Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavba je komplex - stejně jako Stavební veletrhy Brno

Základem každého stavebního díla je hrubá stavba. Spousta lidí také předpokládá, že "glajchou" je skoro hotovo. Co ale znamená to "skoro"?

V jednom ze "Scientific Center", tuším v Londýně, vystavují do detailů provedený názorný řez domem a expozice je téměř stále plná obdivujících a překvapených návštěvníků. Tohle všechno že jsou "střeva stavby"? Vystavovaný řez představuje obytný dům. Jsou ale i stavby daleko složitější - nemocnice, výrobní závody, montážní haly nebo sklady, laboratoře - a každá vyžaduje něco trochu jiného, ale pokaždé platí: aby se daný objekt dal řádně a komfortně užívat, je třeba ho kompletně vybavit.

Samostatnou kapitolu tvoří popis přípravy, projektem počínaje, kdy na každém detailu záleží, aby stavba "běžela" - aby na sebe hladce navazovaly technologické kroky, aby jednotlivé komponenty systémů byly vzájemně "kompatibilní", aby se například nekřížilo vedení silnoproudu se slaboproudem... Ale aby všechno to mohlo být součástí projektu, musely předtím tyto systémy existovat a hlavně - prosadit se na trhu!

První, s čím se potká hrubá stavba, jsou technické rozvody: elektřiny, vody, plynu, optických i klasických sítí pro připojení počítačů, sítí slaboproudých, případně vzduchu - a to možná i tlakového, a naopak odsávání, kompletní vzduchotechniky... Pak kanalizace, topení, chlazení, výtahy, dnes možná i dublovaný rozvod vody - ta dešťová se dá jímat, filtrovat a dále využívat. Samozřejmě sem bude patřit i řešení energetické soběstačnosti budov v podobě fotovoltaických systémů, solárních panelů nebo tepelných čerpadel, alternativní zdroje energie, ale i stále více se prosazující filosofie "chytrých" domů, které si samy určují tepelný či světelný režim...

Všechny tyto obory, jejichž produkce teprve ze stavby hrubé učiní tu, která maximálně přesně plní svůj účel, jsou součástí připravovaného 11. ročníku SHK, který se koná ve dnech 13. - 17. 4. 2010 na brněnském výstavišti, jako součást komplexu Stavebních veletrhů Brno. I v nadcházejícím ročníku budou pořadatelé pokračovat v návštěvnicky atraktivním tématu energeticky úsporného stavění. Toto téma bylo zajímavé pro 90 % návštěvníků posledního ročníku a dotýká se nejen oblasti technického zařízení budov, ale i oborů zdících materiálů, oken, dveří, izolačních materiálů, konstrukčních systémů a ostatních stavebních materiálů. Vzniká tak jedinečná možnost pro každého dovědět se o novinkách v nabídce produktů a služeb, konkrétních výrobcích, současných oborových trendech a hlavně osobně se na vše zeptat a prakticky vyzkoušet.

Určitě je také zajímavé, že již tradiční spojení stavebních oborů veletrhu IBF a veletrhu technického zařízení - SHK (topení, rozvody, sanita) - je v příštím ročníku navíc doplněno o veletrh bydlení a interiérového vybavení Mobitex.

Tímto spojením vzniká ucelený komplex veletrhů, který zahrnuje vše od hrubé stavby, technického zařízení budov a nově i vybavení budov i desénový rozměr interiérů.

Kdo dřív přijde, ten dřív... - znáte to!? A informace jsou dnes již přímou součástí tvorby zisku v každém oboru. O to větší význam získává účast na veletrhu, kde chybět znamená přijít o možnost osobního kontaktu s potenciálními zákazníky v nastupujícím oživení ekonomiky. Připravovaný ročník Stavebních veletrhů Brno nabízí všem vystavovatelům zajímavé možnosti benefitů, zvýhodněných cen a navíc synergický efekt, plynoucí z komplexnosti nabídky vystavovatelů. Více informací najdete na www.stavebniveletrhy brno.cz


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...