Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezbariérové sprchové žlábky a nová ovládací tlačítka pro WC

Ideální pro projekty: Advantix-sprchový žlábek "Basic" od firmy Viega

Sprchy v úrovni podlahy se staly synonymem pro nadstandardně vybavené, komfortní koupelny. Viega rozvíjí se svým sprchovým žlábkem Advantix "Basic" tento komfort také pro objektové projekty. Bydlení bez bariér je totiž nejen architektonická, ale především také společenská výzva z důvodu demografického vývoje. Bezbariérové koupelny v budoucnu podstatně přispějí k dlouhodobému zajištění atraktivity pronajímatelnosti bytů.

Nový sprchový žlábek Advantix Basic uceluje program sprchových žlábků Advantix od firmy Viega, který byl již úspěšně uveden na trh. Tato varianta Basic bez rámu a tedy užší s sebou nese všechny podstatné znaky vybavení této série: navíc jednoduché a precizní přizpůsobení seshora na úroveň podlahy, ale i zvukově izolační nastavitelné patky nebo zápachová uzávěra s výškou vodní uzávěry 50 mm. Přes nízkou vestavnou výšku jen 90 až 150 mm je zajištěno, že odtok také při delším nepoužívání nevyschne nebo nebude zcela odsán.

Stejně tak dle požadavků v praxi: Variabilita odtoku. Díky otočnému odtokovému oblouku je možné bezproblémové přizpůsobení na stávající kanalizační potrubí na místě; výkon odtoku dosahuje dle DIN EN 274 podle výšky instalace mezi 0,4 a 0,7 litrů za vteřinu.

Dlouhodobá nepropustnost


Úzký sprchový žlábek Advantix Basic od firmy Viega je hospodárnou alternativou pro sprchy zapuštěnou do úrovně podlahy například pro projektový obchod. (Foto: Viega)

Aby bylo možné natrvalo těsně instalovat sprchový žlábek Advantix Basic do podlahové konstrukce, byla těsnicí příruba ve Viega popískována. Tak lze použít všechna běžná, stavebně technicky schválená tekutá lepidla ve spojení s těsnicími páskami nebo manžetami.

Stejně jednoduše se sestavuje následný obklad koupelny, neboť Viega dodává standardně nový sprchový žlábek také s instalovaným blokem z výroby z tvrzené pěnové hmoty EPS. Ten slouží za prvé jako stavební ochrana, na druhou stranu může být obklad položen na jeho okraj přímo s obkladovou napojovací lištou nebo bez ní.

Příkladná zvuková izolace

Jakým roštem tento sprchový žlábek Advantix Basic později podtrhne design koupelny, nemusí být určeno až do konečné instalace koupelny: Konstrukčně lze nový sprchový žlábek kombinovat se všemi rošty výrobce Visign. Je možné instalovat matně kartáčovaná nebo vyleštěná provedení jakož i lesknoucí průhledné skleněné povrchy nebo provázání s individuálními podlahovými krytinami.

V každém případě ale sériové gumové výplně zajistí, že při stoupnutí na rošty - nebo při přejíždění např. invalidním vozíkem - nevznikají žádné zvuky. Ve spojení s patkami tlumícími zvuk a protihlukovým pásem, který je navíc instalován u stěnové varianty, dosahuje sprchový žlab Advantix Basic velmi dobrých protihlukových hodnot: instalační hladina hluku dle DIN 4109 a VDI 4100 dosahuje bez instalace nákladných protihlukových rohoží stále méně než 19 dB(A) - výborná hodnota v produktovém srovnání.


Ovládací tlačítka zabudovaná v jedné rovině s obkladem

Mnozí si přejí ovládací tlačítka, která sice padnou do oka, ale nejsou dominantní. A ne málo z nás "sní" o ovládacích tlačítkách, která tvoří v jedné rovině se zdí absolutně rovnou plochu. Na tento trend navázala společnost Viega a uvedla na trh tři nová provedení modelu Visign for Style 12. V kombinaci se speciálním vestavným rámem doslova "mizí" tato ovládací tlačítka ve zdi. Visign for Style 12 doplňuje obsáhlý program ovládacích tlačítek firmy Viega, který získal již mnoho cen v oblasti designu. K dostání jsou jak pro pisoáry a WC v provedení z čirého tvrzeného bezpečnostního skla (ESG) v čiré/světle šedé, parsol/černé a čiré/mentolově zelené barvě.

Nové tlačítko Visign for Style 12 je dodáváno sériově s vestavným rámem. Díky němu může základní tělo ovládací jednotky zmizet ve zdi, zatímco vlastní ovládací tlačítko je zasazeno v jedné rovině s obkladem. Tento rám lze při montáži nastavit do hloubky od 5 do 18 milimetrů a tak jej přizpůsobit různým tloušťkám obkladů, které jsou běžně k dostání. A výsledek přesvědčí: ovládací tlačítko tvoří se stěnou absolutně rovnou plochu.

Jednotné uspořádání stěny je rovněž možné

Vestavný rám, který je sériově dodáván společně s Visign for Style 12, může být objednán jako vestavný set zvlášť pro pisoáry a WC. Tím lze kombinovat osm různých designů z programu Visign. I přesto jste nenašli ovládací tlačítko WC "svých snů"? Žádný problém. Viega nabízí další hotovou stavební sérii. S ní můžete sami sestavit vlastní ovládací tlačítko z dlaždice, přírodního kamene nebo dřeva. Tyto materiály lze říznout a mohou být zcela jednoduše integrovány do dodaného rámu. Výsledkem je uceleně sestavěná stěna kompletně z jednoho materiálu, jakož i jednotný všudypřítomný půvab.


Elegance a harmonie v nejvyšší dokonalosti: Zde má člověk přímo chuť se ovládacího
tlačítka WC dotknout a pocítit povedenou integraci.Nový vestavný rám, nyní představovaný
firmou Viega na veletrhu ISH, umožňuje přesvědčivé zabudování v jedné rovině s obkladem.
(foto: Viega)

Nové vestavné rámy mohou být kombinovány se všemi vestavnými splachovacími nádržkami Viega Visign.

Výrobní program:

Program ovládacích tlačítek firmy Viega Visign pro WC a pisoáry zahrnuje řady Visign for More a Visign for Style. Sklo a kov, konsekventně omezená řeč forem, jakož i lehký vzhled charakterizují design produktů Visign for More. Ovládání ovládacích ploch dokazuje přesně tu lehkost, kterou lze očekávat od lehkého optického vzhledu. Již mírný tlak spustí splachování a tlačítka se posunou po stisknutí lehce zpět do své výchozí pozice. Visign for Style je vstupem do omezeně minimalistického světa designu výrobků Viega.

Pro obě designové řady vyvinula Viega novou kolébkovou technologii. Ta umožňuje spuštění WC se splachováním s dvojím množstvím vody jednou a tou samou plochou - bez toho aby se přitom jako se u obyčejné kolébky," zhoupla" druhá strana ven. Technologie, která se nepodřizuje designu, ale je samozřejmou součástí vícekrát oceněných designových řešení ovládacích tlačítek firmy Viega.


Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.