Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kompletní ucelená řada plynových kondenzačních kotlů Junkers Cerapur

Firma Junkers nabízí na trhu ucelenou řadu kondenzačních kotlů Cerapur (CerapurSmart, CerapurComfort, CerapurAcu a novinku roku 2009 CerapurModul/ Smart/ Solar), které nahradili úspěšné kondenzačních kotle Cerasmart, Cerapur a CerasmartModul. Nová řada stacionárních kondenzačních jednotek CerapurModul se oproti stávající řadě rozšířila o model CerapurModul-Smart vhodný i do menších prostorů a o solární variantu CerapurModul-Solar pro propojení se solárními systémy s algoritmem SolarInside. CerapurModul-Smart se 75 l vestavěným vrstveným zásobníkem nabízí komfort přípravy teplé vody jako běžný 150 l zásobník. Zajímavostí je i kondenzační kotel CerapurAcu s integrovaným vrstveným zásobníkem teplé vody a také kotel CerapurSmart s výkonem 14 kW s možností odvodu spalin přes obvodovou zeď (dle nové ČSN 73 4201). Díky novému patentovanému softwaru a nové řídicí jednotce Bosch Heatronic® třetí generace jsou kotle schopné aktivně komunikovat také se solárními systémy.


Nové kondenzační kotle upoutají nejen novým vzhledem, ale i přívětivou jednoduchou obsluhou a výrazně rozšířenou nabídkou příslušenství. Vysoký užitný komfort těchto kondenzačních kotlů poskytují nové možnosti pro nastavení parametrů na řídící elektronice Bosch Heatronic® třetí generace. To nám umožňuje nejen správně a úsporně řídit kotel, ale ve spojení s vhodnou regulací i celý systém.
S nízkou hladinou provozního hluku (do 38 dB při provozu vytápění), normovaným stupněm využití až 109 %, nízkými emisemi a označením Ekologicky šetrný výrobek, jsou navíc maximálně šetrné k životnímu prostředí s třídou NOx 5 (< 70mg/kWh).

Zajímavostí je i možnost připojení cirkulačního čerpadla přímo na řídící desku Bosch Heatronic® III. Úsporné programy řízení cirkulačního čerpadla nám nabízejí nové regulátory (FR 110, FW 100, FW 200).
Velký důraz byl kladen na snížení elektrického příkonu. Navolením inteligentního chodu čerpadla, kdy čerpadlo ve spojení s ekvitermním regulátorem FW neběží 24 hodin denně, ale je v chodu pouze potřebnou dobu vypočítanou elektronikou Bosch Heatronic® III. Tato nepatrná změna v servisním nastavení nám přinese úsporu elektrické energie v řádu cca 1.000,- Kč/rok. Na řídícím panelu Bosch Heatronic® III. je při uvádění do provozu pomocí nových funkcí také možné jednoduše kontrolovat a seřizovat plynovou armaturu.

Dnes již samozřejmé funkce jako je ECO/ COM, možnost nastavení času desinfekce proti legionele, zobrazení nestandardních stavů na displeji, popř. jejich přenastavení resetovacím tlačítkem jsou funkce, které jsou k dispozici u všech kondenzačních kotlů.
Současně s těmito spotřebiči přichází na trh v novém designu i nepřímo ohřívané zásobníky ST 65, ST 120/ 160-2E a nová generace regulátorů Junkers, určená pro kotle s elektronickou řídicí jednotkou Bosch Heatronic® třetí generace.


Prostorové (FR) a ekvitermní (FW) regulátory Junkers nabízí celou řadu užitečných funkcí. Přináší nové varianty zapojení a řízení topných systémů, včetně řízení solárního ohřevu teplé vody nebo i se solární podporou vytápění. Nepřehlédnutelný je nový vzhled jednotlivých komponentů a samozřejmostí je snadná obsluha a menu v českém jazyce.

Modulární koncepce regulátorů umožňuje vysokou variabilitu a tím možnost řídit vysoký počet různě členěných topných systémů. Regulace může řídit až 10 topných okruhů a ohřev teplé vody s použitím solárního ohřevu i bez něj.



Optimální propojení se solárními systémy

Pro optimální kombinaci plynových spotřebičů se solární energií jsme vyvinuli u firmy Junkers revoluční systém řízení. Patentovaný systém algoritmů SolarInside vypočítává očekávané množství slunečního záření a redukuje tak již předem spotřebu plynu. Dává přitom solární energii jednoznačnou prioritu. Výsledkem tohoto pokrokového algoritmu řízení a regulace je až o 15 % nižší spotřeba plynu. Funkce potřebné pro solární systémy jsou zahrnuty v regulátoru a automaticky se aktivují při připojení solárních komponentů.

