Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čím více zjednodušujeme, tím více ušetříte!

Společnost Lindab, divize Vzduchotechnika, se už roky snaží propagovat projektování a používání úsporných systémů rozvodu vzduchu. Konkrétně se jedná o kruhové potrubí a tvarovky s dvojitým těsněním Lindab Safe a Lindab Safe Click.

Důvodem je úspora nákladů jak při provozu systému, a to hlavně díky vyšší těsnosti a nízké tlakové ztrátě a dále pak při montáži, a to díky rychlejší montáži prvků, nižší hmotnosti systému a celkově menší ploše povrchu rozvodů.

Aby měli jistotu a přesvědčivější argumenty v ruce, tak se ve firmě Lindab rozhodli požádat o potvrzení svojí koncepce jednu z nejuznávanějších nezávislých laboratoří v Evropě, Německý TUV institut.

Níže jsou shrnuté základní teze a jejich potvrzení TUV institutem. K diskusi pak poslouží především výsledky výpočtů o výši úspor při provozu a v průběhu montáže potrubního systému Lindab.

TÜV otestoval pět vzduchotechnických systémů a zdokumentoval výhody různých variant.

Co je TÜV

TÜV (Spolek pro technický dozor) Rheinland je špičkovým poskytovatelem technických služeb určených podnikům po celém světě. TÜV využívá důmyslných nápadů, zkušeností a silné globální sítě k podpoře dalšího vývoje produktů, služeb a systémů. Jako nestranný poradce nabízí TÜV každý den své služby v podobě poradenství, průzkumů a dokumentace produktů různých výrobců.

Heslo TÜV zní:

Přesně. Správně. Vše, čeho se TÜV chopí, provede přesně a správně. Proto jsme jej požádali, aby zdokumentoval přednosti pěti různých vzduchotechnických systémů z hlediska montáže, těsnosti a dalších aspektů.

Přednosti systému Lindab Safe® Click dobře známe. Proto jsme TÜV požádali, aby otestoval a zdokumentoval naše vzduchotechnické systémy.

Lindab Safe Click – zjednodušené a vylepšené řešení vzduchotechnického systému

Ve firmě Lindab neustále pracujeme na vylepšování a zjednodušování. Jedním z výsledků této práce je Lindab Safe Click: vzduchotechnický systém založený na známém, vyzkoušeném a zdokumentovaném systému Lindab Safe. Lindab Safe Click nabízí celou řadu předností jak při montáži (úspora času a ergonomická vylepšení), tak z hlediska těsnosti, a tedy provozu a hospodárnosti.


Safe Click
Nový a inovativní
vzduchotechnický systém
Lindab, jehož díly se do
sebe vzájemně zacvakávají,
vyžaduje jen nezbytné minimum
samořezných šroubů.
Safe
Kruhové, spirálově vinuté
potrubí a tvarovky s dvojbřitým
těsněním pojištěným ocelovým
páskem, montovaným ve
výrobním závodě. Montáž se
provádí pomocí samořezných
šroubů.
Vent s lepicí páskou
Kruhové, spirálově vinuté
potrubí a tvarovky.
Montáž se provádí pomocí samořezných
šroubů, těsnění zajišťuje po
montáži lepicí páska z PVC.
Vent s těsnicí hmotou
Kruhové, spirálově vinuté
potrubí a tvarovky. Montáž se
provádí pomocí samořezných
šroubů, těsnění zajišťuje po
montáži těsnicí hmota.
Rekt
Čtyřhranné trouby a tvarovky
s přírubovými lištami. Lišty
jsou opatřeny těsnicí páskou.

TÜV dokumentuje přednosti různých systémů

TÜV sledoval montáž pěti vzduchotechnických systémů, které také otestoval. Výsledky následně porovnal mimo jiné z hlediska nákladů, těsnosti a montáže. Výsledky testu přehledně dokumentují přednosti, které využijete, rozhodnete-li se pro systém Lindab Safe Click.


Všechny vzduchotechnické systémy byly do stropu namontovány dle tohoto výkresu. Systém lze označit za typický dílčí systém kancelářské nebo hotelové ventilační soustavy.

TÜV jako garant nestranného testování a dokumentace systému Lindab Safe® Click.

Důkladné a dobře zdokumentované testy

TÜV je garantem nestranných, pečlivě provedených a do nejmenších detailů zdokumentovaných testů. Při testech bylo do stropu dle stejného výkresu namontováno pět vzduchotechnických systémů. Veškeré montážní kroky byly provedeny stejně, aby bylo možné všechny systémy plně a přesně porovnat. Měření těsnosti vzduchotechnických systémů proběhlo dle norem EN 12237 (kruhové potrubí) a EN 1507 (čtyřhranné potrubí). Zprávu TÜV si můžete stáhnout z adresy www.lindab.com/click.

