Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dům jako šitý na míru

Každý to máme nastaveno trochu jinak. Někdo potřebuje ke spokojenosti bludiště chodeb, hal a rozlehlých místností, pro jiného je důležitý útulný a teplý interiér, někdo preferuje hlavně kontakt se zahradou a okolní přírodou. Málokdo si ale uvědomuje, jak často a jak výrazně se naše potřeby ve vztahu k bydlení mění. A tak kolem nás stále přibývají dvougenerační vily, jejichž majitelé si dokonale naplánovali, kde bude za třicet let bydlet dcera s budoucím zeťákem.

Jenže vila, která vyhoví všem očekávaným i neočekávaným změnám v rodině v nejbližších 40 až 70 letech musí být opravdu velká, promyšlená a drahá. Údržba a provoz takového domu je navíc pro dva lidi příliš náročná, i pokud je postaven jako nízkoenergetický. Myslete tedy na přítomnost, vždyť pokud se vaše potřeby zásadně změní, můžete si pořídit nové bydlení, které vám bude lépe vyhovovat. Inspiraci jsme pro vás nalezli u mladých investorů v Černé Hoře na Blansku...

V jednoduchosti je krása!

Snad byste ho i přehlédli. Dům v Černé Hoře na Blansku okázale nevyčnívá nad okolní zástavbou, ba naopak. Jednopodlažní stavba se vyjadřuje nenápadnou, ale elegantní architekturou a není nijak veliká. Přesto by se dalo vyjmenovat hned několik superlativů. Mimořádně úsporný, nadstandardně komfortní a výjimečně levný. I v architektuře platí, že v jednoduchosti je krása. Dům v Černé Hoře toto notoricky známé rčení potvrzuje dvojnásob. Jednoduchá a střídmá tvarová charakteristika je pro současnou výstavbu typická. Nejde přitom jen o módní trend. Kvalita rodinného domu nespočívá v okázalosti, ale v jeho vnitřním pohodlí a dokonalé funkci. Členitější půdorysy, zdobené různými výstupky a efekty, jsou domu spíše na obtíž - především mají negativní vliv na provozní hospodárnost objektu, pochopitelně ale zvyšují i pořizovací náklady domu. A přesně tomu se chtěli investoři rodinného domu v Černé Hoře vyvarovat. Jejich představa byla jasná a ve všech směrech "moderní": za rozumné náklady chtěli postavit dům, který by byl maximálně soběstačný a nezávislý na externích zdrojích, nanejvýš komfortní a akorát prostorný pro mladý manželský pár, který očekává narození svého prvního potomka.

Dům, který si vás hýčká po celý rok!

"Jestli se dá říci, že jsme byli od začátku v něčem nekompromisní, pak to byly nároky na vysoký uživatelský komfort našeho budoucího domu, nízkoenergetický režim nevyjímaje. Můj manžel se naštěstí pohybuje ve stavební branži, takže jsme ani v konzultacích o těch víceméně technických stránkách projektu nemuseli tápat, spíše naopak," vypráví paní Andrea. Na českém trhu dnes nalezneme skutečně řadu "prověřených" řešení pro konstrukci nízkoenergetických domů, ale jen málo z nich dokáže ideálně skloubit vysoké provozní úspory a vysoký uživatelský komfort domu. Nízkoenergetické domy z masivního pórobetonového zdiva Ytong se vyznačují právě vysokou tepelnou pohodou po celý rok. Pórobeton je ideálním materiálem z pohledu tepelné pohody nejen proto, že dosahuje vyšší tepelné izolace než jiné zděné prvky. Má zároveň ideální poměr mezi tepelnou izolací a tepelnou akumulací a dokáže tak čelit i letnímu přehřívání staveb. V zimním období vás při dotyku příjemně překvapí vysoká povrchová teplota obvodových stěn a stejně tak oceníte další výjimečnou vlastnost pórobetonu - nízkou tepelnou jímavost. Pokud v chladných měsících položíte ruku na běžnou zděnou stěnu o teplotě kolem 21 °C, stěna začne rychle odebírat teplo vašemu tělu. Pokud totéž uděláte u stěny z pórobetonu, bude tepelný tok z vašeho těla mnohem menší. Chladnější plochy ale odebírají sálavé teplo z vašeho těla i na dálku, když se jich nedotýkáte. Při použití stěn s nízkou jímavostí tedy můžete svůj interiér vytápět na nižší teplotu pro dosažení stejného pocitu tepla. A to je nejen podstatně levnější, ale hlavně zdravější pro váš organismus.

Malý nebo velký - záleží, kolik času chcete věnovat rodině a sobě!

Dům v Černé hoře nabízí svým majitelům relativně malý užitný prostor o rozloze necelých 120 m2. "Naše rozhodnutí, postavit si dům menší velikosti, bych rozhodně neměnila. Malá dcera mě nyní vytěžuje natolik, že si nedokážu představit, kdybych se měla ještě starat o dvakrát takový dům, jako je ten náš," svěřila nám mladá maminka a pokračuje:

"Tím, že jsme s manželem zvolili projekt spíše skromnější obytné plochy a že jsme nenechali stavbu rozvinout do více podlaží, mohli jsme si dovolit kvalitní vnitřní vybavení a moderní technická zařízení. Přitom s výjimečně nízkými investicemi. Za cenu bytu jsme získali zdravé a pohodlné bydlení se zahradou u lesa a dostatkem příležitostí pro aktivní využití volného času." Jistě měla paní Andrea na mysli i saunu v koupelně domu, která může být skutečně ideálním relaxačním místem po náročném dnu.

Neustále připraven

"Již rok po nastěhování se zásadně změnila naše rodinná situace. Díky zajímavé pracovní nabídce jsme se částečně přestěhovali do Rakouska, kde právě zařizujeme nově pronajatý byt. "Doma" tedy trávíme mnohem méně času, náš režim je navíc dost nepravidelný a nikdy nevíme předem, kdy budeme tady a kdy tam. Kdybychom postavili dvakrát větší dům, navíc v běžném energetickém standardu, jak je kolem nás zvykem, byl by pro nás rodinný dům spíš zátěží. Takhle je dobrým sluhou - s minimálními provozními náklady, přesto vždy připraven v maximálním pohodlí, bez ohledu na to, zda je venku mráz nebo letní vedra."

Dům má díky konstrukci z pórobetonu Ytong nejen výjimečné izolační schopnosti, ale také optimální míru tepelné setrvačnosti. Proto dobře odolává změnám venkovních teplot, ale zároveň umožňuje poměrně pružnou změnu teploty například z 18° C v době nepřítomnosti na pohodlných 21° C.

Nízkoenergetický dům Ytong v Černé hoře

  • průkaz energetické náročnosti: kategorie A - Mimořádně úsporná stavba
  • obvodové stěny Ytong Lambda tloušťky 500 mm bez zateplení, U = 0,2 W/m2K
  • o dvě třetiny nižší spotřeba energií
  • masivní stropy Ytong pro vysokou letní pohodu
  • rozumná tloušťka stěny
  • dispoziční řešení: 3+1
  • užitná plocha: 120 m2
  • vytápění: řízené větrání s tepelným čerpadlem, podlahové vytápění
  • cena bez zařízení (2006): 2 000 000 Kč


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.