Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čtečky a karty systému SiPass společnosti Siemens - robustní, spolehlivé a snadno použitelné

Jedním z důvodů vynikající provozní přizpůsobivosti systémů kontroly vstupu SiPass od společnosti Siemens je šíře nabídky čteček a čtecích technologií. Tyto technologie zahrnují kompletní sortiment od čteček karet s magnetickým proužkem až po automatické čtecí smyčky bez obsluhy. Díky tomu je možné realizovat systémy pro nejrůznější provozní prostředí a úrovně zabezpečení.

Čtečky i karty vyzkoušené a schválené k použití se systémy SiPass jsou současně schopné spolupracovat s téměř jakýmkoliv systémem kontroly vstupu dostupným na trhu.

Vlastní firemní technologie společnosti Siemens s názvem Cotag umožňuje číst jak aktivní karty (s velkým dosahem), tak i pasivní karty a klíčenky (s krátkým dosahem), které tedy lze používat současně v jednom systému. Pro použití např. v nemocnicích, obchodních domech nebo na dalších místech, kde by pro lidi se zdravotním postižením mohlo být obtížné přikládání karty ke čtecímu zařízení, jsou k dispozici aktivní karty systému Cotag s vestavěnými bateriemi. Provozovatel budovy tak může veřejnosti nabídnout skutečně bezbariérový a současně kontrolovaný vstup.

V souladu s trendem používat karty k mnoha dalším účelům společnost Siemens nabízí také variantu Smart Card s pamětí umožňující uchovávat doplňkové údaje. Takové karty lze využít i jinak, než jako pouhé vstupní průkazky. Mohou sloužit například rovněž jako platební karty v podnikových jídelnách nebo prodejních automatech. Díky schopnosti uchovávat biometrické údaje (např. otisky prstů) jsou tyto karty vhodné i pro systémy s požadavkem na vysokou úroveň zabezpečení.

Vzhledem k tomu, že karty s bezkontaktním přenosem signálu na frekvenci 125 kHz stačí u čtečky pouze přidržet (není nutné protahování štěrbinou čtečky), mnohem méně se opotřebovávají a mají delší životnost. V porovnání s technikou magnetického proužku jsou tyto systémy také bezpečnější. Některé bezkontaktní čtečky značky Siemens fungující na frekvenci 125 kHz podporují použití šifrovacího algoritmu SiPass, který nabízí vyšší úroveň zabezpečení než běžné systémy pracující na této frekvenci.

Magnetické karty, které se protahují štěrbinou na čtečce, představují nejlevnější variantu a používají se zejména tehdy, je-li třeba rozšířit již existující systém založený na technologii magnetického proužku.

Čtečky systému SiPass komunikují s ovládacími jednotkami dveří prostřednictvím příslušných standardních komunikačních protokolů nebo firemních protokolů BC-Link a CerPass/UCI (RS-485) společnosti Siemens. Uvedené firemní protokoly Siemens jsou obousměrné, takže je lze použít k ovládání akustické signalizace, zpětnému hlášení světelnou diodou a k aktivaci, resp. deaktivaci oblasti elektronické zabezpečovací signalizace. Současně stačí menší počet kabelů, což znamená rychlejší montáž. Protokoly BC-Link a CerPass/UCI také umožňují nepřetržité sledování stavu čtečky. Úroveň zabezpečení, kterou poskytují, je vyšší než u standardních protokolů.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...