Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komfortní koupání s vynikajícím designem a nehlučné napouštění "ze dna vany"

Novinky od Viega: Přesné množství a teplota vody při napouštění vany stisknutím tlačítka Multiplex Trio E nebo bezhlučné napouštění pomocí Rotaplex Trio F.

Zcela přesné nastavení množství vody a teploty při napouštění vany je šetrné k přírodním zdrojům, šetří energii a je kromě toho "pravým komfortem". Díky elektronicky řízené soupravě Multiplex Trio E od Viega je nyní možné nastavit teplotu a množství vody stisknutím tlačítka.

Paměťová funkce se stará o možnost opětovného individuálního vyvolání těchto nastavení - a to pro vícero uživatelů. Viega také zabalila tuto inovativní techniku za podpory studia Artefakt Industriekultur do nového designu. To přesvědčilo také Německou radu pro design. Nová vanová souprava nese od veletrhu ISH 2009 značku "Design Plus" pro nadprůměrný design.

Komfortu sestavy Multiplex Trio E se v budoucnu nemusí nikdo vzdát, protože kompaktní obslužná jednotka s kombinovanou funkcí otáčení/stisknutí je jednoduše umístěná na hraně vany nebo na stěně, kompaktní směšovací jednotka neviditelně pod dnem vany. Stejně jednoduchá jako instalace je obsluha. Aby došlo ke spuštění napouštění, stačí krátké poklepání na okrouhlou obslužnou jednotku; delším stisknutím se přepojí z napouštění vany na ruční sprchu. Zvolení teploty následuje otočením obslužné jednotky; současný stisk a otočení změní přítok.

Automatický přítok

Aby bylo možné vytvořit ještě komfortnější spuštění, lze Multiplex Trio E přednastavit. Proto jsou jednorázově definovány teplota a hladina vody a mohou být následně kdykoliv vyvolány. Jakmile je napuštěno požadované množství, je přívod automaticky zastaven. Vanu není nutné při napouštění sledovat.

Jediným pohledem lze zjistit aktuální hodnoty napouštěné vody do vany: Na ovládací jednotce osazený světelný indikátor mění barvu a její intenzitu podle teploty a množství napuštěné vody.

Zabezpečení funkce napájení

Elektrické napájení centrální směšovací jednotky je zajištěno přípojem 230 voltů. V případě výpadku el. proudu zajišťuje funkci integrovaná baterie. Pro eventuální údržbu a opravy lze celou směšovací jednotku vyjmout několika pohyby rukou přes revizní otvor vany.

Multiplex Trio E je kombinovatelný se všemi sestavami Multiplex Trio a Rotaplex Trio. U obou je přítok již integrován v přepadovém tělese. Ve spojení s novou sestavou Rotaplex Trio F přitéká voda ze dna vany. Tím otevřela Viega novou kapitolu v historii napouštění vany. Poprvé jsou ve sladěném designu ve vaně soustředěny veškeré funkce - tvůrčí minimalismus, který je v tomto důsledku jedinečný.


Multiplex Trio E od Viega spolehlivě a plně automaticky kontroluje
stav vody a příjemnou teplotu ve vaně. (Foto: Viega)

Rotaplex Trio F - tichý přítok vody "ze dna vany"

Armatury na hraně vany a stojánkové armatury, mísicí baterie nebo do přepadu integrované přítoky - existuje mnoho možností, jak naplnit vanu vodou. Všem je vlastní šum tekoucí vody při napouštění, kterému se nelze vyhnout. Respektive se vyhnout nedalo, dokud firma Viega nepředstavila na veletrhu "ISH 2009" vanovou soupravu Rotaplex Trio F jako alternativu, díky které lze napustit vanu bez těchto rušivých zvuků.

Soupravy Rotaplex Trio mají již léta své pevné místo ve výrobním programu firmy Viega - a určují skrytým přítokem vody v přepadovém tělese měřítka v designu a funkci. Výrobce odtokových systémů z Attendornu rozšířil tuto sérii o komfortní variantu: U nové sestavy Rotaplex Trio F proudí voda "ze dna vany", to znamená, že voda přitéká pod odpadní rozetou. Výsledkem je při letmém pohledu neviditelný přítok s absolutně stejnoměrným obrazem proudů vody.

Neviditelný a bezhlučný

Již několik málo okamžiků po začátku napouštění je přítok vody absolutně bezhlučný, neboť se nachází díky nízké konstrukční výšce zcela pod úrovní hladiny. Tuto přednost, potvrzenou výzkumným ústavem Fraunhofer Institut ve Stuttgartu, jistě ocení nejen obyvatelé zvukově špatně izolovaných obytných domů.

Viega konstrukčně integrovala zcela samostatnou oblast přítoku ve tvaru kruhu do svého vlastního supernízkého odtokového tělesa. Přes ? palcový přípoj se spojí například tvarově stabilní 16-ková trubka Pexfit s mísicí baterií. Na kompaktní montážní celek se následně přišroubuje krycí rozeta z chromované mosazi, která se stará o rovnoměrné proudění vody.

Díky tomuto konstrukčnímu a funkčnímu oddělení přítoku a odtoku v rámci kompaktního montážního celku Viega současně zajistila, že jsou zaručeně dodržovány příslušné požadavky směrnic například DIN EN 1717 a DIN 1988 na ochranu pitné vody proti zpětnému toku odpadní vody.

Otevírání a zavírání odtoku systému Rotaplex Trio F je jako obvykle pomocí - nyní s výrazně nižší konstrukcí - ovládací rozety na přepadu: prostřednictvím otáčivého pohybu přes bovden se zvedá, resp. spouští kuželka ventilu.

Variabilita

Nový Rotaplex Trio F s přítokem vody na dně vany lze zabudovat do všech van s odtokovým otvorem 90 mm. Se stavební výškou pouze 10 cm není pod vanou potřebný další prostor. Rotaplex Trio F je kombinovatelný se všemi designovými rozetami z programu vanových souprav od Viega a je vybaven již nesčetněkrát ověřeným, samočisticím zápachovým závěrem.


Komfortní a bez hluku: Napouštění vany s novou vanovou soupravou Rotaplex Trio F od Viega. (Foto: Viega)
 
Jen málo okamžiků od začátku napouštění je přítok vody absolutně bez jakéhokoliv hluku, neboť se díky nízké vestavné výšce nachází zcela pod hladinou vody. (Foto: Viega)

Dodání nové soupravy Rotaplex Trio F je možné od května roku 2009.

 
 
Reklama