Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sádrovláknité desky FERMACELL jsou součástí stěnových konstrukcí a podlah v obytném parku CUBBE v Brně

Moderní bydlení na okraji Brna, které spojuje příjemné bydlení v klidné zóně s vynikající dostupností do centra Brna v blízkosti nákupní zóny Brno-jih - to je obytný park CUBBE v Brně-Dolních Heršpicích. Výstavba těchto bytových domů je v okolí Brna i jižní Moravy ojedinělá především díky stavební technologii - domy jsou budované technologií velkoplošné prefabrikace na bázi dřeva.


Obytné domy v Brně realizuje společnost RD Rýmařov, která standardně používá sádrovláknité desky FERMACELL k opláštění stěn a příček svých rodinných a bytových domů. S dřevěnými konstrukcemi a produkty FERMACELL lze totiž zvládnout prakticky cokoli – od inovačního rodinného domu přes střešní nástavby a nástavby nad garážemi až po několikapodlažní obytné budovy.



Rodinné domy s dřevěnou rámovou konstrukcí se staly v České republice samozřejmostí, ale vícepodlažní domy, které mají ve Skandinávii a Severní Americe dlouhou tradici, u nás stále ještě naráží na problémy. Díky očekávané úpravě norem však lze očekávat, že výstavba vícepodlažních objektů na bázi dřeva nastoupí i u nás. Úžasná z pohledu investora i zákazníků je u bytových domů především rychlost výstavby, která je sice u prefabrikovaných staveb samozřejmostí, přesto poutá v místě výstavby velkou pozornost.



Koncem února 2009 byla na pátém z deseti obytných domů I. etapy výstavby dokončena hrubá stavba, u dříve zahájených staveb už probíhaly práce v interiéru. Na obrázku je vidět pokládka podlahových voštin FERMACELL pro zlepšení zvukověizolačních parametrů podlah v objektu. RD Rýmařov zařadil do skladby svých objektů i podlahový systém FERMACELL s voštinou a důvodem pro zavedení tohoto podlahového systému byly kromě cenové efektivity a rychlosti pokládky právě vynikající akustické parametry.



Kapacita 1. etapy je 10 shodně řešených bytových domů, v každém z nich je umístěno 11 nebo 12 bytů. Celkem bude v 1. etapě postaveno 118 bytů a pro developera projektu, společnost OXES Development, je nejlepším důkazem kvality nového obytného parku skutečnost, že převážná většina z bytů je v současnosti už prodána. Sádrovláknité desky FERMACELL přinesou i uživatelům obytného parku CUBBE mnoho výhod. Regulaci klimatu v prostoru zajišťuje FERMACELL vysokým podílem makropórů v sádrovém jádru sádrovláknitých desek FERMACELL. Desky přijímají přebytečnou vlhkost a vydávají ji do suchého vzduchu v prostoru. K tomu přistupuje proporcionální poměr tepelné izolace a akumulace tepla pro rovnoměrné a vyvážené klima v prostoru.



Koncem března stálo už devět z deseti domů 1. etapy, byly mezi nimi domy těsně před dokončením, tak domy právě smontované.



V přízemí každého bytového domu jsou navrženy sklepní kóje pro každý byt a šest garáží, každá se samostatným vjezdem z ulice. V prvním až třetím patře jsou umístěny jednotlivé bytové jednotky s dispozicí 1+kk až 4+kk, na každém patře jsou maximálně čtyři byty.



V posledních dubnových dnech dostávaly definitivní podobu fasády domů…



… montovány byly balkony a dřevěné prvky.



Nízkopodlažní bytové domy s moderním architektonickým řešením s maximálně 12 byty v jednom domě zaručují dostatek soukromí, těsné sousedství nákupního centra nabízí příjemné nakupování. Noví obyvatelé ocení dostupnost do centra i snadné opuštění města díky blízkosti dálnice D1 a D2. FERMACELL navíc přinesl i do bytových domů v Brně produkty s minimálními emisemi a škodlivinami, optimální protihlukovou ochranu, vysokou stabilitu a bezpečnost, vynikající možnosti tvůrčích úprav interiéru se snadným upevňováním, bezpečnou ochranu proti vlhkosti a spolehlivou protipožární ochranu.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...