Každý servisní technik ocení provedení a přístupnost ke všem dílům v kotli! Při konstrukci kotle bylo pamatováno na servis po všech stránkách. Jednoduchá rozebrání a opětovné složení všech dílů pomocí klipových úchytek a rychlouzávěrů, ocení při pravidelných údržbách nejen servisní technici, ale i zákazník. Čas na celkovou údržbu se výrazně zkrátí.

Pokud hledáte kotel s výhodným poměrem cena/výkon, který nabízí veškeré výhody kondenzační techniky a kromě toho je také mimořádně kompaktní, je to právě plynový kondenzační kotel CerapurSmart (14, 22, 28 kW). Výměník je kombinací slitiny (mangan, křemík, hořčík) a nerezové oceli. Díky tomuto spojení nedochází k zanášení tepelného výměníku na straně topné vody.
Novinkou je způsob nasávání vzduchu, přívod plynu do hořáku a umístění elektronicky řízeného ventilátoru. To vše zajistí velmi tichý chod kotle.
Zajímavou novinkou je i kotel s výkonem 14 kW s možností odvodu spalin přes obvodovou zeď (dle nové ČSN 73 4201).Dle této normy je možné řešit odvod spalin u rodinných domků přes obvodovou zeď v technicky odůvodnitelných případech pouze u kotlů do výkonu 14 kW.



Plynový kondenzační kotel CerapurComfort s elektronicky řízeným čerpadlem.

Plynový kondenzační kotel CerapurComfort (16, 28, 30 a 42 kW) je nástupce oblíbeného kotle Cerapur s textovým displejem. CerapurComfort je kotel té nejvyšší třídy. Nové odhlučnění kotle pomocí speciální zvukově izolační podložky, nový trojcestný ventil s krokovým motorkem, elektronicky řízené čerpadlo, snímáním zpátečky NTC čidlem atd., posouvá tento kotel na tu nejvyšší příčku v kondenzační technice.

Díky zvětšenému deskovému výměníku, turbíně a příslušným NTC čidlům ve spolupráci s Bosch Heatronic® III. umožňují kombinované kotle (provedení s průtokovým ohřevem teplé vody) dodávat TV na velmi vysoké úrovni. Splňují tak vysoké nároky na přípravu teplé vody a to vše je zařadilo do komfortní třídy označené třemi hvězdičkami, podle směrnice EU 92/42/EC respektive EN 13203.

Kotle CerapurComfort nám umožňují další zvýšení úspor díky zabudovanému elektronicky řízenému čerpadlu. Neregulovatelná oběhová čerpadla pracují vždy na celý výkon, ačkoli to přes část topné sezóny není vůbec nutné. Přitom zbytečně spotřebovávají energii: na jejich účet jde téměř 10 % celkové spotřeby elektrické energie domácnosti. Elektronicky řízené čerpadlo při správně navolené charakteristice automaticky rozpozná, jaké množství topné vody je zapotřebí, výkon čerpadla se přizpůsobí skutečné potřebě, a tím dodatečně šetří energii. Kondenzační kotle CerapurComfort udělají s plýtváním konec!





Lehká instalace díky rozložení hmotnosti. CerapurAcu před a po montáži.

Plynový závěsný kondenzační kotel CerapurAcu s vestavěným zásobníkem připravuje teplou vodu prostorově a energeticky úsporným způsobem tzv. vrstveným ohřevem teplé vody. Je tak vlastně v případě nedostatku místa, díky svým rozměrům a provedení adekvátní alternativou ke stacionárním kondenzačním jednotkám CerapurModul. Moderní vrstvený způsob přípravy teplé vody umožňuje dosahovat až o 17 % vyšší účinnosti než u běžných zásobníků. Voda je ohřívána vysoce výkonným výměníkem, rovnoměrně vtéká do zásobníku, což vede k vrstvení vody. Tím je zajištěno dostatečné množství teplé vody, kdykoliv jí budete potřebovat. Vrstvený zásobník šetří peníze, neboť náklady na přípravu teplé vody jsou nižší než u běžných zásobníků. V číslech: vrstvený zásobník s objemem 42 l nabízí komfort přípravy teplé vody běžného cca 90 l zásobníku.

