Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Desky FERMACELL Powerpanel H2O – nová kvalita voděodolných materiálů

Cementem pojená deska z lehkého betonu se sendvičovou strukturou přináší novou kvalitu voděodolných materiálů pro všechny vlhké prostory.

Desky FERMACELL Powerpanel H2O v nabídce společnosti FERMACELL-XELLA mají velmi široké uplatnění - ať už v domácí koupelně se sprchou, v sanitárních prostorách nebo wellness zařízeních, ve veřejných nebo podnikatelských zařízeních, či při chemických požadavcích v závodních kuchyních nebo v průmyslových oblastech. Kromě interiéru lze tyto desky samozřejmě úspěšně použít i v exteriéru, např. na fasádách domů a budov.

FERMACELL-XELLA získala v roce 2003 jako první v Evropě certifikát ETA pro sádrovláknité desky FERMACELL, od června 2007 má navíc technickou specifikaci ETA i pro cementovláknité desky FERMACELL Powerpanel H2O. ETA (European Technical Approval) je technickou specifikací pro posuzování shody těch výrobků označených CE značkou, pro které neexistuje harmonizovaná technická norma. Certifikáty ETA mohou vydávat autorizované subjekty, členové evropské organizace EOTA (European Organisation for Technical Approvals) a cementovláknité desky FERMACELL Powerpanel H2O získaly tuto významnou specifikaci od německého DIBt k datu 28.června 2007.

Desky FERMACELL Powerpanel H2O se vyrábí v tloušťce 12,5 mm, rozměry desek mohou dosáhnout délky 3000 mm a šířky 1250 mm. Deska je nehořlavá a odpovídá třídě reakce na oheň A1, požární odolnost konstrukcí s deskami o tloušťce větší nebo rovné 12,5mm odpovídá třídě K10 (podle připravované normy EN 13501-2). Desky mají v nabídce společnosti FERMACELL-XELLA velmi široké uplatnění - na fasádách budov i v jejich interiérech - ať už v domácí koupelně se sprchou (třída 0), v sanitárních prostorách nebo wellness zařízeních (třída A01 / A1), ve veřejných nebo podnikatelských zařízeních (třída A1), či při chemických požadavcích v závodních kuchyních nebo v průmyslových oblastech (třída C). Desky FERMACELL Powerpanel H2O mají oboustrannou výztuhu pod vrchními vrstvami s alkalicky rezistentní sklovláknitou tkaninou (5 mm x 5 mm). Deska je nehořlavá a odpovídá třídě reakce na oheň A1. Těsnící systém FERMACELL (skládá se ze základního nátěru, z tekuté fólie, těsnicí pásky a popř. z těsnicí manžety), který byl testován pro třídu A1, je možno použít rovněž v oblastech bez stavebně technických požadavků s velmi nízkými / průměrnými nároky (třída 0 až A01). Ve třídě odolnosti 0 (domácí koupelna) je přitom třeba těsnicí páskou izolovat pouze napojení u stěn, podlahy, popř. stropu. Nejčastější povrchovou úpravou desek FERMACELL Powerpanel H2O je obklad. Ve sprchách a v prostorách se stálou vlhkostí se před obkládáním nanese přímo na desku těsnící systém FERMACELL. Tam, kde desky Powerpanel H2O sice nepřijdou do přímého kontaktu s vodou, kde však budou použity např. kvůli vysoké vlhkosti vzduchu a nebudou obloženy obkladem, je lepené spáry a spojovací materiál vhodné překrýt cementovou stěrkou nebo je plošně omítnout. Takto ošetřené desky mohou být kromě toho pokryty až čtyřmilimetrovou vrstvou strukturované nebo jemné tenkovrstvé omítky. Podle požadavků na omítnuté povrchy v interiéru je rovněž možné na desku bez podkladového nátěru nanést tří- až čtyřmilimetrovou vrstvu lehké malty FERMACELL.



Do programu cementovláklnitých desek Powerpanel patří i podlahové prvky FERMACELL Powerpanel TE a vysoce odolný prvek ze směsi betonu a čediče FERMACELL Powerpanel SE.

Desky Powerpanel TE, určené pro podlahy v mokrých prostorách, tvoří dvě desky z lehčeného betonu spojené cementem. Mají sendvičovou strukturu s oboustranným armováním tkaninou ze skelného vlákna, odolného vůči alkáliím. Obě desky jsou přesazeny o 50 mm tak, aby vznikla polodrážka pro lepení a šroubování, event. spojování sponkami. Podlahové prvky představují užitnou vrstvu, která slouží pro zachycení a přenos statického nebo dynamického zatížení vyvolaného osobami nebo zařizovacími předměty. Powerpanel TE je nehořlavý a odpovídá třídě reakce na oheň A1. Prvky jsou vhodné i pro teplovodní nebo elektrické podlahové vytápění. Podlahové vytápění ovšem musí výrobce schválit pro kombinaci s prvky Powerpanel TE.

Vysoce odolný podlahový prvek Powerpanel SE je ideálním programovým doplňkem pro užitné, vlhké a venkovní prostory. Skládá se ze směsi betonu a čediče a díky těmto materiálům je extrémně odolný a vhodný pro vysoké zátěže, instalaci ve vlhku i zatížení řadou chemikálií. Podlahový prvek FERMACELL Powerpanel SE je nehořlavý, odpovídající třídě reakce na oheň A1 (podle EN 13501-1) a je vhodný pro všechny druhy podlahových krytin. Použity mohou být dokonce velkoformátové dlaždice z přírodního kamene a kameniny. Podlahové prvky Powerpanel SE mohou být při odpovídající úpravě použity i jako finální vrstva podlahy. Oblasti použití podlahového prvku Powerpanel SE jsou velmi rozmanité - lze je použít pro podlahy v obytných domech i hotelových pokojích včetně koupelen, v kancelářských budovách, kancelářích, ordinacích, čekárnách, prodejnách. Uplatnění najdou i v domovech důchodců, internátech a nemocnicích, kde snesou i zatížení těžkými přístroji na operačních sálech. Podlahové prvky Powerpanel SE jsou odolné proti vodě, mrazu, horku i řadě chemicky agresivních kapalin, jejich povrch je odolný proti otěru. Výhodou je i rozměrová stabilita, možnost další pokládky po 24 hodinách a univerzálnost pro použití jakékoliv finální krytiny.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...