Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zcela zaplněná Infotherma 2010

Jednou z prvních výstavních a veletržních akcí po novém roce bude již tradičně výstava Infotherma, zaměřená na vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů. Její sedmnáctý ročník se uskuteční ve dnech 18. - 21. ledna 2010 na Výstavišti Černá louka v Ostravě.

I v době krize jsou již nyní výstavní plochy ostravského výstaviště zcela obsazeny více než 340 domácími a zahraničními firmami a organizacemi. Krize a neúčast na výstavě tradičních firem se projevila jen u několika subjektů, které však byly nahrazeny zcela novými vystavovateli. Hospodářská krize se tak stala nejen "sítem", ale i dalším impulsem pro většinu vystavovatelů nabídnout nejen špičkové novinky, ale pružně reagovat na požadavky uživatelů. Projevilo se to například u nabídky kotlů a dalších otopných systémů. Jestliže na předcházejících výstavách převažovaly kotle na ušlechtilá paliva, na Infothermě 2010 bude zhruba polovina kotlů na tuhá paliva a výrazně přibude kotlů na biomasu. Tyto technické novinky budou nejen odpovídat normám životního prostředí, ale mnoho z nich se bude snažit zachovat i pokud možno částečný komfort obsluhy, na nějž jsme si zvykli při vytápění ušlechtilými palivy.

Snahou je, aby skladba výstavy odpovídala na zásadní současnou otázku, jak zabezpečit v našich příbytcích tepelnou pohodu za ekonomicky přijatelných podmínek. Výstava bude již tradičně také jednou z největších přehlídek krbů, krbových vložek a kachláků, které nacházejí u obyvatel stále větší oblibu, neboť právě tento druh vytápění se může výrazně podílet na úsporách ušlechtilých paliv.

Stále větší podíl na posledních ročnících Infothermy představují firmy s nabídkou tepelných čerpadel, fotovoltaických článků, rekuperátorů a dalších zařízení na využívání obnovitelných zdrojů energie. Zásadní úspory energie bychom chtěli na Infothermě 2010 představit také v podobě nízkoenergetické a pasivní výstavby, zateplování objektů, termoregulačních oknech apod. Této tématice bude mimo jiné věnována vstupní expozice pod názvem "Stavíme nízkoenergetické a pasivní obydlí".

Realizace úsporných opatření však většinou není levnou záležitostí. Na jaře letošního roku ale svitla velice lukrativní nabídka v podobě možných dotací z programu Zelená úsporám. Tvrdost podmínek a složité papírování bohužel odradilo většinu zájemců a zdaleka se neplní naděje, které byly do tohoto programu vkládány. Od jara sice došlo k některým úpravám, ale přesto nebude jednoduché získat předpokládaný počet zájemců a vysvětlit jim nové upravené podmínky. Spolu s Ministerstvem životního prostředí, Státním fondem životního prostředí a dalšími institucemi se o to chceme pokusit na celostátní tiskové konferenci v odborném a rozsáhlém doprovodném programu.

Veškeré informace o přihlášených vystavovatelích najdete již nyní na http://www.infotherma.cz/infotherma2010/katalog_vystavovatelu/podle_abecedy/
náplň odborného doprovodného programu Infothermy 2010 na http://www.infotherma.cz/infotherma2009/odborny_doprovodny_program/ a veškeré další údaje o výstavě na www.infotherma.cz


Agentura INFORPRES s.r.o.
logo Agentura INFORPRES s.r.o.

Pořadatel mezinárodní výstavy Infotherma - ekologické a ekonomické vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů v rodinných domcích, chatách, dílnách, provozovnách, restauracích, obchodech, rekreačních střediscích a dalších malých a středních ...