Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová řada kombiventilů Acvatix a elektrických pohonů společnosti Siemens

Společnost Siemens rozšiřuje spolehlivý sortiment ventilů a elektromotorických pohonů Acvatix o nové kombiventily VPI45... (bez přípojek) a VPI45...Q (s přípojkami pro měření tlaku) pro prostorové a zónové aplikace. Kombiventily jsou ovládány elektrickými pohony řady SSD...

Kombiventily eliminují nadměrné, resp. nedostatečné dodávky tepelné či chladicí energie, a významně tak přispívají k vyšší energetické účinnosti budov. V těle kombiventilu, které je vyrobeno z mosazi bez obsahu zinku, je zabudováno zařízení s regulačním ventilem pro regulaci teploty, regulátor diferenčního tlaku pro vyrovnávání tlakových odchylek v hydraulickém systému, číselník s kruhovou stupnicí pro přednastavení požadovaného průtoku a přípojky umožňující měření tlakových diferencí (provedení VPI45...Q).

Principiální schéma kombiventilu VPI45...

Kombiventily významně přispívají k energetické účinnosti zařízení a umožňují úspory energie díky tomu, že zabraňují nadměrné či naopak nedostatečné dodávce tepelné, resp. chladicí energie - a to zejména ve velkých hydraulických systémech. Použití nových kombiventilů rovněž redukuje náklady při projektování, instalaci a uvádění zařízení do provozu a zvyšuje přesnost regulace za všech provozních podmínek. Přesné nastavení průtoku napomáhá ke zvýšení tepelného komfortu prostoru v jednotlivých místnostech a zónách.

V kombinaci s elektrickými pohony Acvatix jsou kombiventily zvláště vhodné k použití ve větracích a klimatizačních zařízeních pro regulaci na straně vody u koncových zařízení v uzavřených hydraulických okruzích. Uplatnění najdou rovněž v topných zónách v uzavřených hydraulických okruzích. Kombiventily jsou vhodné i pro větší výměníky tepla, protože průtok ventilem může dosahovat až 3000 l/hod. V menších topných, větracích a klimatizačních zařízeních mohou být kombiventily použity jako regulační ventily.

Kombiventily, které mají lineární průtokovou charakteristiku, pracují spolehlivě v širokém rozsahu takových diferencí (14 až 400 kPa), a proto při projektování nabízejí značnou flexibilitu použití. Velké hydraulické systémy mohou být zprovozněny bez nutnosti provádění dodatečných měření a pouze s malým úsilím při specifikaci komponentů. Autorita kombiventilů VPI45...(Q) je rovna 1 a při výběru ventilu ji není potřeba počítat. Snadno použitelná stupnice s bezpečnostním kroužkem pro přednastavení průtoku zjednodušuje montáž. Při uvádění zařízení do provozu již také není nutné provádět hydraulické vyvažování potrubí.

Před připojením pohonu má být provedeno přednastavení kombiventilu dle následujícího příkladu:

Portfolio kombiventilů Acvatix pokrývá průtoky od (75) 500 do 3000 l/hod a rozsah tlakových diferencí od 14 do 400 kPa. Kombiventily mají vnitřní připojovací závit podle ISO 7/1 pro připojení potrubí a jsou vyráběny ve světlostech od DN15 až do DN32 ve dvou verzích - bez přípojek a s přípojkami pro měření tlaku (provedení VPI45...Q). K provedení s přípojkami je možno objednat i elektronický manometr včetně impulzních hadiček a hrotů. Měřicí rozsah manometru je 700 kPa, max. 1000 kPa.

Všechny typy kombiventilů lze ovládat malými a spolehlivými elektromotorickými pohony značky Siemens s typovým označením SSD... Tyto přístroje mají napájecí napětí AC 230 V nebo 24 V s tříbodovým řídicím signálem nebo napájecí napětí AC / DC 24 V s řídicím signálem DC 0#10 V. Lze je ovládat i ručně šestihranným imbusovým klíčem 3 mm.

Pohony jsou vybaveny připojovacím kabelem délky 1,5 m a k provedení bez kabelu (verze SSD...00) je možno objednat připojovací kabely délek 1,5; 2,5 nebo 4,5 m. Připojení ke kombiventilu je provedeno závitem M30x1,5.

Kontakt:
Ing. Vlastimil Kojzar
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 623
e-mail: vlastimil.kojzar@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...