Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Regulátory Albatros2 společnosti Siemens a kampaň „Zelená úsporám“

Velice úspěšnou řadu regulátorů Albatros – RVA… z produkce společnosti Siemens letos již plně nahradila řada Albatros2. Funkce těchto přístrojů byly už u základních modelů značně rozšířeny o aplikace, které se v poslední době velice často používají pro alternativní zdroje tepla. Regulátory řady Albatros2 díky tomu jsou velice dobře připraveny mimo jiné i na kampaň "Zelená úsporám". Z jakého důvodu?

Nejzákladnějším kritériem je, aby vytápění objektu bylo řízeno pomocí ekvitermní regulace, s níž tyto regulátory nemají sebemenší problém. Vzhledem k tomu, že se jedná již o třetí generaci ekvitermního regulátoru, přístroje uživatelům nabízejí velice sofistikované řešení. Jde především o nastavení časové konstanty budovy, velmi hustou škálu ekvitermních křivek či optimalizaci zapnutí a vypnutí. Díky správnému nastavení těchto parametrů lze dosáhnout výrazných úspor a daleko efektivnějšího využití tepla.

Další důležitou součástí kampaně "Zelená úsporám" je využívání solární energie. Chce-li uživatel získat dotace, musí mít kolektor určité parametry účinnosti. Nikde však není zmínka o způsobu využití této energie. Velice totiž záleží na tom, kdy spustit provoz kolektorů, jak připojit jednotlivé spotřebiče a v jakém pořadí. Tyto všechny parametry jsou velice důležité pro správný běh solárních kolektorů.


Obslužná jednotka AVS 37
 
Prostorový přístroj QAA 75

Všechny výše uvedené problémy lze poměrně snadno a efektivně vyřešit použitím regulátoru Albatros2. Tento přístroj vyřeší solární aplikace až o dvou nezávislých kolektorových polích, a to do tří spotřebičů, kterými může být akumulační nádoba, nádoba teplé vody (nebo kombinovaný zásobník) a bazén. U všech tří spotřebičů lze určit prioritu ohřevu od solárních kolektorů, souběh do více spotřebičů, popřípadě relativní přednost pro ještě efektivnější využití solární energie. Všechny tyto funkce umožňují nastavit systém tak, aby co nejlépe využíval získanou energii a efektivně s ní hospodařil. Výsledkem je úspora řádově okolo 10 %.

Nedůležitější součástí topného systému je ovšem zdroj tepla (např. kotle na tuhá paliva, stupňové kotle, kondenzační kotle nebo tepelná čerpadla), který je víceméně nezávislý na venkovních podmínkách. Největší podpora ze strany kampaně "Zelená úsporám" je samozřejmě pro tepelná čerpadla. Protože je možné tepelné čerpadlo s dobrým topným faktorem využívat do teploty cca -5°C, je potřeba do systému připojit další zdroje tepla. Nejčastěji využívanou alternativou je elektrická topná spirála. Pokud bude v systému tepelné čerpadlo s regulátorem RVS máme možnost využít třístupňovou elektrickou patronu.


Hydraulické schéma

Velikou výhodou regulátorů řady Albatros2 je, že můžeme skládat až 15 zdrojů tepla zcela rozličného typu do kaskád. Není přitom vůbec důležité, zda jsou připojeny jedno, dvoustupňové či modulační kotle, elektrokotel, krbová vložka nebo tepelné čerpadlo. Jedinou podmínkou je, aby takový zdroj tepla byl vybaven regulací Albatros2 nebo řídicí automatikou kotle LMU... Při tvorbě takovéto kaskády se pak nastaví bivalentní bod nebo strategie kaskády, resp. uvolňovací a blokovací integrály jednotlivých zdrojů. Tyto parametry jsou důležité pro správný chod a správnou funkci kaskády, ale hlavně pro maximálně efektivní využití alternativních zdrojů tepla bez omezení komfortu uživatele.

V případě zájmu o podrobnější informace o regulaci typu Albatros2 RVS... společnost Siemens nabízí školení, která se budou konat ve vybraných městech na podzim tohoto roku. Přihláška na školení je k dispozici na internetové adrese www.siemens.cz/regulace_vytapeni.

Kontakt:
Ing. Rudolf Kotík
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 414
e-mail: rudolf.kotik@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...