Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rafinované řešení pro vaši koupelnu

Jedním z nejlepších léků na každodenní stres může být uvolňující večerní koupel. Každý relaxační účinek však závisí na prostředí, ve kterém odpočíváte. Jen těžko se uvolníte v prostředí, které působí jako neútulná prádelna nebo odkladiště pro kosmetiku.

Koupelna bývá velmi často těžkým "oříškem" pro každého designéra. Na relativně malém prostoru je třeba soustředit velké množství komponentů - sanitární keramikou počínaje, koupelnovým nábytkem nebo elektrospotřebiči konče. Logicky se proto začalo pro funkční členění prostoru užívat příček. V případě nedostatku prostoru v bytě není nutné za každou cenu předělovat koupelnu a WC na dvě samostatné místnosti. Částečnou zástěnou přitom oddělíte WC od hlavní koupelny s vanou a sprchovým koutem a zachováte dvě privátní zóny. Štíhlou zděnou příčkou můžete v koupelně získat malou prádelnu, v níž schováte pračku a sušičku nebo malý sušák na prádlo. Rafinované světlo a barevné odlišení stěn udělá své. Sebemenší koupelna pak bude vypadat jako z módního časopisu.

 

Volba materiálu: stavebnice Ytong

Volba materiálu je jednoduchá. Vzhledem k jednoduchosti a rychlosti realizace i výsledným vlastnostem stěn jsou prakticky jediným používaným materiálem pro podobné konstrukce přesné příčkovky z pórobetonu Ytong. Štíhlé stěny zaberou minimum cenné bytové plochy a jejich malá hmotnost umožní prakticky libovolné umístění. I naprostý laik zvládne vyzdění podobné příčky svépomocí a za provozu. Důvody? Přesné a velké formáty, snadné řezání, nízká spotřeba malty a minimální odpad.

Alfa a omega: přesné založení první řady

Po určení polohy si připravíme základ: nejprve je nutné dostat se až na pevný únosný podklad a poté budoucí místo zdění podložit živičnou izolací. Pak už můžete začít s přípravou maltového lože. První tvárnici můžete založit rovnou na živičném pásu. Lože pro příčku připravte z vápenocementové malty. Dbejte především na vodorovnost i svislost každé tvárnice a přesné napojení prvků s minimální spárou. Tu vyplňte vždy předepsanou zdicí maltou Ytong. Buďte skutečně pečliví. Hodinka času navíc strávená přesným založením se vám vrátí několikahodinovou úsporou při dalším zdění příčky. Po založení nechte první řadu vyzrát do dalšího dne.


Zdění příčky

Polohu budoucí příčky si vyznačte na nosné stěně a dbejte na svislost. Boční nosnou stěnu je vhodné odizolovat proužkem minerální vlny, nebo spáru po vyzdění vyplnit nízkoexpanzní montážní pěnou. Proti pohybu a odtržení je třeba příčku k boční nosné stěně zajistit. Kotvení provedete zhruba v každé druhé řadě tvárnic nerezovou spojkou zdiva, kterou v příčkové tvárnici a v nosné stěně zafi xujete hřebíkem s protikorozní úpravou nebo vrutem a hmoždinkou. Spojku pečlivě překryjte další vrstvou malty. Každou další řadu tvárnic lepte na minimální tloušťku maltové spáry (1-3 mm). Dbejte na nanesení malty po celé šířce zdiva zubatou lžící odpovídající šířky. Příčkové tvárnice nemají pero a drážku, proto je nutné lepit i svislé spáry. Kvůli lepšímu usazení tvárnic mějte po ruce gumové kladívko. Průběžně kontrolujte svislost příčky.


Atypické formáty si jednoduše přiřízněte

Snadné řezání a opracovatelnost pórobetonu umožňuje dokonalé vyzdění ve stísněných prostorech kolem vany a není tak potřeba objednávat různé speciální tvarovky a rozměrové varianty. Na řezání tvárnic je vhodná ruční pila na pórobeton nebo stačí obyčejná pilka na dřevo. Dochází tak k minimálnímu odpadu materiálu na stavbě, což představuje další časové i fi nanční úspory.


Lehce a bezchybně až ke stropu!

V kladení vrstev tvárnic můžete pokračovat dál až do stropu nebo plánované výšky. Příčku nemusíte ke stropu klínovat, stačí použít spojku zdiva nebo montážní pěnu. Díky své štíhlosti zaberou příčky jen minimum cenné bytové plochy (k dispozici jsou tvárnice pro obezdívky tloušťky 50 a 75 mm nebo příčkovky tloušťky 100, 125 a 150 mm). Důsledné oddilatování příčky od stropu a nosných stěn vás uchrání od budoucího praskání příčky, způsobeného statickým namáháním stavby.


Snadné rozvody instalací

Snadná opracovatelnost materiálu umožňuje časově nenáročné drážkování. Pomocí jednoduchého nářadí vytvoříte ve stěně přesné drážky pro rozvody elektro, pro vodovod i kanalizaci. U Ytongu nedochází k odlamování částí tvárnic, proto při drážkování neoslabujete stěnu tolik jako u jiných materiálů. Příčky tedy mohou být tenčí než u jiného zdiva. Kdykoliv v budoucnu lze také poměrně jednoduše dodatečně změnit trasy rozvodů v případě úprav. To platí i pro instalaci dalších prvků, jako jsou podomítkové a stěnové baterie nebo otopná tělesa a věšáky na prádlo nebo na ručníky.


Finální úprava

Díky přesnému zdění se nemusíte bát ani omítání nebo lepení obkladů. Stačí nanést pětimilimetrovou sádrovou nebo vápenosádrovou omítku a stěnu vymalovat. Vysoká přesnost a rovinnost pórobetonových stěn vám při omítání i obkládání ušetří spoustu práce a materiálu. Doporučujeme zesílení namáhaných částí příčky (rohy dveří a prostupů nebo zatížené prvky) výztužnou perlinkou. V ploše příčky ale armovací síťka není nutná. Pokud chcete, aby příčka z Ytongu příznivě ovlivňovala vnitřní klima vašeho bytu, použijte difusně otevřené povrchové úpravy, jako jsou sádrové omítky. Vyvarujte se naopak přetažení příčky lepidlem s výztužnou síťkou, které stěnu zbytečně uzavře a neumožní, aby zdivo dýchalo.



Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.