Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Protihlukové panely - vhodná opatření pro silniční komunikace a železniční koridory

Štěpkocementové materiály se používají nejen jako klasický stavební materiál, ale jsou také vhodné pro výstavbu různých protihlukových opatření. Výrobcem je společnost VELOX-WERK s. r. o. Štěpkocementové materiály VELOX obsahují částice - dřevěné štěpky nepravidelného tvaru, díky nimž mají vysokou otevřenou pórovitost a aktivní povrch. Tyto vlastnosti je předurčují k použití v boji proti hluku.

U silnic a železnic, tedy v místech s vysokou intenzitou hlukové zátěže, se doporučuje použití protihlukových panelů VELOX systému 4003 XL. Jedná se o panely s nosným dřevěným rámem tvořený hranoly (120 × 80 mm) a prkny (100 × 30 mm), na něž se připevňují různě profilované protihlukové desky. Dřevěný materiál je tlakově impregnován prostředkem WOLMANIT Cx. Jako ochrana je zde použita tekutá impregnační sůl bez obsahu chromu na bázi organických sloučenin mědi a bóru. Svislé hrany dřevěného rámu jsou opatřeny gumovým těsněním s překrytím hliníkovou lištou.


Realizace protihlukových panelů do železobetonových sloupků: železniční koridor Tábor

Panely je možné použít pro osazení do HEA profilů i betonových sloupků. U HEA profilů jsou tyto překryty pohltivou deskou, takže nedochází ke zhoršení zvukových charakteristik přes železnou konstrukci. U betonových sloupků je důležité utěsnění panelu ve výřezu betonového sloupku. Protihlukové panely se osazují na betonové soklové panely. Výhodou je jejich jednoduché vrstvení nad sebou, kdy horní panel je opatřen uzavíracím prvkem. Používají se CETRIS desky, které jsou montovány přímo na panel. Spoje jsou utěsněny silikonem, případně ještě překryty hliníkovou sponou.


Protihlukový panel VELOX systém 4003 XL
 
Protihlukový panel VELOX systém 4003 XL - svislý řez

Výhodou panelů VELOX je jejich rozměrová flexibilita (max. délka panelu je 5 m, max. výška panelu činí 2,5 m při zachování tolerance ±5 mm), možnost kombinace různých profilovaných desek na jednom panelu, kombinace s jinými materiály (plexisklo, hliník), vytváření dodatečných grafických prvků. Manipulace s panely je díky jejich nízké hmotnosti jednoduchá a rychlá. V případě jejich poškození se nahradí pouze poškozené desky bez nutnosti výměny celého panelu. V situacích, kdy je nutný rychlý přístup na komunikaci z odvrácené strany protihlukové stěny (havárie, příjezd hasičů, policie, záchranné služby), se dají panely rozřezat motorovou pilou. Panely jsou vyrobeny z přírodních materiálů, jsou vhodné do lokalit ochrany životního prostředí.


Detail spojení panelů s HEA 160


Detail spojení panelů s betonovým sloupkem


Vodorovný řez panelem s HEA 160


Vodorovný řez panelem s betonovým sloupkem

Panely VELOX systému 4003 XL dosahují zvukové pohltivosti 4-13 dB, kategorie A2-A4, dle ČSN EN 1793-1, u vzduchové neprůzvučnosti jsou zařazeny do kategorie B3 (>24 dB), dle ČSN EN 1793-2.


Příklad realizace protihlukových panelů do HEA profilů: dálnice D1 # Velké Meziříčí

Panely je možné dodávat v provedení jednostranně nebo oboustranně pohltivé.

 
 
Reklama