Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

II. základní vzdělávací kurz pro energetické poradce úspěšně proběhl

Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Když Energy Centre České Budějovice na podzim minulého roku uspořádalo Základní vzdělávací kurz pro energetické poradce, byl o tento kurz obrovský zájem a počet přihlášených zájemců z celé republiky několikanásobně překročil kapacitu kurzu. Jedná se totiž o ojedinělou akci svého druhu v České republice.

Průběh kurzu

Po ukončení prvního kurzu hned začaly přípravy na další, který se konal na jaře ve dnech 30. - 31.3. a 1.4. a 13. - 15. 4 2010 v Českých Budějovicích a který byl naplněn zájemci, na něž se nedostalo v kole prvním. Dostavilo se 48 posluchačů a přednášelo jim 25 odborníků z České republiky a Horního Rakouska na témata úspor energií, energetiky staveb, nízkoenergetických a pasivních domů, vytápění, větrání, a též obnovitelných zdrojů energie a dotací. Zazněly také netradiční prezentace jako např. na téma feng-shui, komunikace se zákazníkem v energetickém poradenství aj. Oproti minulému kurzu byly stručněji pojaté přednášky o dotacích a naopak více prostoru bylo věnováno odborným přednáškám o jednotlivých obnovitelných zdrojích energie. Jeden den byl též věnován exkurzi do Horního Rakouska, kde účastníci navštívili budovu oblastního energetického hospodářství ve Freistadtu, která byla zrenovována v pasivním standardu a v její blízkosti se nachází velmi sofistikovaný sběrný dvůr (např. plasty se v něm třídí podle různých druhů a následného využití), dále sídlo Energie AG v Linci (tzv. Power Tower, budova s fotovoltaickou fasádou a zařízením na využívání geotermální energie) a obec Windhaag, kde se místní občané snaží dosáhnout co největší energetické nezávislosti, k čemuž hojně využívají obnovitelné zdroje energie a mnohá úsporná opatření.

Druhý kurz se také povedl, chystá se třetí

Po skončení přednáškové části kurzu měli účastníci tři týdny příprav na závěrečné zkoušky, které sestávaly z písemného testu a ústního přezkoušení odbornou komisí a konaly se 4. května v Českých Budějovicích. Celkem 45 posluchačů kurzu úspěšně složilo zkoušky a během slavnostního večera jim byly předány certifikáty o absolvování kurzu. Ředitelka ECČB k tomu řekla: "Během několikadenního kurzu samozřejmě není možné, aby z něj vyšli hotoví energetičtí poradci, k tomu je zapotřebí předchozího i dalšího vzdělávání a dlouhodobé praxe, nicméně již máme zprávy od několika absolventů minulého kurzu, že jim účast a certifikát pomohly k získání odpovídajícího pracovního místa." Účastníci druhého kurzu vyjádřili velikou spokojenost s jeho kvalitou a projevili zájem o další, "nadstavbový" kurz, ve kterém by byla prohloubena jednotlivá témata z kurzu základního.


Účastníci Základního vzdělávacího kurzu pro energetické poradce během exkurze v rakouském Windhaagu.
Foto: ECČB

Základní vzdělávací kurz pro energetické poradce se mohl konat díky finančnímu přispění Evropské unie a také ve spolupráci s partnery projektu, kterými jsou O.Ö. Energiesparverband, E.ON a Energie AG O.Ö. V rámci tohoto projektu se základní vzdělávací kurz pro energetické poradce uskuteční ještě jednou a to na jaře 2011.


Energy Centre České Budějovice
logo Energy Centre České Budějovice

Bezplatné energetické poradenství v oblasti úspor energií a využití obnovitelných zdrojů, audity a energ. analýzy, Energetické průkazy pro RD, měření infrakamerou, pořádání seminářů, vydávání publikací, zprostředkování kontaktů s Horním Rakouskem a EU a další.