Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čerpací stanice odpadních a fekálních vod Grundfos Sololift+ a Multilift

Čerpání odpadních vod je komplexní problém, který zahrnuje mnoho různých aplikací kalových čerpadel, která zajišťují odvádění povrchové dešťové vody, drenážní vody, vyčerpávání bazénů a nádrží, čerpání splaškové vody, odčerpávání vody ze šachet, čerpání požární vody a v neposlední řadě zahrnuje i odvádění odpadních a splaškových vod z míst, která jsou pod úrovní kanalizace.

Jedním z výrobců čerpacích stanic pro odvádění odpadních a splaškových vod v případech, kdy není možno využít samospád, je firma Grundfos, která dodává na trh malé stanice Sololift+, které jsou určeny pro menší aplikace v rodinných domech a obytných budovách, a větší stanice Multilift pro náročnější aplikace.

Malé čerpací stanice Sololift+ jsou určeny k odvádění odpadních vod v rodinných domech a obytných budovách všude tam, kde odpadní vody nelze odvádět do kanalizace přirozeným samospádem. Jsou používány pro instalace, které

  • jsou pod úrovní kanalizace, kdy čerpací stanice zajišťuje odvod odpadní vody nejdříve vertikálně a potom horizontálně do příslušné kanalizace
  • jsou příliš vzdáleny od centrální kanalizace a nelze tedy zajistit přirozený samospád (jde zejména o renovace a modernizace stávajících budov, např. úpravy podkroví apod.).

Podle účelu použití lze nabídnout celkem 7 různých typů čerpacích stanic Sololift+. Zařízení Sololift+ WC, Sololift+ WC-1 a Sololift+ WC-3 jsou malé kompaktní automatické čerpací stanice s integrovaným řezacím zařízením, takže jsou vhodné pro odvádění odpadních vod z WC a dále ze sprch, umyvadel a bidetů (číslice v názvu stanice určuje počet vstupů do nádrže nepočítaje vstup z WC - např. Sololift+ WC-3 umožňuje odvádění vody z WC a dalších 3 míst).

Kompaktní štíhlý design a boční vstupy stanice Sololift+ CWC-3 umožňují snadnou instalaci do stěny za závěsné WC.

Čerpací stanice Sololift+ C-3 se díky čerpadlu, které krátkodobě vydrží max. teplotu čerpané kapaliny +70°C, používají zejména k čerpání odpadních vod z praček a myček nádobí, dále ze sprch, umyvadel a van.

Díky malým rozměrům je možno Sololift+ D-3, navržený k čerpání odpadních vod z umyvadel a sprch, umístit i do prostoru pod sprchový kout.

Pro profesionální použití, pro těžké provozní podmínky (časté zapínání čerpadla) je určena jednotka Sololift+ PWC-3, umožňující odvádění odpadní a splaškové vody z WC, bidetů, umyvadel a sprchových koutů

K charakteristickým vlastnostem uvedených čerpacích stanic patří zejména:

  • unikátní konstrukce s měkkými obrysy a zaoblenými hranami, která zapadne do každé moderní koupelny
  • dodaná stanice je vhodná pro okamžité připojení a provoz - vše potřebné je umístěno v jedné kompaktní jednotce
  • nízká provozní hlučnost
  • pružné výtlačné nátrubky pro různé vnější průměry výtlačného potrubí
  • tepelná ochrana proti přehřátí

Pro přečerpávání větších objemů odpadních a splaškových vod - např. z obytných domů sídlištního typu, hotelů, restaurací apod. - se používají čerpací stanice Multilift, které se v závislosti na použité sběrné nádrži a na typu čerpadla resp. dvou čerpadel dodávají pod označením MSS, M, MD, MLD, MDV a MD1, včetně řídicích jednotek.

Stanice se dodávají v rozsahu od malých zařízení MSS pro jednogenerační rodinné domy až po velká zařízení MD1 pro budovy velkých rozměrů a jsou to komplexní zařízení typu "vše v jednom", s veškerým potřebným vybavením (flexibilní připojení k potrubí atd.). Jsou navrženy tak, aby byly co nejkompaktnější - u modelů MSS, M, MD a MLD jsou čerpadla integrována do nádrže. Jsou zhotoveny z korozivzdorných materiálů, odolných proti opotřebení. Minimalizují stavební náklady, neboť odpadá nutnost výstavby čerpací jímky. Stanice lze instalovat v krátkém čase, a to i v případě omezeného prostoru. Vyžadují minimální servis, přináší úspory nákladů pro vlastníky i provozovatele budov .

K význačným charakteristikám stanic Multilift patří připravenost zařízení pro instalaci a okamžitý provoz. Stanice MD, MLD, MDV a MD1 se dvěma čerpadly jsou určeny pro ty případy, kdy se z důvodu provozní bezpečnosti požaduje použití záložního čerpadla. Typy MDV a MD1 mohou být vybaveny až třemi nádržemi pro celkový objem nádrže 1350 litrů. Samozřejmostí je plynotěsnost a odolnost proti zápachu. Zařízení se dodávají s příslušnou řídicí jednotkou, umožňující i střídání čerpadel, každodenní zkušební provoz, signalizaci poruchy, kontrolu směru otáčení motoru atd.

Firma Grundfos začala nyní dodávat čerpací stanice Multilift MDV (s čerpadlem SEV s vírovým oběžným kolem) a Multilift MD1 (s čerpadlem SE1 s jednokanálovým oběžným kolem) s novými nádržemi, které přinášejí pro uživatele i instalatéry následující výhody a přínosy:

  • Konstrukční změny uvnitř i na vnější straně vedly ke zvětšení objemu (i užitného) nádrže při zmenšení celkové velikosti (rozměrů) stanice - úspora instalačního místa
  • Změna způsobu připojování potrubí, zmenšení počtu fixačních míst k podlaze, optimalizace propojení případných dvou nádrží a plochá čelní strana nádrže, umožňující snadnější výrobu individuálního vstupu do nádrže, znamenají rychlejší a snadnější instalaci, což vede k úspoře času a nákladů
  • Konstrukční změny uvnitř nádrže vedou ke snížení nebezpečí vzniku sedimentů a tím k prodloužení bezporuchového provozu stanice
  • Nový ventilační systém
  • Zvláštní servisní otvor v horní části nádrže znamená lepší přístup do nádrže pro servis, prohlídku a čištění a tím úsporu času a nákladů

Firma Grundfos je dodavatelem široké řady čerpacích stanic, určených pro odvádění odpadní a splaškové vody v případech, kdy není možno využít samospád. Jako přední výrobce čerpací techniky vyrábí tyto čerpací stanice se zřetelem na dodržování přísných jakostních norem, takže stanice nemají jen líbivý vzhled, ale také vynikající provozní parametry. Každá jednotlivá součást je podrobena důkladným zkouškám, které slouží k ověření její vysoké provozní spolehlivosti, velmi tichého provozu a všech předpokladů dlouhé životnosti.

Podrobnosti o technické specifikaci, materiálech, výkonu atd. můžete najít ve WebCAPS na webové stránce cz.grundfos.com.


Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...