Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

6,5 kWh/m2 Projekt «Green Offices» ve švýcarském Givisiezi překonává v otázkách spotřeby energie veškeré rekordy…

Pod vedením architekta Conrada Lutze byla ve freiburském Givisiezi postavena kancelářská budova «Green Offices», která je průkopníkem v oblasti ekologické výstavby. Při volbě vnitřního obkladu obvodových stěn vsadil architekt na sádrovláknité desky FERMACELL.

Kancelářská budova postavená jako energeticky pasivní objekt není ve stavebnictví rozhodně nic všedního. Důsledné použití přírodních a trvalých stavebních materiálů zaručuje optimální energetickou bilanci.


Protože hlavním stavebním materiálem je dřevo, bylo možno snížit spotřebu energie oproti železobetonovým stavbám na třetinu. Kromě toho splňuje budova, na jejíž výstavbu byly v interiéru i exteriéru použity výhradně přírodní materiály neškodné pro člověka i pro přírodu, ekologické požadavky osvědčené etiketou „Eco“.


Díky novým technologiím je spotřeba budovy «Green Offices» na pouhých šesti procentech tepelné energie a na deseti procentech spotřeby pitné vody oproti srovnatelným budovám s tradiční technologií stavění.


Každý detail této téměř kvadratické budovy je promyšlený a „ekologický“, aniž by tím utrpěl komfort bydlení. Suchá WC snižují spotřebu vody, vytápění je ekologické pomocí dřevěných pelet, vysoká okna s trojitým zasklením a individuální možností přistínění brání rychlému vyhřátí vnitřních prostor.


Optimální souhra přírodních stavebních materiálů – dřevo, FERMACELL, hliněné cihly atd. – zaručuje vynikající klima místnosti. Za tyto ukazatele, které udávají nový směr v oblasti dlouhodobého stavění, obdržela «Green Offices» jako první kancelářská budova ve Švýcarsku postavená dle standardů energeticky pasivního objektu etiketu «Eco».


Architekt Conrad Lutz byl za tento projekt vyznamenán cenou «Watt d’Or», kterou oceňuje švýcarský Spolkový úřad pro energii nejlepší výkony v oblasti energetické efektivnosti. Za oceněním stojí myšlenka podporovat technologie budoucnosti a propagovat energetické inovace a cena «Watt d’Or» platí ve Švýcarsku jako pečeť kvality pro excelentní energetické produkty.


Dnes projekt «Green Offices» překonává v otázkách spotřeby energie veškeré rekordy - budova spotřebuje jen cca 6,5 kWh/m2!


Objekt slouží jako důkaz, že je možné skloubit ekologii a energetickou efektivitu, aniž by to bylo drahé. Tato stavba stála oproti tradiční stavební technologii o 20 procent méně a potvrdila, že úspornému stavitelství už nestojí v cestě žádné překážky. Naopak: dnes už by se vlastně ani nemělo stavět jinak!


Nejdůležitějším aspektem je kombinace ideálních stavebních materiálů. Využity byl hlavně materiály z dřevozpracujícího průmyslu, neboť dřevo má nejmenší podíl na šedé energii. V souhře s inteligentními stavebními materiály - jako je např. FERMACELL – byla dosažena nejen optimální energetická bilance, ale i vynikající klima v místnosti.


FERMACELL má mnoho ověřených předností - deska je například tenká a velmi pevná a je ideální pro konstrukci bez parotěsné zábrany. Pohodové a zdravé bydlení s produkty FERMACELL – to jsou minimální emise a škodliviny, optimální protihluková ochrana, vysoká stabilita a bezpečností, vynikající možnosti tvůrčích úprav interiéru, bezpečná ochrana proti vlhkosti a spolehlivá protipožární ochrana. FERMACELL navíc výborně funguje v souhře s ostatními materiály.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...