Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Regulační systém Logamatic 4000 ve spojení s modulem FM444 pro řízení alternativních zdrojů tepla

Každý z nás se jistě ve svých projektech setkal s přáním investora snížit provozní náklady za teplo a doplnit ke stávajícímu či modernizovanému tepelnému zdroji příležitostný či trvalý "alternativní zdroj tepla".


Obr. 1 Funkční modul FM444

Alternativním zdrojem tepla nemusíme chápat pouze kotel na biomasu či tepelné čerpadlo, ale i teplo získané kogenerační jednotkou nebo například odpadní teplo získané při technologickém procesu chlazení. Hydraulické zapojení takovéhoto "alternativního zdroje tepla" ke stávajícímu či novému zdroji tepla nebývá tak náročné. Větší problém nastává, chceme-li tento alternativní zdroj tepla adekvátně řídit a zajistit mu provozní podmínky pro jeho maximální využití. Pro možnost řízení alternativního zdroje tepla byl navržen funkční modul FM444. Modul FM444 lze výhradně použít v modulárních regulačních systémech Logamatic 4000, od kterého jsou výrobky značky Buderus řízeny.

Funkční modul je možné do regulačního systému Logamatic zapojit pouze jednou. Modul umožňuje řídit manuální či automatický alternativní zdroj tepla s akumulačním zásobníkem nebo i bez něho. Automatický zdroj tepla tzn. kotel na pelety či tepelné čerpadlo je spínán beznapěťovým kontaktem z modulu FM444. Modul nabízí tři způsoby provozu alternativního zdroje tepla, resp. tři možné způsoby jeho využití.

Základními třemi způsoby provozu jsou:

  • alternativní způsob provozu
  • sériový způsob provozu
  • paralelní způsob provozu

Při alternativním způsobu provozu je buď v provozu alternativní zdroj tepla popř. akumulační zásobník nabíjený alternativním zdrojem tepla nebo standardní zdroj tepla. Tento způsob provozu si lze nejlépe představit na otopném systému se dvěma či více otopnými okruhy řízenými z regulace řady Logamatic 4000. Standardním zdrojem tepla je kotel na plyn či olej. Příležitostným "alternativním zdrojem tepla" je kotel na tuhá paliva např. Logano S121 s akumulačním zásobníkem nebo bez něho. Při alternativním způsobu provozu modul FM444 potlačí funkci plynového či olejového kotle a maximálním způsobem využívá teplo získané z kotle na tuhá paliva. Modul FM444 ve spojení s regulací Logamatic 4000 dále zajistí požadavky jednotlivých otopných okruhů. Druhým možným způsobem provozu alternativního zdroje tepla je seriový způsob provozu. Seriový způsob provozu znamená, že je-li alternativní zdroj tepla popř. akumulační zásobník nabíjený alternativním zdrojem tepla teplejší než zpátečka zařízení, pak dojde k jeho zapojení za účelem navýšení teploty zpátečky standardního zdroje tepla. Seriový způsob provozu nám například umožňuje zapojit tepelné čerpadlo do stávajícího otopného systému s ekvitermně řízenou teplotou topné vody a standardním zdrojem např. plynovým kotlem.


Obr. 2 Funkční modul FM444 při sériovém způsobu provozu plynového kondenzačního kotle Logamax plus GB162
a tepelného čerpadla Logafix se systémem vzduch-voda

Tepelné čerpadlo je spínáno z funkčního modulu FM444 a nabíjí akumulační zásobník. Postačuje-li teplota topné vody z tepelného čerpadla požadavkům od otopných okruhů je standardní zdroj tepla resp. plynový kotel blokován. Je-li vyšší požadavek na teplotu topné vody od jednotlivých otopných okruhů je tato předehřátá zpátečka ohřáta plynovým kotlem na vyšší teplotní úroveň. V případě vyšší teploty zpátečky, která se vrací do akumulačního zásobníku resp. tepelného čerpadla a která by způsobila poruchu tepelného čerpadla, modul zajistí odstavení tepelného čerpadla a řízený obtok "by-passem" mimo akumulační zásobník. Toto nastavení, které ochrání tepelné čerpadlo před příliš vysokou teplotou zpátečky a zajistí mu tak provozní podmínky, lze také nastavit na funkčním modulu. Poslední možný způsob provozu, který modul FM444 nabízí je paralelní způsob provozu. Paralelní způsob provozu znamená, že při provozu standardního zdroje tepla lze současně provozovat i alternativní zdroje tepla. Klasický případ zapojení představuje připojení kogenerační jednotky, kryjící energetickou špičku, k plynovému či olejovému kotli, představující standardní zdroj tepla. Modul FM444 společně s regulačním systémem Logamatic 4000 nabízí opravdu celou řadu vyčerpávajících řešení, kterými lze zapojit a řídit alternativní zdroj tepla do stávajícího systému se standardním zdrojem tepla. Tyto možnosti přinášejí úsporu ve velice krátkém čase a tedy i spokojenost investora. Více informací o modulu FM444 pro řízení alternativních zdrojů a regulačním systému Logamatic 4000 naleznete na www.buderus.cz.


Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...