Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ytong motivuje mladé studenty

Společnost Xella CZ vyhlašuje další ročník středoškolské soutěže Ytong, která je určena pro studenty 3. a 4. ročníků středních průmyslových škol se stavebním zaměřením. Předmětem soutěže je vypracování studentského projektu rodinného či bytového domu s využitím systému Ytong.

Cílem soutěže je uvést materiál Ytong do širšího povědomí studentů a seznámit je s jeho vlastnostmi a správným použitím. Budoucí stavitelé a projektanti mají příležitost využít své teoretické znalosti v praktickém návrhu, za který budou v případě úspěchu náležitě oceněni. "Snažíme se touto cestou u mladých studentů rozvíjet soutěživost a kreativitu, které často rozhodují o jejich úspěších v profesním životě. Studenti mají v průběhu akce také jedinečnou příležitost setkávat se s odborníky z praxe a okusit kouzlo i napětí konkurenčního prostředí," komentuje Středoškolskou soutěž Ytong PaedDr. Hana Šimánová, vedoucí projektu studentských soutěží ve společnosti Xella CZ.

"Se stavebními školami a učilišti bychom rádi navázali dlouhodobou spolupráci. Vedle samotného konání soutěže tak školám po celý rok nabízíme bohatý doprovodný program, který si mohou přizpůsobit přesně na míru svým učebním plánům a záměrům," pokračuje Šimánová. Jednotlivým školám tak výrobce Ytongu nabízí řadu zajímavých doprovodných akcí, které mohou prohloubit zájem a znalosti studentů o obor. Techničtí poradci společnosti seznámí studenty se stavebním systémem Ytong formou zajímavých přednášek a nabízí jim také individuální konzultace a odborné vedení ročníkových prací. Střední školy mají možnost se zúčastnit odborné exkurze do výrobního závodu, kde jsou studenti detailně seznámeni s technologií výroby pórobetonu Ytong. Partnerským školám výrobce zdarma poskytuje nejrůznější studijní pomůcky, technickými brožurami počínaje, vzorky materiálů konče. Velmi účinným učebním nástrojem mohou být pro studenty i profesory také předváděcí akce společnosti.

 
Hodnocení prací se každoročně zhostí několik osobností z oblasti architektury či stavebnictví.

"Uvědomujeme si, že za minimálními praktickými dovednostmi u absolventů středních škol z velké míry stojí nedostatky finančních prostředků v českém školství. Dlouhodobou spoluprácí a konáním středoškolské soutěže chceme přispět ke zkvalitnění výuky a vzdělávání naší budoucí generace," dodává na závěr za společnost Xella CZ Hana Šimánová.

Středoškolská soutěž Ytong bude v roce 2010 probíhat ve dvou kolech - regionálním a celostátním. Do celostátního kola postoupí vždy tři nejlepší studentské práce ze čtyř republikových regionů. Uzávěrka pro odevzdání soutěžních projektů v jednotlivých školách proběhne v 15. týdnu 2010. Podrobnosti k soutěži, soutěžní pravidla a registrační formulář naleznou zájemci na stránkách společnosti www.xella.cz nebo www.ytong.cz.

Středoškolská soutěž Ytong 2009 bude slavnostně ukončena předáním diplomů vítězům letošního ročníku a vernisáží studentských prací 1.10.2009 od 15:00 v Muzejním sále písecké Sladovny.