Kotel Cerapur Acu se skládá ze dvou částí: vrstvený zásobník - váží 23 kg a jako první část se věší na stěnu, což výrazně zjednodušuje a zlehčuje montáž kotle. Na tento vrstvený zásobník se jednoduchým způsobem zavěsí a vzájemně propojí kotlová jednotka vážící cca 38 kg. Vzniklý celek díky svému designu vypadá jako klasický závěsný kotel. Rozměry 890x600x400 mm předurčují tuto kombinaci do prostor, kde potřebujeme uspořit místo, ale zachovat velmi vysoký komfort teplé užitkové vody.

Vrstvený zásobník jsou tři válcové nádoby o objemu 14 l vzájemně mezi sebou propojeny. Nabíjecí čerpadlo čerpá konstantní rychlostí 8 l za minutu vodu mezi zásobníkem a deskovým výměníkem kotle. Deskový výměník je dimenzovaný tak, že při konstantním průtoku a maximálním výkonu kotle je zpátečka na nízké teplotě a kotel je stále v kondenzačním režimu s maximální účinností.

Při průtoku 4 l/min. můžeme neustále dodávat teplou vodu o teplotě 60°C. Při zvýšení odběru na 10 l/min. a po vyčerpání vody o teplotě 60°C (cca 80 l) bude kotel dodávat nepřetržitě vodu o teplotě 50°C na průtokovém principu. Pokud zásobník obsahuje pouze studenou vodu, i přesto je zajištěn vysoký komfort přípravy teplé vody. Kotel změní provozní režim a připravuje vodu na principu průtokového ohřevu. V každém případě se můžete těšit z dostatku teplé vody, až 13 l za minutu.



Junkers nabízí NOVINKU - kompaktní generaci stacionárních jednotek CerapurModul ve třech provedeních: CerapurModul, CerapurModul-Solar a CerapurModul-Smart

Řadu CerapurModul ve výkonech 14, 22 a 30 kW složenou v jeden kompaktní celek s ECO vrstveným zásobníkem teplé vody o objemu 100 l (varianta 14 a 22 kW) nebo 150 l (varianta 30 kW). Obě jednotky CerapurModul-Smart a Solar jsou pak s výkonem 22 kW a vrstveným zásobníkem teplé vody o objemu 75/ 210 l. Díky kondenzační technice a technologii vrstveného ohřevu vody ušetří provozovatel tohoto zařízení především provozní náklady. Efektivita ohřevu ve vrstveném zásobníku je tedy jednoznačně vyšší díky využití principu kondenzační techniky. Na rozdíl od běžných spotřebičů je pro tentýž účel a komfort zapotřebí menšího objemu zásobníku. Ve srovnání se standardním zásobníkem teplé vody se zásobník s vrstveným ukládáním vyznačuje vyšším výkonem i množstvím ohřáté teplé vody a má podstatně kratší ohřev celého objemu zásobníku. V praxi to znamená, že např. u jednotky CerapurModul-Smart se zásobník s vrstveným ukládáním teplé vody o jmenovitém objemu 75 litrů se chová jako standardní zásobník s objemem 150 litrů.
CerapurModul-Solar za atraktivním vzhledem skrývá high-tech technologie a kompletní solární vybavení, které umožňuje okamžité napojení solárních kolektorů. Bivalentní 210 litrový zásobník s vrstveným ohřevem zajišťuje maximální využití energie při minimálních nárocích na prostor. S kotlem CerapurModul-Solar a příslušnou ekvitermní regulací můžete podstatně snížit vaši celkovou spotřebu energie na vytápění a přípravu teplé vody. Díky patentovanému systému algoritmů SolarInside můžete k průměrné 60 % roční úspoře při přípravě teplé vody získat ještě další dodatečnou úsporu energie v podobě až 15 % při přípravě teplé vody a 5%u vytápění.
Mezi kompaktními jednotkami tak nová kompletní řada CerapurModul nabízí nejširší výkonové spektrum na našem trhu! Díky dodatečné zvukové izolaci jsou pak jednotky CerapurModul obzvláště tiché.


Pokud se budeme bavit o novinkách u všech kondenzačních kotlů, nemůžeme opomenout zcela nové funkce např. zobrazení inspekce. Pomocí této funkce, můžeme nastavit počet měsíců, po kterých se má provést pravidelný servis. Funkce uzamčení všech ovládacích prvků na kotli pouhým zmáčknutím tlačítek, uzamkne ovládací prvky v nastavené poloze a náhodná obsluha např. malé děti, nemají možnost způsob vytápění ovlivnit.


Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers
logo Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers

Tepelná čerpadla, klimatizace, plynové kondenzační kotle, atmosférické kotle, elektrokotle, plynové průtokové ohřívače, zásobníky TUV, regulace, solární systémy.