Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Větrací jednotky ve spojení s kuchyňskou digestoří

Větrací systémy se v dnešních velmi dobře zateplených a utěsněných rodinných domech stávají téměř nepostradatelné pro vytvoření příjemného a zdravého ovzduší. Hlavním úkolem kuchyňské digestoře je odtah vodní par a pachů vznikajících při přípravě jídel. Nejrozšířenější řešení je instalace kuchyňské digestoře, buď cirkulační, nebo se samostatným odtahem vně budovy a větrací jednotky.

Cirkulační digestoř zachycuje pouze pachy a odtah vzduchu z kuchyně je zajištěn větrací jednotkou, u kuchyňských digestoří se samostatným odtahem dochází zpravidla při jejím spuštění k nerovnováze mezi přiváděným a odtahovaným vzduchem.

Nejvíce rušivým elementem u všech typů je hluk vznikající při chodu kuchyňské digestoře. Firma Nativa přichází s velmi elegantním řešením, jenž má původ ve skandinávských zemích, jak skloubit činnost větrací jednotky ILTO W 80 s funkcí kuchyňské digestoře.

Větrací jednotka ILTO W80 se instaluje zpravidla do technických místností, kde teplota okolního vzduchu neklesne pod 5 °C. Je vybavena protiproudým výměníkem a na rozdíl od jiných jednotek má i pátý otvor pro připojení vzduchotechnického potrubí, které se připojí přímo ke kuchyňské digestoři.

Kuchyňská digestoř nemá vlastní ventilátor, pouze ovládání, které je propojeno s řídicí jednotkou ILTO Premium. Napojení vzduchotechnického potrubí je až za protiproudým výměníkem, aby nedocházelo k jeho zanášení mastnotou a nečistotami.

Pokud začnete s přípravou jídel v domácnosti, stisknete ovládací tlačítko na kuchyňské digestoři a pomocí servopohonu (na nastavitelný časový úsek) se otevře uzavírací šoupátko vzduchotechnického potrubí.

V tomto okamžiku se změní tlakové poměry v potrubí větracího systému a přes odtahový otvor kuchyňské digestoře začne proudit cca 70 % objemového množství vzduchu v závislosti na zvoleném stupni intenzity větrání. Vzhledem k tomu, že většina vzduchu bude proudit mimo výměník tepla, dojde k celkovému snížení tlakových ztrát a celkové množství odtahovaného vzduchu bude vyšší. Současně regulační systém větrací jednotky zaregistruje zvýšený podtlak a automaticky zvýší otáčky přívodního ventilátoru, aby se kompenzoval zvýšený odtah znečištěného vzduchu dostatečným množstvím čerstvého.

 

Po ukončení přípravy jídel a dostatečném vyvětrání kuchyně bude servopohonem klapka uzavřena a větrací systém se vrátí do původního režimu, t. j. na cca 0,5ti násobnou výměnu vzduchu za 1 hod v obytných prostorech.

Nespornou výhodou řešení je kromě snížení hladiny hluku v kuchyni. Současně nám postačí pouze jediný průchod střešní krytinou pro odvod veškerého znečištěného vzduchu z obydlí. Pro průchod střešní krytinou využíváme střešní vyústky ILTO Roof (5 barevných odstínů), které podtrhují design střechy a současně mají i velmi nízké tlakové ztráty pro proudění vzduchu.

Jinou možností je použití větrací jednotky ILTO R80, která je vybavena rotačním výměníkem pracujícím s celoroční účinností nad 85 %. ILTO R80 můžete nainstalovat přímo do kuchyňské linky. Uživatel má na výběr provedení motorů AC nebo EC( elektronicky komutované), standardně dodávané filtry G3 a F7 v levém nebo pravém provedení s automatickou kompenzací podtlaku, režimem nočního letního chlazení, nastavením teploty přiváděného vzduchu, elektrickou topnou spirálou a časovým nastavením tří provozních režimů("Nepřítomnost", "Doma" a "Intenzivní").

 

U tohoto typu můžete potrubí od kuchyňské digestoře připojit k větrací jednotce buď shora , anebo zespodu.

Větrací jednotky firmy Nativa přinášejí nový pohled na možnost komplexního řešení větrání v rodinných domech za velmi příznivých investičních nákladů. V dodávaných větracích systémech se spojují dlouholetá tradice, moderní technologie a individuální požadavky zákazníků,na kvalitní a zdravé vnitřní ovzduší.

 
 
Reklama