Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové vytápění panelového objektu

Na elektrické vytápění je nahlíženo různě a nezřídka je doslova zatracováno jako velmi drahé. Že realita může být poněkud jiná, ukazuje dlouhodobě sledovaný panelový dům v Jeseníku, ve kterém již v roce 1994 byla bloková kotelna na tuhá paliva nahrazena elektrickými přímotopnými systémy.

Šestipodlažní panelový objekt se čtyřmi byty na jednom podlaží byl před rekonstrukcí napojen na blokovou uhelnou kotelnu. K ohřevu užitkové vody byly požívány akumulační ohřívače o objemu 80 l v každé bytové jednotce. Rekonstrukcí došlo pouze k záměně topného systému na uhlí za přímotopné vytápění pomocí sálavých panelů. V tomto případě byla zvolena kombinace panelů ECOSUN a konvektorů ECOFLEX. Regulace útlumové a komfortní teploty je řešena v každé bytové jednotce dvouzónově pomocí zařízení PILOTE. Ve zmíněném objektu je celková vytápěná plocha 1250 m2 a instalovaný příkonv elektrickém vytápění činí 110kW. K dodatečnému zateplení objektu nedošlo a objekt byl ponechán v původním stavu.

Spotřeba energie na vytápění

v roce 1993 před rekonstrukcí 911 GJ
objektu stejného typu s plynem 860 GJ

Spotřeba energie po modernizaci (elektrické přímotopné vytápění)

Ekonomické hodnocení

Náklady na otop hrazené nájemníky r. 1993 (kotelna na tuhá paliva) 164 Kč/m2
Náklady na otop hrazené nájemníky u obdobného domu (kotelna na plyn) 152 Kč/m2

Náklady na otop hrazené nájemníky po modernizaci na přímotopné el. vytápění:

Závěrem

Energetická náročnost poklesla po záměně topného systému o 40 % a je významně nižší než u objektu vytápěném kotelnou na zemní plyn.

Mezi hlavní výhody tohoto patří, že výrobky jsou bezporuchové, nepotřebují žádnou údržbu a jednotlivý nájemníci mohou přesně regulovat svoji spotřebu tepla a tudíž ovlivnit náklady na topení. Minimální úspora v jednom bytě za topnou sezónu představuje 4 tis. Kč. Zástupce majitele objektu oceňuje i úspory, které vznikly za pracovníky, jenž obsluhovali kotelnu, a zanedbatelné není pro majitele i nájemníky ani racionálnější využití prostor kotelny.


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...