Výsledky hovoří samy za sebe – viz přehled.


* Celková doba montáže dvěma montéry
** Na základě německého ceníku ze srpna 2008. Ceny se rozumějí včetně závěsu, lepicí pásky, těsnicí hmoty a šroubů.
*** Včetně hodinové mzdy montérů v Německu, srpen 2008.


Nejdůležitější závěr průzkumu TÜV spočívá v tom, že zvolíteli systém Lindab Safe Click, získáte rychlejší montáž, nižší celkové náklady a lepší těsnost vzduchotechnického zařízení. Z těchto předností pak vyplývají také nižší provozní náklady.



Co nám říkají čísla TÜV? Záleží na tom, zda se týkají dimenzování,nákupu nebo montáže.

Níže naleznete komentář k jednotlivým výsledkům.

Výhody při montáži
Lindab Safe Click nabízí při montáži celou řadu výhod. Usnadní vám zhotovení těsné soustavy, protože vzduchotechnický systém se montuje jednoduše a rychle, prostým zacvakáváním. Instalatéři se těší z lepších pracovních podmínek a snadná montáž jim šetří čas.

• Rychlejší sestavení
• Snadná montáž, zejména při horší prostorové dostupnosti
• Lepší ergonomie
• Snadnější sestavení a jednoduché nastavení
• Kompatibilita s ostatními zařízeními Lindab a jinými systémy na trhu



Ceny součástí a mzdové náklady
Rozhodnete-li se ve prospěch systému Lindab SafeClick, snížíte své náklady. Cena součástí je téměř stejná, ušetříte ale mnoho času při montáži. Z této časové úspory vyplývají nižší celkové náklady.




Lepší těsnost
Těsnost zařízení byla měřena přístrojem na testování úniků vzduchu Lindab. Těsná soustava splňující požadavky normy DIN EN 13779 umožňuje nižší spotřebu energie. Dle této normy je v mnoha případech nejnižší doporučovanou třídou třída C.

Výsledky ukazují, že systémy Lindab Safe a Lindab Safe Click nabízejí nejlepší výkon. Při měření s tlakem 400 Pa a minus 750 Pa byly zařazeny do třídy těsnosti D. Toto zařazení je mnohem kvalitnější než u ostatníchvzduchotechnických systémů, jež skončily ve třídě těsnosti B (C).


Výhody při provozu
• Minimum otvorů pro šrouby nebo nýty ve vzduchotechnickém systému zajišťuje těsnější zařízení – a tedy také nižší provozní náklady.
• V potrubí se nachází jen málo částí šroubů nebo nýtů s ostrými hranami.
• Potrubí se snadněji čistí, což snižuje nebezpečí množení bakterií. Výsledkem je hygieničtější provoz.




Nižší celkové náklady na zhotovení
Ačkoli je nákupní cena komponent systému Lindab Safe Click přibližně o 5 % vyšší než u kruhových vzduchotechnických systémů Vent těsněných páskou, je toto řešení o zhruba 8 % levnější, přihlédneme-li k celkovým pořizovacím nákladům. Díky rychlejší montáži jsou celkové náklady nižší než u všech ostatních systémů. Vezmete-li v úvahu úsporu energetických nákladů v průběhu životnosti zařízení, zjistíte, že si tímto způsobem můžete vytvořit základ trvale úspornějšího systému.



Závěr: Získáte lepší řešení – jak z konstrukčního hlediska, tak z hlediska dlouhodobé spotřeby energie.


Rozhodnete-li se využít systém Lindab Safe Click, získáte lepší zařízení. TÜV zdůrazňuje, že vzduchotechnické systémy dodávané s těsněním předem namontovaným ve výrobním závodě nabízejí přednosti, jichž lze u zařízení, která se utěsňují až na místě instalace, dosáhnout mnohem obtížněji. Čím méně práce mají řemeslníci na místě montáže, tím větší je pravděpodobnost zhotovení optimálního řešení.

Se systémem Lindab Safe Click můžete snížit riziko chyb při montáži, které by se projevily na kvalitě celého zařízení. Zajistíte si tak lepší těsnost vzduchotechnického systému i nižší spotřebu energie. Z dlouhodobého hlediska ochrany životního prostředí i hospodárnosti se to jistě vyplatí.

Závěr TÜV zní, že se systém Lindab Safe Click oproti jiným zařízením na trhu vyznačuje rychlejší montáží, lepší těsností a nižší celkovou cenou. Lindab Safe Click je proto vzduchotechnický systém poskytující nejvíce výhod.


Lindab Ventilace
logo Lindab Ventilace

Nabízíme kompletní sortiment zahrnující VZT jednotky, požární klapky, čisté prostory, potrubní systémy, distribuční elementy, indukční jednotky, pasivní stropy a další příslušenství pro vzduchotechniku.