Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Infotherma po sedmnácté

Ostravské výstaviště se stane ve dnech 18. - 21. ledna 2010 dějištěm XVII. ročníku mezinárodní výstavy Infotherma, která bude již tradičně věnována vytápění, úsporám energie a využívání obnovitelných zdrojů.

Když jsme na jaře letošního roku začínali s přípravou této výstavy, hodně se hovořilo o vyhlášení zcela ojedinělého dotačního titulu Zelená úsporám, zaměřeného na podporu ekologického vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů. Předpokládalo se, že během tří let bude poskytnuto na 25 miliard, které by mohlo využít okolo 250 000 zájemců.

Protože Infothermy se již od svého prvního ročníku v roce 1994 věnují právě této tématice, očekávali jsme, že i v době krize bude mimořádný zájem vystavovatelů se na Infothermě 2010 prezentovat. Tato skutečnost se naplnila a výstava je již nyní, čtvrt roku před jejím konáním, téměř zaplněna.

Co se bohužel nedostavilo, je masový zájem občanů o tento dotační program. Jak se ukazuje důvodů je celá řada. Mnohé z nich se snaží vyhlašovatel programu MŽP upravovat, měnit a zmírňovat podmínky pro možnost získání dotací.

Bylo by neodpustitelnou chybou nevyužít zcela ojedinělou příležitost, která má být zaplacena mimo státní rozpočet a nebude tedy jen "přerozdělováním" státních peněz, jak je tomu u většiny různých dotací a subvencí. Na Infothermě 2010 proto chceme udělat maximum pro přiblížení a zviditelnění tohoto dotačního titulu občanům. První den výstavy 18. Ledna 2010 se uskuteční v Kongresovém centru celostátní tisková konference zaměřena především k této problematice. Také řada přednášek a seminářů na odborném doprovodném programu bude věnována jednotlivých směrům tohoto dotačního titulu. Poradenství bude vévodit jedna z největších výstavních expozic stánek MŽP a SFŽP. Také další poradenství Hospodářské komory, jednotlivých svazů, asociací ,VŠB TU a dalších institucí bude připravena reagovat na dotazy a připomínky návštěvníků. Většina vystavovatelů má také na své výrobky a služby získanou certifikaci, která je jednou z podmínek aby se jejich klienti mohli ucházet o dotace. Přímo s programem Zelená úsporám bude souviset i monotematická vstupní expozice "Stavíme nízkoenergetický a pasivní dům" Pod patronací firmy INTOZA zde bude vzorek firem, které se svými výrobky a službami podílejí na realizaci nízkoenergetických a pasivních domů.

Již nyní je na internetových stránkách www.infotherma.cz nejen seznam vystavovatelů, ale i jejich umístění v jednotlivých pavilonech a zařazení podle nomenklatury, kterou budou prezentovat.

Z více jako 300 domácích a zahraničních firem a organizací mají největší zastoupení výrobci kotlů. Příští rok se zde poprvé představí všichni domácí výrobci kotlů, kteří jsou zastoupeni v asociaci podniků topenářské techniky. Každý desátý vystavovatel bude na Infothermě 2010 vystavovat špičkové novinky nejrůznějších typů kotlů. Početně stejné zastoupení budou mít již tradičně krby, krbové vložky, kachláky a jejich modifikace. Každoročně přibývají také vystavovatelé s nabídkou tepelných čerpadel, slunečních kolektorů, fotovoltaických článků a další techniky na zpracování a využívání obnovitelných zdrojů energie.

Dá se říci, že jedna třetina vystavovatelů se bude zabývat obnovitelnými zdroji energie. Na druhé straně v rozsáhlém odborném doprovodném programu a poradenství se budeme snažit návštěvníkům vysvětlit co je a co není obnovitelný zdroj energie, co je skutečně ekologické vytápění a že zvláště nyní v době krize nám nemůže být jedno, zač se jednotlivé druhy energií vyrábějí.

Ing.Libor Kostelný
ředitel výstavy


Agentura INFORPRES s.r.o.
logo Agentura INFORPRES s.r.o.

Pořadatel mezinárodní výstavy Infotherma - ekologické a ekonomické vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů v rodinných domcích, chatách, dílnách, provozovnách, restauracích, obchodech, rekreačních střediscích a dalších malých a středních ...