Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bohatý doprovodný program na Watenvi

Stejně jako v předešlých letech chystají organizátoři veletrhu Watenvi bohatý doprovodný program. Určen je nejen pro odborníky, ale též pro představitele měst a obcí.

Zaměřen bude na dotační politiku i na legislativu v tomto oboru. Veletrhy budou oficiálně zahájeny 26. května před pavilonem D a potrvají do 28. května 2009. Mezinárodní vodohospodářský a ekologický veletrh Watenvi zahrnuje 15. mezinárodní vodohospodářskou výstavu Vodovody-Kanalizace, jejímž pořadatelem je Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) a 15. mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO.

Setkání evropských vodohospodářů

Už den před veletrhem bude zahájen dvoudenní Meeting EUREAU, jehož pořadateli jsou Sovak ČR a Brněnské vodárny a kanalizace a.s. Jde o setkání členů sdružených v asociaci výrobců a dodavatelů vody ze zemí Evropské unie. Tato platforma bud zaměřena především na součinnost těchto orgánů v souvislosti s různými směrnicemi, zásobováním a nakládáním s vodami, s legislativou apod. jednotlivých zemí. Bude též místem setkání Vodních ředitelů ze 27 zemí EU. 25. května také začne tradiční třídenní konference Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje na mikroekonomické a makroekonomické úrovni.

Setkání vodních ředitelů EU a ukázky ochrany proti vodě ve světě

Ve čtvrtek 28. května se uskuteční setkání vodních ředitelů evropské sedmadvacítky pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR. Tradičně bude Česká protipovodňová asociace v bazénu před pavilonem Z předvádět ukázky ochrany proti povodním. Na praktické zkušenosti s budováním protipovodňových opatření ve vybraných městech bude zaměřena mezinárodní konference nazvaná "Principy ochrany před povodněmi ve světě". Systémy vlastních opatření budou prezentovat města Praha, Drážďany, Hamburk, New Orleans, Rotterdam, Londýn, Benátky, Winnipeg, Hitzacker a další. Další blok přednášek se bude týkat mobilních protipovodňových hrazení a harmonizace způsobu testování v rámci EU.

Nová legislativa o vodním hospodářství a o odpadech

Ihned po zahájení veletrhu se bude konat seminář na téma Nová legislativa - odpadové hospodářství, ekologické škody, vodní hospodářství. Pořádá ji ministerstvo životního prostředí a organizuje SOVAK ČR. Je rozdělena do dvou bloků. První se bude zabývat přehledem a vývojem odpadové legislativy, zákonem o odpadech, různými vyhláškami o biodopadech, zákonem o předcházející ekologické újmě a její nápravě a vyhláškou o zajišťování a nápravě ekologické újmy na půdě. V druhém bloku budou přednášky o nové legislativě v oboru vodního hospodářství a novele zákona o vodách.

Financování z programů EU i ČR

Druhý den veletrhu 27. května je doprovodný program věnován financování projektů. Uskuteční se konference Odpady 2009 a jak dál, kterou organizuje STEO spolu ministerstvem průmyslu a obchodu. Tato akce je zaměřena na informování veřejnosti o významu energetického využívání odpadů. O programech financování rozvoje infrastruktury vodovodů a kanalizací se bude hovořit na stánku Státního fondu životního prostředí. Půjde zejména o dotace z Operačního programu Životního prostředí, představeny budou už schválené projekty.

Poradenství na veletrhu

V Poradenském centru na veletrhu Watenvi návštěvníci najdou odpovědi na to, jak se chovat šetrně k životnímu prostředí. Zájemci se tam seznámí s novými projekty společnosti Enviweb s.r.o., například s ekologickými výrobky a souvisejícími službami. Novinkou letos bude projekt EKOzboží, který nabídne možnost spolupráce při jeho prodeji. Jde o internetový obchod prostřednictvím portálu. Dalším projektem je EnviMarket, který podává především přehledné informace o firmách zaměřující se na životní prostředí.

Součástí expozice bude i ochutnávka hmyzu, nebudou chybět ukázky živých tvorů vhodných ke konzumaci, ze kterých budou na místě mistři kuchařského umění připravovat gurmánské speciality.

Soutěže

V rámci veletrhu Watenvi se uskuteční i řada soutěží. Například Vodárenská soutěž zručnosti, soutěž učňů obor instalatér a výstavy Vodohospodářská stavba roku 2008 a Výstava nejlepších fotografií z fotosoutěže Voda v technologickém procesu.

Na Watenvi se budou prezentovat lídři i rodinné firmy

Na Mezinárodním vodohospodářském a ekologickém veletrhu Watenvi bude prezentovat své výrobky a technologie řada českých i zahraničních firem. Některé z nich patří k lídrům na českém trhu, prezentovat se budou i malé rodinné firmy. Každý z návštěvníků si přijde na své, neboť vystavovatelé se snaží představit především novinky ze své produkce či dodávek.

