Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelné ztráty objektu - Jste připraveni na přicházející zimu?

Otázka snížení nákladů na vytápění je trvale aktuální. S pomocí odborných poradců a interaktivní expozice v Centru energetického poradenství PRE je cesta k úsporám snazší. Můžete využít kalkulátory tepelných ztrát, informace k monitoringu úniků tepla a informace k oknům, tepelným čerpadlům, ohřevu vody, elektrickému vytápění a další.

Otázku spojenou s náklady na vytápění objektu řeší každoročně většina z nás. Interaktivní expozice v Centru energetického poradenství PRE s týmem energetických poradců je výraznou pomocí v orientaci v problematice tepelných ztrát objektu (místnosti) a v efektivních krocích k úsporám. Část expozice, která je věnována tepelným ztrátám je nejdynamičtěji se rozvíjející v Centru a v současné době je zde možné využívat:

Tepelné ztráty interaktivně

Uvažujete o zateplení, o výměně oken, příp. o kombinaci obou opatření a nevíte, kolik Vás to bude stát? Jestli a kdy se Vám investice vrátí? Právě Vy naleznete v našem Centru energetického poradenství PRE v Praze1 v Jungmanově ulici odpovědi na své otázky, a to prostřednictvím aplikace na posouzení účinnosti zateplení objektu a výměny oken!

Pomocí této aplikace si můžete sami nasimulovat parametry Vašeho objektu, které jsou rozděleny do 4 základních skupin: rodinný dům, řadový rodinný dům, bytový dům a panelový dům. Po zadání přibližného období výstavby dojde k automatickému přednastavení parametrů složení obvodového pláště budovy. Totéž lze obdobným způsobem zadat i u okenních systémů. Pro odborníky, kteří si dovedou sami poskládat jednotlivé vrstvy pláště, je určeno tzv. pokročilé nastavení.

Aplikace je uživatelsky přívětivá a velmi intuitivní, tzn. že i naprostý laik pomocí ní zjistí, kolik ušetří na provozních nákladech za vytápění objektu. Hlavními výstupy z aplikace jsou náklady na opatření, roční úspora a doba návratnosti. Výsledky si lze poslat přímo z dotykové obrazovky na zadaný e-mail (pozn. v současné době aplikace běží v režimu testovacího provozu, dochází k odladění systému, ostrý provoz je plánován v nejbližší době).

Ne náhodou je přímo naproti umístěna expozice okenních systémů, ve které si v řezech návštěvníci mohou prohlédnout plastová, dřevěná a kovová okna v kombinaci s různými typy zasklení. Každý řez má svůj katalogový list, ve kterém se návštěvníci dozví detailní technickou specifikaci. Expozice je pro lepší představu doplněna paletou barev, kterými lze v dnešní době okenní profily "dovybavit".

Součástí expozice je i prezentace k tematice tepelných ztrát pro odborníky i pro laiky a stavebníky. Ve fotogalerii si pak můžete prohlédnout např. snímky pořízené termovizní kamerou, které ukazují místa úniu tepla, tj. tepelné mosty špatně řešených detailů stavební konstrukce a zateplení objektů apod.

Kalkulačka tepelných ztrát

Orientační výpočet tepelných ztrát objektu a návrh elektrického topného zdroje je nejnavštěvovanější kalkulačkou na našich stránkách Energetický poradce PRE. Jedná se o jednoduchý a přehledný výpočtový program ve formě dotazníku, do kterého vyplníte technická data o stavebních konstrukcích. Nemáte-li k dispozici dostatek technických informací o skladbě stavebních konstrukcí svého obydlí, můžete využít automatickou nabídku programu, která podle roku výstavby sama orientačně určí tepelnou propustnost zadaných stavebních konstrukcí.

Výstupem aplikace je výpočet výše tepelných ztrát Vašeho obydlí a výpočet optimální velikosti topného zdroje. Součástí programu je i speciální nabídka konkrétního typu akumulačních kamen, resp. přímotopných spotřebičů, které jsou pro zákazníky PRE k dostání za zvýhodněnou cenu. Výsledky výpočtů můžete bezplatně konzultovat s odbornými poradci v Centru energetického poradenství PRE, kde Vám případně pomohou i s výběrem vhodného topného zdroje.

Posudek tepelných ztrát

Zákazníkům Pražské energetiky kromě bezplatných konzultací v oblasti tepelných ztrát nabízí Centrum i zpracování posudku tepelných ztrát s ohledem na přiznání příslušné distribuční sazby (nejčastěji produktu, který je určen pro tepelná čerpadla). Zpracování uvedeného posudku je pro naše zákazníky také zcela zdarma.

Publikace Výměna oken: Rady, tipy, informace

Tato publikace, kterou jsme vydali letos v září, poskytuje základní přehled o okenních systémech, především pak informuje o parametrech, které by měla okna v současné době splňovat. Dále pak obsahuje přehled používaných materiálů, rozbor jednotlivých prvků systému, informace o nejčastějších chybách a závadách, zásady správného technologického postupu výměny a mnoho dalších zajímavých informací.

Závěr

Problematika tepelných ztrát je velmi široká, a jelikož počet dotazů stále roste, věnujeme jí v Centru energetického poradenství PRE zvýšenou pozornost. Vzhledem k její popularitě se můžete i v budoucnu těšit na náš inovativní přístup k Vaší plné spokojenosti.

Těšíme se na Vaši návštěvu!

Centrum energetického poradenství PRE
Jungmannova 28 (palác TeTa), Praha 1
Tel.: 840 550 055
E-mail: poradce@pre.cz
www.energetickyporadce.cz
www.facebook.com/energetickyporadce



A-Z energetické služby na klíč od PRE
logo A-Z energetické služby na klíč od PRE

Společnost PREenergo, a. s., a je dceřinou společnosti Pražská energetika, a. s., a patří do Skupiny PRE. PREenergo zajišťuje kompletní energetické služby spojené s dodávkou elektřiny a plynu včetně jejich financování. Nabídka je určena pro byty, rodinné ...