Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přední světová architektka Eva Jiřičná na konferenci Future Cities Forum v Brně

Eva Jiřičná, světová architekta, vystoupí na mezinárodní konferenci Future Cities Forum v Brně (22.-23.4.2009).

Konference se bude zabývat např. tématy urbanizace, nezadržitelným růstem a rozvojem měst, jak budou vypadat města v budoucnosti, dopady na plnohodnotný život ve městě, aj. Na konferenci se svými příspěvky vystoupí odborníci nejen z České republiky, ale také např. z Nizozemí či Velké Británie. Mezi nejvýznamnější patří přední architektka Eva Jiřičná s přednáškou na téma pohled architektů na design městské krajiny.

Žijeme v době, kdy se stále více lidí stěhuje do měst. Města se rozvíjejí a rozšiřují nezadržitelnou rychlostí. Dochází k výstavbám stále nových objektů, které svým umístěním a zpracováním významně narušují krajinný ráz a v neposlední řadě i životní prostředí. Dopady na životní prostředí se projeví především ve změně krajinného rázu a estetického vzhledu, ve změnách v biosféře, v ovzduší a hladiny hluku. Se snahou pokrýt poptávku po novém bydlení se zapomíná na jeho kvalitu. Nastává změna image a urbanistického rázu obcí a měst, je zjevná a nezvratná, ať už ji chápeme jako pozitivní, nebo negativní.

Do velkých měst se soustřeďuje hospodářský i kulturní život na úkor venkova. Města z důvodu velkého přílivu obyvatel začínají ztrácet svoji schopnost poskytnout zázemí pro plnohodnotný život. Je proto potřeba začít řešit otázky, jak budou města vypadat v budoucnosti, jakým směrem se bude ubírat městská architektura, jak budou města řízena, spravována a financována, jak budou vzata architektonická řešení pro další rozvoj měst, budou města schopna s rostoucí výstavbou poskytnout dostatečné sociální, komunitní a kulturní zázemí?

Je nezbytné hledat nové, inovativní a kreativní způsoby, jak život ve městech zkvalitnit, udržet přirozený rozvoj a ráz měst. Konference Future Cities Forum přizvala ke spolupráci jednu z neznámějších postav české a světové architektury Evu Jiřičnou.

Eva Jiřičná na konferenci Future Cities Forum, konané v Brně ve dnech 22. - 23. 4. 2009, vystoupí s přednáškou na téma pohledu architektů na design a rozvoj městské krajiny. Městská krajina zaznamenává velké zásahy z důvodu masivní výstavby, ztrácí svoji funkčnost a estetiku. Často se klade důraz na samotnou stavbu, nikoliv již na její dopad na okolí. V případě, že se do rozvoje měst zapojí odborníci z řad architektů, se může tento aspekt změnit.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...