Watenvi zahrnuje 15. mezinárodní vodohospodářskou výstavu Vodovody-Kanalizace, jejímž pořadatelem je Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) a 15. mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO.

Membránové technologie

Například ASIO, spol. s r.o. je jednou z firem, které se zaměřují na vývoj pokrokových technologií především v oblasti čištění vod. Jde o membránové technologie pro průmyslové i komunální vody. "V současnosti máme hned několik zařízení, které dokáží z vody odstraňovat částice o velikosti molekul. Další novinkou jsou i separační zařízení, která se používají zejména při předčištění velkých průtoků a mohou nahradit usazovací nádrže, " uvedl Michal Plotěný z marketingu ASIO. Nabídkou těchto nových technologií tak firma navazuje na svou tradici dodávek ČOV pro potravinářské provozy a technologií umožňujících recyklaci vod, například obsahem lepidel a barev. Novou oblastí navazující na čištění vod je i čištění vzduchu pomocí fotokatalytické oxidace.

"Na veletrhu Watenvi bude společnost prezentovat čištění průmyslových vod právě pomocí těchto technologií. Jedním z exponátů bude zařízení s názvem FMX. Představuje novou generaci membránových technologií, dokonce dokáže odfiltrovat z vody částice o velikosti požadované zákazníkem. Tím je tato technologie využitelná nejen při čištění vod, ale i v samotné technologii například ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Prostě nejde již jen o čištění vod, ale také o recyklaci odloučených částic. Co se týká samotného čištění vod, hodí se FMX například na čištění vod z bioplynových stanic," upřesnil Plotěný. Dodal, že technologie membrán je použitelná prakticky ve všech prostředích a vyznačuje se vysokým výkonem i v koncentrovaných roztocích.

"Na dnes častou otázku a co krize? Musím přiznat, že se nám snížilo množství dodávek zejména do západní Evropy, určité problémy máme i v obchodu s rusky mluvícími zeměmi. Zejména se nás dotkla situace na Ukrajině, kde jsme si založili dceřinnou společnost, která měla ve svém programu získat určitý objem zakázek," doplnil.

Přesná měření parametrů vody

Přístroje na měření průtoku, tlaku, teploty a hladiny vody představí na veletrhu Endress+Hauser Czech s.r.o. Tato zařízení se používají ve všech průmyslových odvětvích při úpravách a čištění vody, uplatnění nacházejí i v chemickém, potravinářském, farmaceutickém a energetickém průmyslu. Vyznačují se vysokou přesností naměřených hodnot. Na veletrhu Watenvi společnost představí vzorový analyzační kontejner pro úpravu a čištění vody.

Endress+Hauser Group v rodinném vlastnictví je sítí nezávislých společností, řízených a koordinovaných holdingem v Reinachu, ve Švýcarsku.

Široký rozsah senzorů, přístrojů, systémů a servisních služeb zahrnuje oblast měření hladiny, průtoku, tlaku a teploty, analýzu kapalin a zapisovačů, včetně napojení polní instrumentace na systém řízení provozu jak v automatizaci, tak v logistických řešeních. "Vzájemná podpora a spolupráce jsou klíčem k úspěchu v dnešním světě moderních technologií. Endress+Hauser podporuje zlepšovatelské úsilí. V roce 2007 bylo ve společnosti podáno 182 nových patentů," uvedla Ing. Hana Burianová z marketingu firmy.

Společnost Endress+Hauser byla založena v roce 1953 Georgem H. Endressem a Ludwigem Hauserem. Společnost se vyvinula ze specialisty na přístrojovou techniku v dodavatele kompletních řešení, nepřetržitě vstupujícího na nové trhy.

Dmychadla, čerpadla i česle

Nový model dmychadla SECOH-EL-S-60N bude prezentovat na veletrhu firma BIBUS s.r.o. Jde o energeticky úspornou variantu pro malé domovní čističky odpadních vod. Společnost obchoduje na českém trhu s výrobky asi od 50 dodavatelů. Například kalová čerpadla dodává od firmy Gorman Rupp, dávkovací čerpadla od ITC, dmychadla od Secoh, Esam a Gast. Filtry pak do firem Mahle a Shupl, aerační elementy od společnosti J"ager Umwelt Technik.

Novinky - samočisticí česle se zesíleným filtračním pásem a mikrofiltr s dvojitým regulačním systémem - si budou moci návštěvníci prohlédnout v expozici firmy Fontana R CZ. Miloš Pokorný ze společnosti připomněl, že téměř každá pátá realizace dodávek je svým způsobem atypická. Jde například o integrované předčištění odpadních vod pro automobilku TPCS v Kolíně, zařízení pro vybírání tuků z odpadních vod pro ČOV Brno Modřice, předčištění provozní vody pro elektrárnu Počerady, mobilní hygienizaci odvodněných kalů pro Severomoravské vodovody a kanalizace, o čištění chladících vod v Unipetrolu Litvínov apod. Veškeré výrobky jsou vlastní konstrukcí firmy. Charakterizuje je robustní konstrukce při použití nerezových ocelí.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...