Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Upevňovací konstrukce pro fotovoltaické panely

Společnost Hilti dodává na stavební trh po celém světě vrtací, sekací, bourací, upevňovací a laserovou techniku a další systémy a služby, které stavebnictví poskytují inovativní řešení a jasnou přidanou hodnotu.

Od konce roku 2008 začala firma Hilti v České republice rovněž působit v segmentu Solárních systémů, a to zejména jako dodavatel různých typů upevňovacích konstrukcí pro fotovoltaické panely.

Jedním z typů konstrukcí pro panely je systémové řešení pro střešní aplikace. Může se jednat o šikmé nebo ploché střechy rodinných domů či jiných větších objektů. Hlavní obrovskou výhodou tohoto systému je jednoduchost a rychlost montáže. Právě rychlost práce na střeše a minimální zásahy do střešní krytiny jsou velkým plusem pro montážní firmu i konečného zákazníka (obr. 1).

Systémová konstrukce se skládá pouze z několika prvků. Důležitou částí je hliníkový nosník (profil), který tvoří rastr pro upevnění panelů nad střechou (obr. 2). Nosné profily se kotví ke střeše pomocí střešních háků. Tyto háky jsou přizpůsobeny pro různé typy střešních krytin. Samozřejmě např. pro standardní tašky je třeba odkrýt pouze několik tašek a připevnit hák k pevné konstrukci, např. krovu střechy (obr. 3). Pro střechy s vlnitými deskami se nabízí řešení s hákem, který se kotví do horní vlny desky přímo do krovu, když součástí háku je těsnění a ve spodní části vrut. Lze pak nastavit i výšku následného rastru - profilu (obr. 4). Samotný panel se připevní přímo k nosnému profilu pomocí systémové příchytky (obr. 5a, 5b). Osazení příchytky i panelů je nastavitelné a velmi snadné, když dotažením imbusového šroubu dojde k připevnění panelu k profilu. Specifikace materiálu je poměrně jednoduchá a následná montáž velmi rychlá vzhledem k instalaci "nové konstrukce" na střechu.


Obr. 1
 
Obr. 2
 
Obr. 3

Důležitou stránkou je životnost konstrukce ve venkovním prostředí. Samozřejmě je třeba se v této oblasti zaměřit na použité materiály. Hlavní nosný systémový profil je z hliníku, stejně tak i příchytky panelů, protože většina dnes vyráběných fotovoltaických panelů má hliníkový ochranný rám. Příslušenství, jako jsou různé střešní háky či spojovací materiál, jsou z nerezu. Konstrukce by tak rozhodně měla převýšit životnost panelů (25 let).


Obr. 4
 
Obr. 5a
 
Obr. 5b

Sortiment firmy HILTI v oblasti solárních systémů nekončí pouze u menších fotovoltaických elektráren, ale jeho druhá část je zaměřena na velké pozemní solární parky nebo rozsáhlé střešní elektrárny na velkých objektech. I tady je možné se na firmu HILTI spolehnout jako na profesionálního partnera schopného zvládat i projekty v řádech MW v této oblasti konstrukcí pro panely. Na obr. 6 je příklad instalace velkého parku ve Španělsku. Pro tyto projekty je v rámci firmy Hilti připraven tým specialistů, techniků, logistů, kteří jsou partnerem při optimálním návrhu konstrukcí pro panely a úspěšného zrealizování kompletního solárního projektu.


Obr. 6

 
 
Reklama