Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny paliv na TZB-info

Článek přináší pohled na aktuální cenovou situaci na trhu s palivy v polovině roku 2009. Kromě reprezentativního přehledu cen členěných podle druhu paliva jsou v článku uvedeny některé „záludnosti“, na které je třeba při objektivním posuzování cenových relací brát zřetel.

Nabídka druhů paliv v České republice je velice pestrá, což zákazníkům přináší na straně jedné možnost volby (pokud o způsobu vytápění mohou rozhodovat), na straně druhé ovšem určitou starost, zda při volbě paliva neudělají chybu, jejíž důsledky by je mohli v budoucnosti mrzet. Ideální řešení samozřejmě nemůže existovat, protože u každého druhu vytápění nalezneme nějakou silnou a slabou stránku a záleží pouze na tom, jakou váhu které z nich přisoudíme. Pokud by některé z paliv nemělo žádnou praktickou výhodu pro zákazníka, je nepředstavitelné, že by mělo šanci obstát v konkurenci, která na trhu existuje, naproti tomu ten, kdo by nabídl ideální řešení, by nutně musel dříve či později získat dominantní postavení, což se také neděje. Podíl jednotlivých médií neustále kolísá a nic nenasvědčuje, že by tomu v nejbližší budoucnosti mělo být jinak.

Cena paliva je jednou z položek, které v souhrnu tvoří cenu za vytápění. Dalšími jsou pořizovací cena technologie, ve které měníme energii na teplo, životnost technologického vybavení, ekologické hodnocení paliva, jeho dostupnost, náklady na skladování nebo komfort a bezpečnost provozu. Nesmíme zapomenout ani na dotace, které lze čerpat na některé vybrané druhy vytápění a naproti tomu na daňové zatížení jednotlivých druhů. Cestou těchto finančních zvýhodnění nebo znevýhodnění stát dává srozumitelně najevo, jak jejich využívání z hlediska energetické politiky právě preferuje. Pokud bychom chtěli rozsoudit zastánce jednotlivých druhů paliv, museli bychom posuzovat výhodnost systému vytápění podle všech kritérií (otázkou je, jak ocenit např. práci spojenou s topením uhlím). To však není cílem tohoto článku. My chceme přinést co nejširší přehled cen paliv, se kterým mohou uživatelé ve svých dalších výpočtech pracovat.

Při práci s cenami paliv je třeba brát v úvahu několik skutečností, jejichž opomenutí může celou naši snahu znehodnotit. Nezapomínejme zejména na to:

  • Jakou má palivo výhřevnost, tedy jaké množství energie se uvolní spálením jedné jednotky. Tato hodnota, uváděná převážně v MJ/kg, je pro některé druhy paliva konstantou (elektřina, plyn), pro jiné se však může měnit v závislosti na původu paliva (výhřevnost uhlí se liší podle uhelné oblasti, ze které pochází), surovin použitých pro výrobu (pelety nebo brikety jsou vyráběny z různých druhů dřeva nebo zemědělských plodin s různou výhřevností), nebo obsahu vody v palivu (dřevo a štěpky mohou mít přírodní vlhkost nebo mohou být vysušeny, což má významný vliv jak na měrnou hmotnost, tak na výhřevnost paliva).
  • Jaké jsou náklady na dopravu paliva ke zdroji tepla. Někteří z prodejců mají cenu za dopravu do určité vzdálenosti zakalkulovanou v ceně zboží, jiní dopravu k ceně kalkulují zvlášť. Zejména při větších vzdálenostech mezi zdrojem paliva a místem spotřeby může cena za dopravu paliva představovat významný náklad na cenu vyrobeného tepla.
  • Jaká je na palivo uvalena daň, ať už se jedná o daň z přidané hodnoty nebo spotřební daň. Nebývá pravidlem, že se v cenících objevuje výhradně cena s DPH. V případě extra lehkého topného oleje navíc zákon umožňuje část spotřební daně získat nazpět.
  • Jaké množství, popř. v jak velkém obalu, palivo nakupujeme. Zde pochopitelně platí, že větší množství/balení znamená určitou slevu z jednotkové ceny, jejíž výši je třeba s prodejcem dohodnout.
  • Ceny se neustále mění podle aktuální nabídky a poptávky, cen vstupů a dalších ekonomických nebo politických faktorů. Zejména u paliv, jejichž cena je odvislá od ceny ropy nebo kurzu koruny, dochází k permanentnímu kolísání cen, proto je třeba uvedené ceny brát jako orientační.

V článku se blíže nezabýváme cenami elektřiny a zemního plynu, jejichž průběžná aktualizace již funguje, a to i v rámci výpočetní pomůcky Výpočet nákladů na vytápění. Protože naším zájmem je, aby uváděná data pokud možno věrně prezentovala situaci na trhu s palivy tak, jak je tomu právě u elektřiny a zemního plynu, budeme se k tomuto tématu pravidelně vracet.

Ceny paliv na TZB-info

 
 
Reklama