Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební veletrh FOR ARCH připravuje spoustu novinek

Jubilejní dvacátý ročník největšího stavebního veletrhu v Praze FOR ARCH, který se bude konat ve dnech 22. - 26. září v Pražském veletržním areálu Letňany, bude ve znamení energeticky úsporného bydlení. Na každý veletržní den připravují jeho pořadatelé jedno stěžejní téma.

Na návštěvníky tak čekají témata Vytápění a úspory energií, Dřevostavby a nízkoenergetické bydlení, Revitalizace panelových domů, Efektivní a komfortní bydlení a Budoucnost dopravy v Praze. Z připravovaných témat je patrné, že se organizátoři snaží vyjít vstříc firmám, které musí v současné složité situaci více hledat možnosti, jak podpořit své podnikání. Mnohé z těchto společností si ještě více uvědomují důležitost reklamy a vědí, že účast na veletrzích je jedním z nejdůležitějších způsobů efektivní prezentace. I v této ekonomicky náročné době zůstávají vystavovatelé veletrhu FOR ARCH věrni. "Letošní průběžná čísla jsou jen o 10 % nižší ve srovnání s loňským rokem, který byl rekordní za posledních pět let. Dá se říct, že zatím kopírujeme výsledky roku 2007," říká ředitel veletrhu Daniel Bartoš. Veletrh bude probíhat ve všech pevných sedmi výstavních halách, které jsou k dispozici v Pražském veletržním areálu Letňany.

Pořadatel veletrhu, společnost ABF, organizuje ve spolupráci s agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest, CzechTrade a zahraničními obchodními komorami partnerských zemí návštěvu zahraničních odborníků na veletrhu. "Vzhledem ke dvacátému ročníku plánujeme více odborných akcí, firemních prezentací a praktických ukázek," vysvětluje ředitel veletrhu. Jeho slova potvrzuje i fakt, že na FOR ARCHU bude vystavovat Státní fond životního prostředí, který na své expozici bude provozovat poradenské centrum. Návštěvníkům zde budou poskytnuty důležité informace o dotaci Zelená úsporám. Pořadatelé také plánují věnovat více prostoru oborům, které byly na FOR ARCHU dosud prezentovány v menším rozsahu. Ve vybraných halách se plánuje vystavění pódií, na kterých by probíhaly praktické ukázky. V plánu jsou například v hale 6 pokládky podlahové krytiny (dřevo, laminát) s podporou Cechu podlahářů a v hale 1 zase pokládky střešní krytiny (betonové, pálené, plechové, šindele).

V současné době hledají pořadatelé také partnera, který by na veletrhu pomohl zrealizovat projekt nazvaný Za zdí koupelny. Záměrem tohoto projektu je na konkrétním příkladu ukázat koupelnu jako součást obytného prostoru i z té méně viditelné strany, tedy z "druhé strany zdi". Cílem je poukázat na to, že v koupelně nejsou důležité jen zajímavé obklady a sanita, ale i technická část koupelny, která může velmi podstatně ovlivnit celkovou funkci koupelny. V případě realizace by byla vzorová koupelna umístěna v hale 2D (hala s nomenklaturou sanita, bazény, obklady...) na ploše kolem 200 m2.

I v letošním roce se tedy mohou návštěvníci veletrhu těšit na nejucelenější přehlídku všeho, co souvisí se stavebnictvím - od prezentace špičkových technologií, přes stavební materiály a stroje, až po vybavení interiérů.

FOR ARCH doprovodí 3. ročník architektonické soutěž Architect Award ABF. Soutěž si klade ambiciózní cíl - pomoci najít studentům a mladým architektům do 33 let místo na současné architektovnické scéně. Nejde ale jen o to, aby porota vybrala vítězné projekty, ty ohodnotila a v rámci odborného tisku výsledky opublikovala úzké skupině lidí věnujících se architektuře. Skutečným cílem soutěže je prezentovat odborný pohled na soudobou architekturu a její trendy široké veřejnosti, iniciovat diskuzi o architektuře, respektive do dialogu o architektuře veřejnost vtáhnout.

Tuto veřejnou diskusi by měla ještě více rozvířit soutěž, která bude probíhat souběžně s Architect Award ABF, nazvaná Skvrna roku. Zapojit se do ní může každý, kdo zašle sekvenci snímků či video objektu, který je z architektonického a estetického hlediska podle jeho názoru skvrnou na obci či městě, kde bydlí. Soutěž, která probíhá od pondělí 29. června na stránkách www.denik.cz, bude průběžně vyhodnocována jak veřejností, tak odbornou porotou.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...