Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Modulární výstavba a sádrovláknité desky FERMACELL

Výstavba z kontejnerových modulů není v Evropě žádnou popelkou a za svůj úspěch vděčí zejména rychlosti výstavby, malému zatížení v okolí stavby a vysoké variabilitě. Spolupráce společnosti FERMACELL - Xella a slušovické firmy FAGUS, která se specializuje na výstavbu obytných, administrativních a jiných staveb formou montovaných sestav z připravených modulů, už přinesla řadu velmi zajímavých instalací.

Mateřské školy


V současné době je díky „babyboomu“ velkým problémem nedostatek míst v mateřských školách. Přitom existuje jednoduché řešení, a to výstavba „modulárních mateřských škol“. V Německu, Holandsku a dalších zemí staví mateřské školy na bázi modulů slušovický Fagus, který se může pochlubit „Kindergarten“ v Hammu, Karlsruhe, Neussu či Pesterwitzu nebo Radebeulu u Drážďan.


Výhoda tohoto řešení spočívá v rychlosti výstavby, ale také ve faktu, že budova vystavěná pomocí prostorových modulů se může lehce demontovat a znovu postavit na novém místě. A to se přitom nejedná o žádné náhradní řešení, ale o plnohodnotnou budovu, vyhovující všem platným normám a požadavkům.


Pomocí modulárních mateřských škol, ale i škol a studentských kolejí, řeší běžně tento problém na západ od našich hranic. Modulární budova se postaví tam, kde je problém s místy a když tento problém pomine, tak se budova přemístí na jiné místo, kde je tento problém aktuální. Na rozdíl od českého způsobu, kdy se zdlouhavě staví zděné budovy a děti se potom sváží z širokého okolí. Přitom doba na uskutečnění stavby z modulů není delší než jeden měsíc a modulární mateřské školy a školy mají navíc tu výhodu, že mají stejné mechanické vlastnosti jako standardní výstavba a z hlediska tepelné izolace jsou na tom ještě lépe.

Nejrychleji realizovaný fotbalový stadion v Německu


Zázemí fotbalového stadionu SV Wehen – Wiesbaden, který nese jméno BRITA Arena, bylo realizováno kontejnerovými moduly slušovické firmy FAGUS, která pro vnitřní opláštění svých kontejnerů využívá sádrovláknité desky FERMACELL.


Tribuny budou vyhotoveny z ocelové trubkové konstrukce, funkční budova z kontejnerových modulů. Firma FAGUS CZ se podílela na tomto projektu výstavbou funkční budovy včetně kabin, sprch, VIP lóží a také zázemím pro fanoušky, jako např. pokladny, občerstvení, toalety apod.


V květnu začaly výkopové práce, v polovině června obdržela česká společnost objednávku a již koncem července byly dodány první kontejnery. Jednalo se celkem o 170 modulů, z nichž 136 kusů tvořilo funkční budovu. Kontejnery byly složeny na budoucí hrací ploše a přenášeny těžkotonážním jeřábem přes napůl hotové tribuny. Jen tak mohly být splněny stanovené termíny. Všechno muselo splňovat přísná kritéria německé Bundesligy a být plně funkční, jinak by stadion nedostal povolení k provozu.


Stadion s kapacitou 12.920 diváků má dvě tribuny – pro 6178 stojících fanoušků jsou k dispozici dvě tribuny o rozměrech 70 x 12m, pro 6008 sedících diváků dvě tribuny o velikosti 105 x 16 m.

Sádrovláknité desky FERMACELL v nových kancelářských budovách automobilky AUDI v Ingolstadtu


Nové administrativní centrum AUDI, realizované firmou FAGUS na celkové ploše více jak 9500 m2, stojí přímo u hlavní budovy a budovy muzea automobilky AUDI AG v německém Ingolstadtu. Třípatrové budovy slouží jako flexibilní kancelářské a vývojové prostory, umožňující vedoucím jednotlivých projektů automobilky poskytnout pro jejich mezinárodní týmy potřebné zázemí při řešení konkrétních zadání. Podle povahy týmu a charakteru jeho práce je možné prostory centra díky flexibilním dělícím příčkám velmi jednoduše přestavět např. na jednotlivé kanceláře nebo naopak na velké místnosti pro vývojové práce nebo administrativní či konferenční služby.


Vnitřní opláštění včetně nosných konstrukcí bylo dle požadavku zákazníka provedené ze sádrovláknitých desek FERMACELL, z podlahových dílů FERMACELL je realizována také podlaha. Vše ve skladbách protipožární ochrany vnitřních prostor F90. Veškeré elektrorozvody včetně vytápění jsou vedeny v dvojité podlaze, která zaručuje možný dodatečný vstup do těchto prostor pro případnou revizi nebo doplnění rozvodů. V zavěšených stropech jsou vedeny klimatizační rozvody včetně zapuštěných SPLIT klima jednotek. Samozřejmostí je i další prostor pro vedení potřebných technologických médií. Kompletní elektroinstalace včetně topení, klimatizací, ovládání žaluzii a dalších prvků je zapojena přes sběrnici inteligentního elektronického systému, což umožňuje nastavovat chod systému z počítače a pak ovládat automaticky včetně možnosti dálkového ovládání.


Vnější nosná konstrukce jednotlivých modulů byla kompletně obložena sádrovláknitými deskami FERMACELL, přes které byly následně namontovány fasády z hliníkových plechů. Vše s cílem maximální harmonie s koncepcí fasád okolních budov v areálu AUDI.

Montované obytné moduly přesvědčily i evropské diplomaty


Holandské Ministerstvo pro rozvojovou spolupráci iniciovalo vznik společného dárcovského administrativního centra (Joint Donor Office-JDO), které koordinovalo mezinárodní spolupráci při rozvoji súdánského hospodářství. Hlavními důvody, proč se i holandské Ministerstvo zahraničních věcí při realizaci projektu JDO v jižním Súdánu přiklonilo k modulové výstavbě, byla cena a rychlost realizace od objednávky. Díky vzájemné spolupráci s firmou FAGUS bylo celé administrativní centrum včetně deseti domů pro personál dokončeno v rekordním čase.


Firma FAGUS vyrábí z jednotlivých předem připravených modulů individuální stavby, jejichž základním prvkem je samonosná ocelová konstrukce se vsazenými podlahovými, stěnovými a stropními díly. Základní moduly jsou řešeny v délkách od 2 438 do 12 000 mm, v šířkách od 2 438 do 3 900 mm a se světlou výškou od 2 300 až do 3 100 mm. Další rozměry jsou možné na základě individuální konzultace a specifikace a vzhledem k širokým možnostem, které modulový systém nabízí, vychází firma FAGUS požadavkům zákazníků maximálně vstříc. Komplexní budovy se základním vybavením tak vznikají ve velmi krátkém čase. Novinkou jsou skládací moduly, které umožňují minimalizovat náklady na dopravu, tyto byly také z části použity při letecké dopravě do jihosudánské JUBY.


Investor nebyl modulovým systémem nijak limitován, naopak mohl podstatnou část ovlivnit. Přitom měl již ve fázi plánování k dispozici podrobné informace o zateplení, konstrukci, typech oken atd. Nespornou výhodou byla možnost změnit v krátké době stávající půdorys dle aktuálních požadavků. V modulovém systému FAGUS nemá žádná stěna nosnou funkci a může být proto odstraněna, popř. přemístěna. Tak může být např. z 2-3 samostatných kanceláří ihned vytvořena školící místnost.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...