Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jakkoliv, a přece jinak - LENOTM MSV-BD společnosti Danfoss

Manuálně seřizovací, uzavírací a měřící ventil navržený v nové koncepci

Danfoss představuje nový manuální uzavírací a měřicí ventil MSV-BD, prvního člena rodiny LENOTM. Ventil má otočnou měřicí část těla ventilu o 360°. Vyroben je z mosazi odolné proti korozi, a proto může být použit v systémech vytápění/chlazení nebo v distribuci studené a teplé vody.

Společnost Danfoss vyrábí velmi oblíbený a známý automatický regulátor tlakového rozdílu (pro zajištění dynamického hydronického vyvážení) řady ASV-P/PV již více než jedno desetiletí. Zhruba před čtyřmi lety byl představen tlakově nezávislý regulační ventil s integrovaným automatickým regulátorem průtoku ABQM využívající novou, tehdy revoluční technologii PIBCV (Pressure Independent Balancing Control valve), která zajišťuje přesné, tlakově nezávislé, seřízení (vyvážení) průtoku zajišťující v koncových jednotkách projektovaný průtok a teplotní spád i při částečném zatížení. Oba výrobky jsou na trhu jedinečné, jak díky svým technickým vlastnostem, tak i podílu na trhu. Společnost Danfoss pokrývá svými výrobky komplexně požadavky trhu na automatické hydronické vyvážení soustav a její výrobky představují kvalitní volbu pro všechny uživatele.

I přes to společnost Danfoss dokázala vyvinout novou technologii manuálně seřizovacích ventilů. Jako vždy, technici výzkumu a vývoje společnosti Danfoss přistupovali k tomuto úkolu s velkou pečlivostí.

Nejprve zjistili, jaké vlastnosti mají výrobky na trhu, poté zhodnotili stejné vlastnosti různých výrobků (např. jednoduchost vypouštění systému pomocí ventilů) a nakonec posoudili, jak důležité jsou tyto vlastnosti pro uživatele. Pomocí této techniky bylo každému výrobku přiděleno číslo vyjadřující jeho "kvalitu". Následně byl vyvinut ventil, který má nejvyšší hodnocení "kvality". Několik let vývojových prací přineslo dobré výsledky a nyní může být představen první člen rodiny LENOTM manuální seřizovací, uzavírací a měřící ventil MSV-BD (viz obr. 1.).

Proč je tento ventil jedinečný? Faktem je, že manuálně seřizovací, uzavírací a měřicí ventil stále zůstává manuálně seřizovacím ventilem, který udržuje požadovaný průtok v systému. Může však zjednodušovat Váš život díky speciálním vlastnostem:


Obr. 1

První z nich, kterou je nutno zmínit, je světový patent, otočná měřící část těla ventilu o 360°. Díky této vlastnosti mohou být měřicí koncovky vždy vhodně postaveny bez ohledu na umístění a instalaci ventilu. Měřící přístroj na měření průtoku nebo plnicí/vypouštěcí armatury mohou být bez problémů připojeny k ventilu. Takto jsou instalační a údržbové práce mnohem snazší a vyžadují méně času.

Aby bylo měření ještě jednodušší, měřicí koncovky jsou umístěny paralelně na konzole, takže obě jehly mohou být připojeny k ventilu současně, což umožňuje urychlení práce.


Obr. 2

Instalace ventilů do potrubí často způsobuje nemalé problémy, protože armatury s vnitřním závitem musí být namontovány na potrubí až v místě instalace. Instalační místo pro manipulaci obvykle zabírá značný prostor. U ventilu MSV-BD tomu tak není, protože tento ventil má kompaktní konstrukci a navíc při montáži je možno sundat z těla ventilu rukojeť, a tak snížit požadavek na prostor (viz Obr. 3).


Obr. 3

Nově navržený je i regulační člen ventilu pro vyvažování. Ventil není možno nainstalovat obráceně (proti směru). Ačkoliv je na těle ventilu vyznačen směr průtoku (jak to vyžaduje norma), při instalaci v opačném směru ventil reguluje systém na nastavené hodnoty. Proto je správné říci, že ventil MSV-BD umožňuje montáž v obou směrech bez vlivu na nastavení průtoku a měření.

Ventil je vyroben z mosazi odolné proti korozi, a proto může být použit v systémech vytápění/chlazení nebo v distribuci studené a teplé vody. Pro jiné druhy instalace je možno zvolit verzi s vnějším závitem ve velikostech DN 15-20.


Obr. 4

Nejedná se pouze o manuální seřizovací ventil, ale rovněž o plnohodnotný uzavírací ventil. MSV-BD je možno uzavřít se 100% těsností pomocí vestavěného kulového ventilu bez jakéhokoliv vlivu na jeho hydraulické přednastavení (viz Obr. 4). Přepnutí z funkce přednastavení na uzavírání je možno provést zatlačením rukojeti do těla ventilu. Pokud je rukojeť ve spodní poloze, ovládání ventilu má pouze funkci uzavírací a to snadným otočením rukojeti o 90°. Pokud je rukojeť uvolněna zpět pomocí zelené páčky nebo imbusového klíče, potom je ventil znovu v pozici určené pro přednastavení průtoku.


