Fortelock

V posledních letech - s ohledem na nutnost velmi pružně reagovat na změnu výrobního programu - se stále více prosazují systémy, kde je minimalizován rozsah i doba přípravy podkladu, je zcela vyloučen mokrý proces aplikace a doba pokládky je zadavatelem omezena na maximálně víkendovou výluku výroby. Čas jsou peníze a umění včas a za minimálních nákladů pružně zareagovat na tržní požadavky se stává stále více požadavkem investorů.

Vysokozátěžové podlahové dlaždice Fortelock tento požadavek zcela splňují a pomocí tenkovrstvých dlaždic o rozměrech 500x500x6,5mm lze rekonstruovat nevyhovující podlahu v mnoha případech "přes noc". A navíc tato aplikace může být prováděna svépomocí, neboť jedinými nástroji pro úspěšnou pokládku podlahy jsou gumová palice a řezací nástroj. Při vlastní aplikaci se dlaždice propojují do celku systémem zámků, které jsou umístěny na okrajích jednotlivých dlaždic. Tyto zámky byly navrženy a dimenzovány tak, aby i zatížení vznikající na podlaze např. při rozjezdech vysokozdvižných vozíků, nezpůsobovalo jejich otevírání. Nejen tento parametr je firmou Fortemix pravidelně kontrolován v rámci zkušební laboratoře.

4. Ošetřující a vytvrzující přípravky FormulaForte

Jako producenti stavebních hmot jsme se často setkávali s požadavkem na prodloužení životnosti podlah a také na výrobky, které by pravidelně ošetřovaly naše nové podlahy. Z tohoto důvodu jsou na trh uváděny renovační a ošetřující přípravky s názvem FormulaForte. Mezi základní výrobek patří FormulaForte Standard, který je použitelný na nové i již provozem opotřebované podlahy. Za pomoci chemické reakce mezi cementovou podlahovinou a výrobkem FormulaForte Standard dochází ke tvorbě C-S-H gelu, který zaceluje místa po chybějících zrnech plniva a také vytváří odolnou povrchovou vrstvu.

Druhým produktem z oblasti renovačních přípravků na průmyslové podlahy je výrobek FormulaForte Hard, který chemicky vytvrzuje staré, provozem degradované podlahy. Při kontaktu mezi sprašující podlahovinou a tímto výrobkem dochází k chemické reakci, která zajišťuje, že nesoudržné, ve vodě rozpustné částice jsou transformovány na částice s výrazně vyšší tvrdostí, které odolávají mokrému čištění a podlaha tak nesprašuje a není ani "vymývána" čistícími stroji.

Výsledkem je pozorovatelné vytvrzení povrchu, nesprašování povrchové vrstvy podlahy a výrazné zvýšení tvrdosti a povrchové odolnosti proti opotřebení obrusem, rázovými zátěžemi apod. Navíc původně neodolné mikro a mikročástice vykazují většinou snadnou rozpustnost, kterou lze popsat jako vymývání částic z povrchu nebo sprašování. Po aplikaci výrobku FormulaForte je většina vodě neodolávajících částic přeměněna na vodě rezistentní částice.

V neposlední řadě je výsledný povrch mnohem méně nasákavý, nedochází k vymývání částic a tento fakt ovlivňuje trvanlivost konstrukce nejen v interiérech, ale především při expozicích v exteriéru, kde je povrch atakován chemickými a rozmrazujícími látkami.

Posledním výrobkem tohoto renovačního systému je výrobek FormulaForte Shine. Tento produkt má za úkol tvořit ochrannou vrstvu, která omezí po dobu několika měsíců vsakování chemických látek do povrchu podlahoviny, ale především tento výrobek dodává i podlahovinám tzv. "nový vzhled". Podlahy tedy mohou být nejen provozu-odolávající, ale také se stávají estetickým prvkem.

5. Polyuretan-cementové stěrky Fortecrete

Mezi speciální výrobky pro rekonstrukce podlah patří systémy na polyuretancementové bázi. Tyto výrobky se používají především v potravinářských provozech, ve kterých musí odolávat působení vody, vodní páry, chemickým prostředkům, zpracovávaným látkám a také musí být odolné proti vysokému provoznímu zatížení. I zde platí, že rekonstrukce musí být co nejméně omezující pro výrobní provoz. Proto tyto systémy byly navrženy tak, aby se v řádu hodin stávaly pochozími a chemické "vyzrávání" bylo co nejvíce urychleno. Celý systém zahrnuje dva druhy penetrací, samonivelační stěrku, hlazené stěrky, stěrky s přesypem, výrobek pro reprofilace i výrobu fabionů, uzavírací nátěr. Polyuretancementové systémy Fortecrete oproti konkurenčním produktům mají svoji funkčnost rozšířenu i o další vlastnosti. Za pomocí inovativní směsi SilverClean, která je pevně zakomponována do PUR matrice, je výrazně vyzdvižena antibakteriální role podlahoviny.

 
 
Reklama