Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Grundfos MAGNA (etalon energeticky úsporných oběhových čerpadel) nyní i pro klimatizaci

Přední světový výrobce čerpací techniky, firma Grundfos, dodává na trh unikátní oběhová čerpadla MAGNA s vysokou účinností s elektronickou regulací otáček, u kterých byl poprvé v oblasti oběhových čerpadel použit revoluční motor využívající technologii trvalých magnetů.

Řada zcela unikátních prvků a funkcí udělala z tohoto čerpadla etalon energeticky úsporného oběhového čerpadla. Důkazem výjimečnosti tohoto čerpadla je i to, že při svém uvedení na trh v r. 2001 získalo prestižní Zlatou medaili na mezinárodním veletrhu Aqua-Therm Praha 2001.

Řada čerpadel Grundfos MAGNA obsahuje v současné době celkem 34 velikostí od DN 25 (např. MAGNA 25-40) až po DN 65 (např. MAGNA 65-120 F), a to i jako zdvojené čerpadlo a čerpadlo pro cirkulaci TV (v provedení z korozivzdorné oceli). Původně byla čerpadla MAGNA určena pouze pro větší otopné soustavy, v současné době je možno každý typ řady MAGNA použít jak pro vytápění tak i pro klimatizaci (nově jsou čerpadla MAGNA určena pro teploty kapaliny od +2°C a je vyřešen problém kondenzace vodních par). Standardní součástí dodávky (bez příplatku) všech čerpadel MAGNA jsou tepelně-izolační kryty pro oblast vytápění (viz obr. 2). Pokud se dané čerpadlo má použít pro klimatizační soustavy, je nutno jako příslušenství objednat speciální tepelně-izolační kryty pro klimatizaci (viz obr. 3).


Obr. 1 Oběhová čerpadla MAGNA 50-120 F a MAGNA 32-100


Obr. 2 Tepelně-izolační kryt pro vytápění
 
Obr. 3 Tepelně-izolační kryt pro klimatizaci

Čerpadla MAGNA obsahují řadu unikátních funkcionalit, zaměřených zejména na úsporu el. energie, snadnější obsluhu a jednodušší instalaci.

Úspora elektrické energie

Firma Grundfos používá u čerpadel MAGNA energeticky úsporný motor s permanentními magnety (tento princip výroby rotoru z permanentních magnetů je už používán i u jiných čerpadel Grundfos - oběhová čerpadla ALPHA2 zejména pro rodinné domy, cirkulační čerpadla COMFORT na cirkulaci TV, ponorná 3" čerpadla do úzkých vrtů řady SQ/SQE).

U standardních otáčkově regulovaných čerpadel jsou používány dva základní způsoby regulace podle diferenčního tlaku, a to regulace podle konstantního resp. podle proporcionálního tlaku, kdy se v závislosti na zvoleném způsobu regulace a na konkrétních provozních podmínkách mění otáčky čerpadla. U čerpadel MAGNA je kromě těchto dvou způsobů regulace možno použít zcela novou a zatím zcela ojedinělou funkci AUTOAdapt, která vychází z principů regulace podle proporcionálního tlaku, ale od tohoto způsobu se odlišuje automatickým přizpůsobováním charakteristické křivky skutečným provozním podmínkám, takže čerpadlo pracuje vždy s regulační křivkou, která je optimální z hlediska co nejnižších otáček (a tedy nejnižšího el. příkonu) i z hlediska požadavků dané soustavy. Nastavení hodnot pomocí složitých matematických výpočtů a integrovaná databáze výkonových parametrů umožňují čerpadlu pracovat stále v objektivně optimálním provozním bodě. Používání této inteligentní funkce znamená v současné době maximální dosažitelné úspory elektrické energie u oběhových čerpadel (je eliminován vliv lidského činitele).

K dalším energetickým úsporám dochází vlivem používání funkce "Noční redukovaný provoz", při které dochází k automatickému přepínání na minimální otáčky při přechodu zdroje tepla do útlumového režimu a k automatickému návratu do původně zvoleného regulačního režimu čerpadla po obnovení standardního provozu zdroje tepla.

Uživatelsky přívětivý ovládací panel

Výsledkem vzájemné spolupráce uživatelů a fy Grundfos je jedinečně řešený ovládací panel svorkovnice, směřující k co nejjednoduššímu a snadno pochopitelnému ovládání čerpadla. Panel zřetelně indikuje aktuální hodnotu tlakového rozdílu přímo v metrech a zcela unikátně i hodnotu průtoku v % jeho maximální hodnoty. Na ovládacím panelu jsou zřetelně indikovány i provozní resp. poruchový stav, provoz na MIN. a MAX. křivku a externí řízení.


Obr 4. Ovládací panel MAGNA 32-100 F

Snadná instalace

Rovněž vlastní svorkovnice čerpadel Grundfos Magna byla konstruována v těsné spolupráci s uživateli, tj. v tomto případě instalatéry. Výsledkem této vzájemné spolupráce je jedinečně řešená svorkovnice čerpadla, která byla navržena s cílem zjednodušit montáž čerpadla usnadněním přístupu k jeho připojovacím svorkám. Přitom byly zohledněny i zdánlivé maličkosti, které však mají velký význam pro montážní pracovníky. Ve svorkovnici tak nenajdete žádné volné součástky ani úchytné šroubky.

U malých velikostí čerpadel MAGNA byl potom uplatněn unikátní konektor, známý z řady malých oběhových čerpadel ALPHA2, který umožňuje připojení kabelu napájecího napětí bez nutnosti demontáže svorkovnice, což znamená bezpečnější, rychlejší a pohodlnější připojení čerpadla.


Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...