Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Největší exponát na Stavebních veletrzích Brno

Každý veletrh je přehlídkou toho nejzajímavějšího, co se v daném oboru dá vidět. Pod mikroskopem uvidíte detaily nanovláken, na které si dokonce můžete sáhnout. Vystavovatel jindy do nekonečna předvádí technologické detaily motoru, upozorňuje na nové tvary karoserie automobilu snů, také můžete na veletrhu vidět komplet turbinu nebo porovnat, jak pracuje ten či onen počítačový program. Bývají to předměty od několika milimetrů až po desítky metrů...

To, co umožňují veletrhy, má své kouzlo hned v několika směrech. Tkaninu z nanovláken můžete vzít do ruky a zjistit, jak dokonale saje vodu nebo jak žádnou nepropouští. Můžete si sáhnout na turbínu, či si sednout do nového modelu auta. Na jednom místě v jeden čas můžete porovnat, zda ten či onen typ produktu je lepší, horší nebo splňuje víc z požadavků, které od něj očekáváte.

U Stavebních veletrhů Brno to samozřejmě také platí. Můžete vidět a osahat si nové zdící nebo izolační materiály, zkusit jak fungují nová okna či dveře, zjistit a porovnat rozdíl mezi vytápěním klasickým palivem a tepelným čerpadlem či kotlem na biomasu, nebo se dívat na designové linie koupelen či sanitární techniky. To všechno můžete, když přijdete ve dnech 21. - 25. dubna na brněnské výstaviště. Navíc ale tam můžete uvidět i absolutně největší výstavní exponát. Proč největší? - S rozměry 90 x 214 m a přibližně 13 m do výšky totiž jeho objem představuje více než 332 875 m3 obestavěného prostoru. To už se dá mluvit o velikosti exponátu!!!

No - ano, jde o nový výstavní pavilon brněnského výstaviště. Ještě při loňském stavebním veletrhu stál na místě, kde dnes probíhají poslední dokončovací práce, starý pavilon a probíhaly demoliční práce. Dnes, přibližně 40 dní před svým slavnostním otevřením, se nový pavilon P hrdě hlásí mezi exponáty. Proč? Je to jasné: návštěvníci ani vystavovatelé stavebních veletrhů ještě nebudou moci využít jeho výstavních prostor, bude otevřen až 5. 6. při zahájení Autosalonu Brno 2009. Přesto ale i tak uvidí na vlastní oči to, co dnešní stavební technologie dokáží. A co víc! Všichni návštěvníci budou mít možnost nahlédnout do tohoto již téměř dostaveného unikátního pavilonu! Skeletová ocelová konstrukce spolu s příhradovou střechou jistě zaujmou na první pohled. Na deseti a půl tisících m2 čisté výstavní plochy budou mít budoucí vystavovatelé k dispozici vše, co se dnes od výstavní plochy očekává - průběžné kanály pro připojení vody, odpadu, energie či stlačeného vzduchu přímo zabudované do vysoce kvalitní betonové podlahy, strop s výškou až 12 m, na který lze zavěsit exponáty o hmotnosti až čtvrt tuny na jeden závěs, k tomu dokonalé vytápění resp. klimatizace, možnost rozdělení prostoru na samostatné celky, zázemí v podobě konferenčních místností, vstupních foyer, restaurací až do úrovně 2. patra a to vše v bezbariérovém provedení pomocí výtahů a travelatorů.

Před necelými 12 měsíci byl poklepán základní kámen tohoto pavilonu a každý, kdo se na jeho výstavbě podílel, může o sobě říci, že byl součástí stavby výstavního exponátu. Vyjmenujme alespoň některé z realizátorů - STRABAG a.s. jako lídr sdružení pro jeho výstavbu má na starost kompletní realizaci. Vítkovice jsou dodavatelem unikátních konstrukce. Společnost Přemysl Veselý koordinuje a provádí venkovní práce tj. areálové rozvody vody, plynu a kanalizace a dále pak ve spolupráci se STRABAG a.s. dopravní stavitelství provádí komunikace a zpevněné plochy. Společnost Esox Brno koordinuje a provádí zděné konstrukce východního vestavku a část západního vestavku. Firma AZW je dodavatel elektrických zařízení. Technickou zajímavostí pavilonu budou mobilní, nafukovací předělové stěny, které dokáží jak opticky tak zvukově rozčlenit prostor haly na samostatné celky. Tak by ale šlo jít od dodavatelů základů až po ty, kteří dnes provádějí finální povrchové úpravy. Každá ze společností použila ty nejlepší materiály či postupy, aby výsledné dílo bylo dokonalé. Aby nový pavilon P, stejně jako jeho starší sousedé na brněnském výstavišti (někteří v loňském roce oslavili již 80 let své existence!), sloužil vystavovatelům k prezentaci jejich výrobků nebo služeb. Vy, návštěvníci Stavebních veletrhů Brno, asi nehodláte stavět výstavní pavilon, alespoň ne hned. I když ale budete jen přestavovat, rekonstruovat nebo stavět svůj byt nebo dům, určitě najdete expozici, která vás na letošním ročníku stavebních veletrhů zaujme. Navíc zde získáte ten nejucelenější pohled na to, co a jak udělat, abyste mohli využít prostředků ze státních dotací. Už tento posledně jmenovaný argument sám o sobě stačí, aby si člověk řekl: stojí za to vydat se do Brna! Přijďte a uvidíte sami.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...