Obr. 5

Pomocí ventilu MSV-BD je možno snadno provést napuštění/vypuštění systému. Pro tuto funkci se používají měřicí koncovky a vypouštěcí kohout. Jak bylo uvedeno dříve, směr instalace ventilu závisí prakticky na vaší volbě. Tato schopnost umožňuje, aby voda v systému mohla být vypuštěna z kterékoliv strany ventilu. Pomocí měřících koncovek lze systém vypouštět, jak před ventilem, tak i za ventilem. Je tedy na vás, ze které strany ventilu chcete systém vypouštět. Po uzavření kulového ventilu a připojení hadice k vypouštěcímu kohoutu je možno začít vypouštět vodu otevřením měřících koncovek pomocí stranového klíče na zvolené straně (viz Obr. 5). Vezmemeli do úvahy, že průtokové cesty jsou dostatečně velké, proces napouštění/ vypouštění je překvapivě rychlý.


Obr. 6

Hodnoty nastavené na ventilu MSV-BD je možno odečítat ve všech směrech, což nám usnadňuje kontrolu, zda bylo seřízení skutečně provedeno. Je-li ventil uzavřen (funkce kulového ventilu), jeho pozice je okamžitě zřejmá na základě pouhého pohledu na stupnici, která je v takové situaci zakryta červeným indikátorem uzavření.


Obr. 7

Nastavení a zapečetění hodnot přednastavení představují důležitý požadavek na vyvážení systému. U ventilu MSV-BD je to zcela jednoduché, protože hodnota se uzamkne stisknutím rukojeti. Uvolnění zámku je možno zabránit pomocí pečetící pásky protažené skrz rukojeť. Jako příslušenství je v nabídce i štítek, na nějž lze zapsat všechny nezbytné parametry. Může být připevněn k rukojeti tak, aby původní zadané hodnoty mohly být kdykoliv zkontrolovány (viz Obr. 6).

Přesnost ventilu je další přínosnou vlastností, kterou je nutno zmínit. Ačkoliv to může znít trochu kontroverzně, je v tom stále logika. Je obecně známo, že přesnost seřízení a měření průtoku se u manuálních seřizovacích ventilů snižuje s nižším nastavením a za určitých podmínek nízkých nastavení může být přesnost měření horší než +/- 15% což může být příčinou mnoha provozních problémů. Ventil MSV-BD (díky své speciální geometrii zavíracího vřetene a vnitřnímu designu) je velmi přesný i při nastavení nízkých kv hodnot.

Dalším velmi důležitým prvkem přesnosti je přístroj umožňující měření průtoku. V tomto článku je bez zbytečných podrobností představen nový přístroj na měření průtoku společnosti Danfoss, typ PFM 4000 (viz obr. 7). Tento přístroj je vybaven technologií blue-tooth nebo radiovou komunikací. Kompaktní čidlo průtokového tlaku odesílá signál do přístroje PDA, který provede analýzu.


Obr. 8

Vestavěný software umožňuje tímto způsobem provádět získávání dat a kalkulaci projektů. S tímto řešením se měření stává rychlejším a pohodlnějším.

Pro ventil MSV-BD je možno využít partnerský uzavíratelný ventil se 100% těsností (s kulovým kohoutem) MSV-S (Obr. 8). (Tento výrobek je možno objednat od září 2009!). Obvyklé funkce konvenčního kulového ventilu jsou rozšířeny o takové funkce, jako např. tělo ventilu z DZR (mosaz bez obsahu zinku a tedy vhodné i pro TUV), úplné uzavření, plnění/vypouštění (velká kapacita), rotace páčky ve dvou směrech (lepší využití prostoru), odnímatelná páčka pro snadnější instalaci, vysoká hodnota Kvs, a je-li to vyžadováno, možnost měření tlaku. Toto jsou vlastnosti podobné ventilu MSV-BD.

Tyto prvky poskytují velké usnadnění instalací, nastavení, tak i servisní zásahy do systému. Je důležité zdůraznit, že ve společnosti Danfoss nadále věříme v automatickou hydronickou regulaci (ASV-PV/P, AB-QM). Tento ventil je určen především těm, kteří používají manuální ventily pro určité aplikace (např. systémy s konstantním průtokem) nebo používají měřicí ventily pro diagnostiku systému nebo údržbu zařízení.


DANFOSS, s. r. o.
logo DANFOSS, s. r. o.

Danfoss nabízí: regulační prvky pro CZT, termostatické hlavice, ventilová tělesa a šroubení, armatury pro vyvážení soustav v rezidenčních a komerčních budovách, produkty pro chytré vytápění - ovládání radiátorů a podlahového vytápění vzdáleně přes ...