Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla G-TERM: Víte hned, kolik šetříte

Zásadní vlastností tepelných čerpadel je úspora energie a ochrana životního prostředí. Pro každého uživatele je ale velkým problémem, jak co nejjednodušeji zjistit, kolik v dané chvíli ušetří. Jako první z dodavatelů tepelných čerpadel na českém trhu s touto možností přichází společnost G-TERM. „U našich tepelných čerpadel řady Ai1+ a DS určených pro rodinné domy nyní mohou jejich majitelé okamžitě zjistit topný faktor, tedy jakou účinnost má v daném okamžiku jejich tepelné čerpadlo,“ uvedl product manager pro tepelná čerpadla G-TERM Petr Hoftych.

"Je zřejmé, že v okamžiku, kdy by tepelné čerpadlo nesplňovalo to, co montážní firma slíbila, bude zákazník nespokojen," podotýká Petr Hoftych. Společnost G-TERM, která tepelná čerpadla vybavená tímto měřením v Česku prodává a současně sama instaluje, se nicméně podle Hoftycha nespokojených zákazníků neobává. "Instalace s tepelnými čerpadly G-TERM, která vyrábí německá společnost Waterkotte, jsou v dlouhodobých testech reálně provozovaných instalací v Německu nejúspěšnější," doplnil.

Jak měření topného faktoru u tepelných čerpadel funguje? Jde o metodu, kterou oficiálně schválilo německé ministerstvo životního prostředí jako dostatečně přesnou pro prokázání výše uvedené efektivity instalace při žádostech o dotace. "Tepelná čerpadla G-TERM jsou vybavena regulátorem, který vyhodnocuje pomocí kalibrovaných čidel nízkotlakou a vysokotlakou část okruhu chladiva tepelného čerpadla. Na základě normovaných podkladů dodavatelů kompresorů lze matematicky vyhodnotit okamžitý topný faktor tepelného čerpadla," uvedl Petr Hoftych. Pro získání dotace v Německu je nicméně nutné sledovat i průměrný roční faktor celé instalace tepelného čerpadla. Tepelná čerpadla G-TERM proto umožňují zobrazit na displeji i tento údaj a to dokonce za posledních 10 let provozování zařízení. "Hodnota ročního faktoru nám umožňuje sledovat skutečnou roční úsporu energie včetně energie spotřebované na provoz oběhového čerpadla," uvedl dále Hoftych. Tuto možnost musí ostatní dodavatelé či investoři řešit instalováním měřiče tepla a měřením dodané elektrické energie, což představuje náklady ve výši minimálně 10 tis. Kč.

Co je topný faktor:

Topný faktor je údaj o účinnosti daného tepelného čerpadla. Jeho hodnota vyjadřuje, jaký poměr pro daný výkon tepelného čerpadla získává daný výrobek zadarmo z okolního prostředí (země, voda, vzduch) a jaký podíl výkonu je nutné "doplnit" ve formě elektrické energie.


HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...