Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Budovy uspořily 120 miliónů

Úspory ve výši téměř 120 miliónů korun a snížení emisí CO2 o více než 50.000 tun jsou výsledkem energeticky úsporných projektů, které na území České republiky zrealizovala za posledních devět let společnost Siemens. Celkový potenciál úspor se přitom odhaduje na dalších 13 miliard korun.

Ekonomický potenciál pro projekty řešené metodou EPC (energy performance contracting) se na území ČR odhaduje v oblasti průmyslu přibližně na devět miliard korun, v ostatních sektorech (školství, zdravotnictví, komunální energetika, bydlení apod.) je ekonomický potenciál odhadován zhruba na čtyři miliardy korun.

Principem energeticky úsporných projektů realizovaných pomocí metody EPC je jejich financování ze vzniklých úspor. Realizátor projektu garantuje zadavateli předem smluvně danou výši úspor, které vzniknou na základě opatření zvyšujících efektivitu hospodaření s energiemi. Tato opatření jsou zaměřena na modernizaci technického zázemí objektu nebo celého areálu klienta a na optimalizaci jeho provozu. Prvotní investici přitom může zajistit buď firma realizující projekt EPC, nebo vybraný bankovní ústav. Díky energeticky úsporným projektům mohou provozovatelé budov snížit své náklady na spotřebu energií a zároveň významně přispět ke zlepšení stavu životního prostředí.

Siemens patří mezi významné dodavatele v oblasti energeticky úsporných projektů i na celosvětové úrovni. V průběhu posledních deseti let úspěšně dokončil přes 1500 projektů, které jeho zákazníkům pomohly uspořit přes 50 miliard korun (přes 2 miliardy EUR) a přispěly ke snížení emisí CO2 o více než dva milióny tun. Siemens za tyto projekty získal také několik prestižních ocenění. V roce 2006 to byla cena za "Evropskou energetickou službu", kterou uděluje Evropská komise nejlepším evropským poskytovatelům energetických služeb. V rámci České republiky obdržel Siemens v témže roce ocenění "Energetický projekt roku" za úspěšnou revitalizaci areálu psychiatrické léčebny Kosmonosy.

Kontakt:
Ing. Radim Kohoutek
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 573
e-mail: radim.kohoutek@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...