Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens zajišťuje kompletní ochranu historické knihovny v Lipsku

Společnost Siemens navrhla a nainstalovala kompletní ochranný a zabezpečovací systém v Univerzitní knihovně v Lipsku, která je jednou z nejstarších a nejvýznamnějších institucí svého druhu na světě. Ochranný a zabezpečovací systém budovy byl navržen a instalován ve třech etapách s cílem zdokonalit ochranu zaměstnanců i studentů univerzity, čtenářů z řad veřejnosti a rozsáhlého hmotného majetku knihovny - zejména vzácných knih - před požárem, poškozením nebo krádeží.

Siemens dodal na ochranu objektu Bibliotheca Albertina, hlavní budovy Univerzitní knihovny v Lipsku, kompletní zařízení složené z navzájem interoperabilních komponent zabezpečovací signalizace, televizního dohledu a elektrické požární signalizace. Součástí dodávky je také zastřešující systém pro dohled nad budovou a její správou při mimořádných situacích.

Systém elektronické zabezpečovací signalizace obsahuje 1216 skupin snímačů a 26 oblastí blokovacích zámků s 83 chráněnými dveřmi a okny, která se nacházejí na vnějším obvodu budovy. Zatímco různé prostory v knihovně jsou chráněny celkem 125 jednoduchými i duálními detektory pohybu, vybrané exponáty chrání dvanáct vitrínových detektorů a 23 senzorů na obrazech. V trezoru chránícím nejcennější část knižního fondu je nainstalováno 32 seismických detektorů. Zabezpečovací systém je spojen se systémem televizního dohledu, jenž se skládá ze sedmnácti kamer, digitálního záznamu a archivu videosignálu. Videozáznam se spouští automaticky při každém hlášení neoprávněného vniknutí do objektu či nepovoleného použití nouzových východů, což umožňuje každou mimořádnou událost rychle prověřit.

Požární systém AlgoRex obsahuje 270 skupin snímačů s celkem více než tisícem jednotlivých hlásičů požáru, 21 systémy pro odsávání kouře a systémem pro odvod kouře, resp. teplého vzduchu s deseti panely a šedesáti pohony. Součástí je rovněž ochrana nouzových východů s 23 panely.

Systém pro správu budovy knihovny při mimořádných situacích (Danger Management System - DMS) spojuje dohromady systém zabezpečovací signalizace s elektrickou požární signalizací a současně umožňuje pohodlně dohlížet na interiéry v budově. Ke každému z obou systémů lze přes DMS přistupovat zvlášť. DMS je v knihovně provozován jako vzdálená řídicí stanice, jež je s nejdůležitějšími místy univerzity propojena prostřednictvím sítě fungující na bázi komunikačního protokolu Ethernet. Tento přístup k ochrannému systému v knihovně je hospodárný (zejména mimo denní provozní dobu a o víkendech), neboť umožňuje pracovníkům ostrahy sledovat dění v budově na dálku.

Knihovna, založená v roce 1543, patří mezi nejstarší v Německu a slouží jako zdroj informací a literatury pro univerzitní komunitu i místní veřejnost. Její rozsáhlé historické a speciální sbírky jsou uznávány na národní i mezinárodní úrovni. Vedle hlavní budovy Bibliotheca Albertina je součástí lipské Univerzitní knihovny ještě dalších 40 poboček nacházejících se poblíž jednotlivých akademických institucí. V současnosti má knihovna ve svých fondech asi 5 milionů knih a 7700 periodik. Součástí sbírek jsou také např. významné středověké i novodobé rukopisy, ranné tisky, papyrové dokumenty, autogramy, texty na keramice, mince apod.

Samotná Univerzita v Lipsku je jednou z nejstarších univerzit v Evropě - má za sebou téměř 600 let nepřetržité výuky a výzkumu. S rekonstrukcí hlavní budovy univerzity ležící v centru města bylo započato v roce 2005. Náklady na tento renovační projekt se odhadují na 140 milionů EUR, stavební práce mají být dokončeny v roce 2009, do začátku oslav 600. výročí založení univerzity.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...