Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Základní vzdělávací kurz pro energetické poradce

Energy Centre České Budějovice pořádá "Základní vzdělávací kurz pro energetické poradce". Účastníci kurzu budou podrobně seznámeni s tématy týkajícími se úspor energií, energetiky staveb, obnovitelných zdrojů energie a dotací.

Po absolvování kurzu budou schopni poskytovat základní energetické poradenství a kurz bude vhodným odrazovým můstkem k dalšímu vzdělávání. Přednášet na kurzu budou přední čeští a hornorakouští odborníci a jeden den bude věnován odborné exkurzi do Horního Rakouska.

Kurz je určen nejen stávajícím či budoucím energetickým poradcům, ale také příslušným zástupcům měst, obcí a krajských úřadů, zaměstnancům výrobců a dodavatelů energií, zástupcům podnikatelů, studentům a angažovaným zájemcům z řad veřejnosti.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Organizátor: Energy Centre České Budějovice ve spolupráci s O.Ö. Energiesparverband a Energie AG O.Ö.

Místo konání kurzů: sídlo E.ON, City Center, F. A. Gerstnera 2151/6, České Budějovice

Prostory pro konání kurzu byly poskytnuty bezplatně společností E.ON.

Rámcový program kurzu:

20. října 2009
Úvod - pojmy a terminologie v energetice, základní legislativa, energetická nezávislost, dopady energetiky na životní prostředí
Stavební fyzika - vlastnosti stavebních materiálů, předpisy, tepelně technické požadavky na konstrukce, nové trendy atd.

21. října 2009
Nízkoenergetické a pasivní domy
Vytápění a ohřev užitkové vody - normy, zásady navrhování otopné soustavy, tepelný výkon, zdroje tepla, paliva a energie, komíny, měření, regulace, nové trendy atd.
Feng-shui

22. října 2009
Odborná exkurze do Horního Rakouska

3. listopadu 2009
Větrání, rekuperace a teplovzdušné vytápění
Využití dešťové vody
Domácí elektrospotřebiče a osvětlení
Komunikace v poradenství

4. listopadu 2009
Obnovitelné a druhotné zdroje energie

5. listopadu 2009
Obnovitelné a druhotné zdroje energie - pokračování
Financování, dotace
Používání pomůcek a software při poradenství - Software pro základní tepelně technické posouzení stavebních konstrukcí, Národní kalkulační nástroj

24. listopadu 2009
Závěrečné zkoušky a slavnostní předání certifikátů

Kurzy budou probíhat v daných dnech od 8:30 hodin do 17:30 hodin s hodinovou přestávkou na oběd. Na exkurzi se bude odjíždět v 8:00 hodin a plánovaný příjezd je mezi 18. a 19. hodinou. Podrobné informace o programu každého dne kurzu budou přihlášeným účastníkům zaslány emailem.

Z organizačních důvodů je možné absolvovat kurz pouze vcelku (přihlásit se např. pouze na jeden den nelze), k získání certifikátu je nutné absolvovat alespoň 75 % přednášek a úspěšně složit závěrečnou zkoušku.

Základní vzdělávací kurz pro energetické poradce je bezplatný!

Kapacita kurzu je omezena (max. 40 osob), zájemci budou registrováni dle pořadí došlých přihlášek.

Přihlásit se je možné poštou, emailem či faxem nejpozději do 9. 10. 2009 (viz kontakt níže). Kontaktní osoba: Tomáš Avramov

Energy Centre České Budějovice

Občanské sdružení Energy Centre České Budějovice (ECČB) je poradenské středisko, které svou činnost zaměřuje především na Jihočeský kraj.

Ve středu zájmu ECČB stojí hospodárné využívání energie a zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové energetické spotřebě. ECČB se snaží svou činností zvyšovat zájem veřejnosti o tuto problematiku a poskytovat všem zájemcům kvalitní a aktuální informace, mimo jiné ve formě bezplatného a nezávislého poradenství. ECČB patří do sítě EKIS (Energetická konzultační a informační střediska) Ministerstva průmyslu a obchodu.

Na základě spolupráce s významnými partnery z České republiky i ze zahraničí ECČB od svého vzniku realizovalo již celou řadu projektů na regionální, celostátní a evropské úrovni, od organizování seminářů a exkurzí přes energetické studie a audity či vydávání informačních brožur a pořádání soutěží pro děti a mládež až po konkrétní realizace energeticky úsporných opatření a instalací zařízení na využití obnovitelných zdrojů energií.

Zájemci o zasílání pozvánek na akce ECČB se mohou bezplatně zaregistrovat na www.eccb.cz.

Kontakt a bližší informace:

Energy Centre České Budějovice
Náměstí Přemysla Otakara II. 87/25
370 01 České Budějovice
tel.: 387 312 580, fax: 387 312 581, tomas@eccb.cz, www.eccb.cz


Energy Centre České Budějovice
logo Energy Centre České Budějovice

Bezplatné energetické poradenství v oblasti úspor energií a využití obnovitelných zdrojů, audity a energ. analýzy, Energetické průkazy pro RD, měření infrakamerou, pořádání seminářů, vydávání publikací, zprostředkování kontaktů s Horním Rakouskem a EU a další.