Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Půdní vestavba se sádrovláknitými deskami FERMACELL

Investora, který se rozhodne obydlet podkrovní prostory ve starém domě, čeká i otázka, jakou technologii výstavby zvolit. Zkušenosti ukazují, že požadavkům (často protichůdným) nejlépe vyhovuje technologie suché výstavby. Konstrukce této technologie jsou relativně lehké a suchý stavební proces rovněž vyhovuje v podkroví nejčastěji používanému materiálu – dřevu. Ideálním materiálem jsou v této oblasti sádrovláknité desky FERMACELL.

Desky FERMACELL jsou materiálově homogenní desky, zhotovené ze směsi sádry a celulózových vláken získaných z rozemletého papíru. Papírová vlákna zpevňují deskový materiál tím, že "proarmují "sádru v celém průřezu desky a tak podstatně zvýší její pevnost. Výsledkem je například schopnost desky o tl. 12,5 mm zabudované v příčce nebo stěně unést svislé zatížení na šroubu s hmoždinkou až 50 kg (stupeň bezpečnost 2!) bez jakékoliv výztuhy nebo využití spodní konstrukce.


Tyto desky jsou vhodné do vlhka, jako protipožární ochrana i jako akusticky izolační prvek, to vše v jednom provedení. Výrobky FERMACELL jsou certifikovány a schváleny pro použití v ČR, rovněž jsou provedeny požární zkoušky a atesty konstrukcí. Mechanické vlastnosti jako pevnost, nosnost a tvrdost jsou podstatně vyšší než mechanické vlastnosti sádrokartonových desek, které znáte.

Díky impregnaci, provedené již při výrobě, lze FERMACELL použít i v obytných místnostech s vysokou relativní vlhkostí vzduchu – tedy v kuchyních a koupelnách. I zde přijde vhod vysoká pevnost pro zavěšení různých skříněk a poliček na stěnu. FERMACELL je i solidní základ pro kvalitní obklad stěny včetně mramoru. Při použití ve vlhkých prostorech ( např. sprchové kouty) se sádrovláknité desky chrání těsnícím systémem, který je součástí nabídky FERMACELL.


Na rozdíl od běžného sádrokartonu lze desky FERMACELL s výhodou použít také na nosné konstrukce v půdních vestavbách a střešních nástavbách. Sendvičové panely s dřevěným rámem opláštěným deskami FERMACELL přenášejí svislé i vodorovné zatížení např. střechy a přitom tloušťka takovéto nosné stěny může být již 10,5 cm a hmotnost této stěny není vyšší než 40 kg/m2. Vysoká pevnost desek FERMACELL je pro investora velmi praktická - přípustné zatížení může činit až 250 kg/m2 a nízká hmotnost přitom nezatěžuje nosnou konstrukci stropů, což je často rozhodující vlastnost pro využití únosnosti dřevěných trámů v těchto stropech. Stavebník tak ušetří nemalé finanční prostředky, protože provedením nové nosné konstrukce je často podmíněna celá půdní vestavba.

Podlahový systém FERMACELL umožňuje snadné vyrovnání nerovností starých podlah nebo zvýšení podlahy použitím podsypu FERMACELL a podlahových prvků FERMACELL. Celý suchý stavební proces umožňuje pokládat další podlahové krytiny do druhého dne bez nebezpečí uzavření vlhkosti v podlaze. S úspěchem se podlahové prvky FERMACELL zařazují do systému podlahového teplovodního vytápění s předností rychlého náběhu teplot a nízké stavební výšky. Na podlahové prvky FERMACELL lze lepit dlažbu, PVC krytinu, koberce, parkety i dřevěné podlahové panely. Podlahové prvků FERMACELL mají, bez dalších povrchových úprav, atest na zatížení kolečkovou židlí.


Výhody použití sádrovláknitých desek FERMACELL při výstavbě podkroví:
• především skutečně suchý stavební proces, kde voda je potřebná pouze k rozmíchání spárovacího tmelu a u technologie lepených spár ani to ne
• pevnost desek umožňující provádět lehké nosné konstrukce pro ztužení střechy a půdních trámů
• pevnost desek umožňující pod obklady v koupelnách jen jednovrstvé opláštění a to bez zhuštění nosných profilů
• výborné akustické vlastnosti
• vysoká požární odolnost konstrukcí
• lehkost resp. nízká hmotnost konstrukcí
• rychlost montáže díky použití deskového materiálu
• možnost vedení všech instalací v příčkách
• požití těchto subtilních konstrukcí zvyšuje obytnou plochu podkroví o několik čtverečních metrů (až 10%)



Závěrem
Sádrovláknité desky FERMACELL patří k ověřeným a technicky dokonalým materiálům naší doby. A jejich silné stránky se plně uplatňují i při půdních vestavbách a nástavbách. Zejména vysoká pevnost desek, subtilnost (šetřící drahocenný prostor) a rychlá montáž dělají z desek FERMACELL ideální stavební prvek při rekonstrukcích či novostavbách podkroví.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...