Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

50 let veletrhu ISH ve Frankfurtu

Ve dnech 10. až 14. března proběhl ve Frankfurtu světový veletrh ISH, který navštívila i naše redakce.

Opět se bylo na co dívat. Návštěvníci veletrhu byli svědky exkluzivní mezinárodní přehlídky oboru TZB a hospodaření s energií. Jubilejní ročník veletrhu koupelen, technického zařízení budov, větrání, klimatizace a obnovitelné energie ukázal, že ekonomická krize na trh TZB dopadá zatím pomaleji a jinak v porovnání s jinými odvětvími. Náklady na bydlení a topení nelze škrtnout, rozhodně je však možné je ponížit. Úsporná řešení jsou v kurzu.

     
     

Jednoznačně lze konstatovat, že hlavním mottem renomovaných výrobců technického zařízení jsou úspory. Největší důraz při prezentaci novinek byl kladen na zvyšování účinnosti technických zařízení, snižování energetické náročnosti, dosažení vyšší univerzálnosti použití při maximální kompaktnosti výrobků, co nejsnazší montáži a obsluze.

I podle průzkumů prováděných Messe Frankfurt v průběhu veletrhu ISH je odvětví technických zařízení budov stále více odolné proti krizi oproti jiným odvětvím. Zejména trend vysokého zájmu o účinné a úsporné vytápění, sanitární zařízení, využití obnovitelných zdrojů, a to vše v rámci snahy o co největší individuální finanční úspory, vzbuzuje v rámci odvětví optimismus.

Dr. Michael Peters, člen představenstva Messe Frankfurt, uvedl: "Veletrh překonal naše očekávání. Úspěch veletrhu je důkazem, že TZB zaznamenává pozitivní vývoj i v době finanční krize. Důvodem je to, že výrobci prezentují řešení orientovaná do budoucna, která se těší stále větší poptávce."

Úspěšný veletrh ISH

Na letošní veletrh zavítalo 202 tisíc návštěvníků. Významně vzrostl počet návštěvníků ze zahraničí, oproti čtvrtině v roce 2007 na téměř třetinu v roce 2009. Výstaviště ve Frankfurtu bylo plně obsazeno 2361 vystavovateli z 58 zemí, a to na 250 000 m2 výstavní plochy.

Erlebniswelt Bad / Bathroom experience

Část veletrhu zaměřená na design a vybavení koupelen byla zastoupena více než 700 vystavovateli. Špičky v oboru byly reprezentovány společnostmi Bette, Burgkama, BWT, Dornbracht, Duravit, Emco Bad, Grohe, Grünbeck, Hansa, Hansgrohe, Hüppe, Ideal Standard, INDA, Judo, Kaldewei, Keramag, Kermi, Keuco, Kludi, Laufen, Roca, Toto, Villeroy & Boch, VitrA a Zucchetti.

     
     

Gebäude-, Energie-, Klimatechnik / Building, Energy, Air-conditioning Technology

950 výrobců v části nazvané Technologie pro budovu, energii a klimatizaci prezentovaly technologie pro "zelené budovy" kombinující účinné vytápění a obnovitelné energie. Mezi renomované výrobce zastoupené na veletrhu patřily Buderus, Brötje, Daikin Europe, De Dietrich Thermique, Grundfos, Junkers, Kermi, KSB, Merloni, Nibe Kaminöfen, NIBE Systemtechnik, Purmo DiaNorm, Riello, Schüco International, Stiebel Eltron, Vaillant, Viessmann, Weishaupt, Wilo, Wolf, Zehnder a další.

     
     
     
       

Společnosti zabývající se výrobou a službami v oboru automatizace, ovládání a regulace byly zastoupeny značkami Belimo, Danfoss, Giacomini, Heimeier, Honeywell, Kieback & Peter, Oventrop, Siemens Building Technologies, Testo a dalšími.

Aircontec

Přes 400 firem představilo své novinky v oboru větrání a klimatizace. Mezi zastoupené špičky patřily AL-KO therm, Ciat, ebm-papst, Emco Bau- a Klimatechnik, GEA Air tretment, Helios Ventilation, Kaut, Maico, Trox, Vortice, Walter Meier, Wolf, Ziehl-Abegg a další.

     

Welt der Installationstechnik / World of Plumbing and Installation Technology

V oboru sanitární a instalační techniky své novinky prezentovalo na 350 vystavovatelů, mezi které patřily Geberit, Hilti, Rehau, REMS, Rothenberger, Uponor, Viega a další lídři oboru.

       

"Ústředním tématem systémů představovaných výrobci je strategie tzv. dvojité ochrany klimatu, kdy energeticky účinné systémy jsou založeny na obnovitelných zdrojích energie", uvedl Klaus Jesse, člen řídícího výboru německého topenářského průmyslu (VDZ) a předseda německého průmyslového sdružení pro stavební, energetickou a environmentální techniku (BDH). "Široké zastoupení tohoto sektoru na veletrhu je bezpochyby odpovědí na požadavky zákazníků a zároveň příspěvkem k ochraně životního prostředí."

S novinkami renomovaných firem budeme čtenáře seznamovat v průběhu roku.

Příští veletrh ISH ve Frankfurtu se uskuteční ve dnech 15. - 19. března 2011.

Foto: Petr Bohuslávek a Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Pietro Sutera, Petra Welzel, Jochen Günther

V textu jsou citovány tiskové zprávy Messe Frankfurt.

 
 
Reklama