Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

100 roků pohybu díky perfektnosti

Pod tímto heslem společnost Ziehl-Abegg oslavila nedávno firemní jubileum 100 let od svého založení. Rodina současného majitele firmy pana Uwe Ziehl přijala k tomuto významnému výročí gratulace z mnoha zemí celého světa.

Firma Ziehl-Abegg byla založena v Berlíně v roce 1910 panem Emilem Ziehl. Tento podnikatel se zpočátku úspěšně etabloval v oblasti výroby elektromotorů. Vyvinul asynchronní motor s vnějším rotorem a v období posledních 50-ti let jej velmi úspěšně uvedl na trh jako pohon ventilátorů. Ziehl-Abegg se už 100 let úspěšně zabývá vývojem a výrobou pohonů, ventilátorů a regulační techniky pro oblast vzduchotechniky. Svoje výrobky uplatňuje na trh s důrazem na co nejvyšší kalitu a s ohledem na efektivitu každého technického řešení. Dnes je mezinárodní společností, která má vedoucí postavení v oblasti výroby ventilátorů a pohonů. Vyrábí též regulační techniku se zaměřením na aplikace v klimatizační a chladírenské technice. Celá skupina Ziehl-Abegg má dnes více než 2.500 spolupracovníků a v předcházejícím roce dosáhla celkový obrat 253 milionů EUR. Z toho více než dvě třetiny tohoto obratu bylo realizováno na zahraničních trzích. V hlavním závodě v Künzelsau a v největších výrobních závodech v Bieringenu a v Hohenlohe pracuje více než 1.500 zaměstnanců.

Oslava "100 roků pohybu díky perfektnosti" se konala dne 11.6.2010 v hlavním závodě v Künzelsau.

Úvodní proslov s poděkováním rodině pana Ziehl a s poděkováním všem pracovníkům Ziehl-Abegg za jejich práci pronesl předseda představenstva pan Peter Fenkl. Významným hostem německé politické scény byl ministerský předseda Baden-Württemberg pan Stefan Mappus, který ve svém projevu zdůraznil význam a úspěchy firmy Ziehl-Abegg AG při rozvoji německého průmyslu. Mezi uměleckými vystoupeními prezentovali svoje gratulace i ředitelé všech národních poboček Ziehl-Abegg. Jejich blahopřání była na adresu rodiny Ziehl pronesena v národních jazycích. K zaměstnancům a hostům též promluvil předseda dozorčí rady pan Uwe Ziehl, který s velkou otevřeností přiblížil důležité mezníky vývoje firmy. Na závěr svého projevu zdůraznil, že splníme požadavky zákazníků a budeme jim dodávat komponenty, se kterými jejich výrobky získají "královskou třídu" v oblasti vzduchotechniky.

V tomto jubilejním roce uvádí Ziehl-Abegg na trh i několik nových výrobků. Mezi tyto výrobky patří axiální ventilátor FE2owlet s bionickým profilem łopatek a novým typem motoru ECblue.

Při vývoji nových axiálních ventilátorů byly využity poznatky z oboru bioniky v souladu s nejnovějšími poznatky techniky. Toto se stalo základem nově vyvinutých ventilátorů FE2owlet, obr.1.

Jako další možnost snížení hlučnosti posloužila sova. Sova je ve světě zvířat pták, který má nejnižší hlučnost při letu. Jeho křídla mají jedinečný tvar, který nás inspiroval k novému směru jak snížit hlučnost ventilátorů. Tvar lopatek s designem "owlet" dává skutečné výhody při proudění vzduchu a tyto výhody mají za důsledek snížení hlučnosti. Tato nová aerodynamika přesvědčí nejen v laboratorních podmínkách, ale i v praktických aplikacích s náročnými požadavky na nízkou hlučnost. Axiální ventilátory s obchodním označením FE2owlet dodává Ziehl-Abegg pod typovým označením FN. Tyto ventilátory se vyrábějí ve variantě s motorem AC a od tohoto roku je dodáváme i s novým motorem ECblue. To je motor vyrobený technologií EC ( stejnosměrný motor s vnějším rotorem s elektronickou komutací ). Motor ECblue má nejen velmi vysokou účinnost, ale svojí vyjímečnou konstrukcí nabízí další výhody, jako např. bezdrátovou komunikaci při instalaci, nastavení a hlídání funkcí motoru pomocí přenosného počítače. Integrovaná elektronika BASIC obsahuje funkce, které jsou v 90 % aplikací dostačující. Elektroniku PREMIUM nabízíme jako příslušenství a s její pomocí lze realizovat různé individuální přídavné funkce. Tyto nové axiální ventilátory vyrábíme v rozsahu průměrů lopatek od 200 mm do 800 mm. Jako typické příklady jejich využití jsou aplikace v tepelné a chladírenské technice, ale též v klimatizační a dopravní technice.

Kromě FE2owlet existuje u Ziehl-Abegg celá řada dalších nových výrobků. Všechny nové výrobky jsou vyvíjeny s ohledem na požadavky nové evropské směrnice ErP, kterom se budeme muset v oblasti ventilátorů řídit od data 1.1.2013. Směrnice ErP přinese velké změny ve světě ventilátorů. V návaznosti na konstrukční změny ventilátorů bude nutné provést i konstrukční změny mnoha zařízení, ve kterých se ventilátory používají. S těmito legislativními změnami a s novými výrobky Ziehl-Abegg chceme seznámit uživatele během firemního semináře, který Ziehl-Abegg s.r.o. Brno uspořádá v měsíci listopadu 2010. Pokud máte zájem o účast na našem semináři, pak nám pošlete svůj požadavek na adresu tomas.recek@ziehl-abegg.cz. Počet míst je ale omezen, proto pokud máte o tento seminář opravdový zájem, tak požadavek na účast nám zašlete co nejdříve. Ziehl-Abegg je na směrnici ErP připraven již nyní a rádi Vás na našem semináři přivítáme.

Další informace získáte na www.ziehl-abegg.cz nebo kontaktujte pracovníky Ziehl-Abegg s.r.o. Brno


Ziehl-Abegg s.r.o. Brno
logo Ziehl-Abegg s.r.o. Brno

Výrobce širokého sortimentu axiálních, radiálních, diagonálních, tangenciálních ventilátorů, výtahových pohonů. Portfolio pokrývá požadavky OEM partnerů, výrobců vzduchotechnických, chladírenských zařízení, filtračních zařízení a technologických celků. ...